Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Overzicht: populaire cosmetische behandelingen in 2013 & trends voor 2014

Begin januari is hét moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het jaar dat komt. Ook bij IdealBody.nl doen we hier graag aan mee. Hoewel we nog even moeten wachten op de officiële cijfers over cosmetische ingrepen in 2013, kan uit verschillende bronnen al het nodige worden opgemaakt. In deze post lees je wat populair was in 2013 én vind je de verwachtingen en trends voor 2014.

Cosmetische behandelingen die doorbraken in 2013

In 2013 zijn een aantal behandelingen definitief doorgebroken en hebben we daarnaast ook een aantal nieuwe behandelingen zien verschijnen in de wereld van de cosmetische en plastische chirurgie.

Foto plastische
De 'Vampire Facelift' of 'Vampire Facial' is onder andere door Kim Kardashian in korte tijd enorm populair geworden. (Foto © Kim Kardashian (Instagram))
 • De vampire facelift + 807% *
  Bij een ‘vampire facelift’ (ook wel 'vampire facial' genoemd) wordt bloed van de patiënt afgenomen, gecentrifugeerd en gescheiden. De bloedplaatjes en het plasma worden vervolgens in het gezicht gespoten. Het PRP (Platelet Rich Plasma, oftewel plaatjesrijk plasma) dat wordt ingespoten bevat groeifactoren waarvan gedacht wordt dat deze de aanmaak van collageen stimuleren. Door het nieuwe collageen wordt de huid steviger en volumineuzer, waardoor deze er jonger uitziet.
 • Ultherapie + 514% *
  Bij Ultherapie wordt gebruik gemaakt van ultrasound om de huid van het gezicht, de nek en het decolleté te liften en verstevigen. Het is een non-invasieve behandeling met een minimale hersteltijd.
 • Laser lipolyse + 161% *
  Een lipolyse behandeling met laser is zeer geschikt om vet ‘weg te smelten’ rond de kaaklijn en kin. De behandeling wordt steeds vaker toegepast ter behandeling van hamsterwangen en een onderkin.
  * Gebaseerd op het aantal informatie-aanvragen bij WhatClinic.com

Op IdealBody.nl zullen we de komende tijd meer aandacht geven aan deze nieuwe behandelingen. Houd de site dus in de gaten.

Trends in cosmetische ingrepen in 2013

Naast de eerder genoemde behandelingen die in 2013 definitief doorbraken, waren er ook enkele duidelijke trends waarneembaar.

Trend: Meer mannen kiezen voor cosmetische behandelingen

Ook in 2013 vonden weer meer mannen hun weg naar de plastisch chirurg. Ingrepen om lokaal vet te verwijderen zijn populair, zoals liposuctie en behandelingen tegen borstvorming. Ook willen steeds meer mannen iets veranderen aan het feit dat ze kaal worden: er worden steeds meer haartransplantaties uitgevoerd.

Trend: Subtiele behandelingen - ‘plastic fantastic’ wordt ‘natural beauty’

Het grootste compliment dat je kunt krijgen na een bezoek aan een kliniek is dat je er fantastisch uitziet en dat het tegelijkertijd niemand opvalt dat je iets hebt laten ‘doen’. Met andere woorden, de subtiele kleine behandelingen zijn populairder dan ooit.

Duidelijk opgepompte borsten of lippen, zoals die van bijvoorbeeld Pamela Anderson, zijn ‘uit’, en de natuurlijke look is ‘in’. De celebrity voorbeelden van tegenwoordig zijn Jennifer Aniston en Halle Berry, vrouwen die er natuurlijk en ‘echt’ uitzien terwijl ze wel het nodige hebben laten 'doen'.

Trend: 'Spuiten' in plaats van 'snijden'

Er wordt relatief gezien steeds minder 'gesneden', en juist meer ‘gespoten’: het aantal behandelingen met fillers en botox groeide ook in 2013 weer aanzienlijk. Het grote verschil is wel de gebruikte hoeveelheid injectable: er wordt steeds subtieler gewerkt met botox en fillers om zo zoveel mogelijk een natuurlijke look na te streven.

Enkele behandelingen waarbij steeds vaker voor de spuit wordt gekozen in plaats van het mes:

 • De facelift
  In plaats van de Facelift wordt steeds vaker de 'liquid facelift' uitgevoerd: een facelift met fillers.
 • De neuscorrectie
  In plaats van door te snijden wordt steeds vaker een neuscorrectie met fillers uitgevoerd.
 • De borstvergroting
  In plaats van een borstvergroting met implantaten wordt steeds vaker gekozen voor een borstvergroting met eigen vet.

Wat brengt 2014?

Bepaalde trends die de laatste jaren zijn ingezet zullen zich ook doorzetten in 2014. Zo zal ook volgend jaar het gebruik van injectables vermoedelijk verder toenemen. Ook behandelingen zoals de vampire facelift zullen vermoedelijk nog populairder worden.

Trendwatchers en insiders in de cosmetische chirurgie, zoals dokter Baljit Dheansa, voorspellen daarnaast enkele nieuwe populaire behandelingen en trends voor 2014:

 • Toename in het gebruik van lichaamseigen weefsels bij cosmetische ingrepen
  • Eigen vet
   Borstvergrotingen en bilvergrotingen met eigen vet winnen de laatste jaren gestaag aan populariteit. De verwachting is dat lipofilling (het inspuiten van eigen vet) ook voor steeds meer andere lichaamsgebieden zal worden gebruikt.
  • PRP (Platement Rich Plasma)
   Platement Rich Plasma (PRP) is dit jaar vooral bekend geworden door de vampire facelift. In 2014 zal het aantal toepassingen voor PRP echter vermoedelijk rap toenemen. Het middel wordt nu bijvoorbeeld al gebruikt om haaruitval tegen te gaan en om het hersel na een laserbehandeling te versnellen. Komende jaren zullen hier ongetwijfeld meer toepassingen bijkomen.
 • Vaginaplastiek wordt populairder
  Ingrepen aan de schaamlippen, zoals de schaamlipcorrectie, worden de laatste jaren steeds vaker uitgevoerd. De nieuwste trend is vaginaplastiek, een ingreep waarbij de vagina nauwer wordt gemaakt na een bevalling.
 • Nieuwe behandeling die zal doorbreken: Lipotripsie
  Lipotripsie is een non-invasieve, pijnloze behandeling waarbij de afbraak van vet en de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. De behandeling kan gebruikt worden om ongewenst vet bij de heupen, armen, dijen en de buik te laten wegsmelten.
 • Nieuwe behandeling die zal doorbreken: Mesotherapie
  Bij mesotherapie wordt de middelste laag van de huid door middel van microinjecties gestimuleerd om meer collageen aan te maken. Mesotherapie draagt zo bij aan een jeugdigere huid.
 • Nieuwe behandeling die zal doorbreken: Iovera ('Frotox')
  Bij een Iovera behandeling worden rimpels bevoren door middel van injecties. De vergelijking met botox is snel gemaakt, en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze behandeling inmiddels al de naam ‘Frotox’ heeft gekregen. Ola schreef reeds een blog over Iovera ‘Frotox’.
 • Nieuwe behandeling die misschien naar Nederland komt: Smile Lipt (Perma-smile)
  Een cosmetische operatie waarbij je mondhoeken permanent in de ‘glimlach stand’ worden gezet. Deze in Azie populaire ingreep is bedacht door AONE, een kliniek in Zuid-Korea. Bepaalde spieren in je kaak worden plat gelegd, zodat je mondhoeken permanent omhoog krullen. In een YouTube filmpje legt de kliniek uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. Of we deze ingreep ook in Nederland gaan zien valt nog te bezien, aangezien de resultaten soms wat overdreven uitvallen. De kosten van deze behandeling liggen rond de €1500,-.

Ook 2014 belooft dus weer een jaar te worden met de nodige ontwikkelingen op het gebied van de cosmetisch en plastische chirurgie. Wij zullen ons best doen je zo goed moelijk op de hoogte te houden. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte blijven. Of volg ons via Facebook, Twitter of Google+!