Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Prijzen plastische chirurgie - waarom is plastische chirurgie zo duur?

De hoge kosten die samenhangen met cosmetische ingrepen weerhouden veel mensen ervan om een cosmetische ingreep te ondergaan. Veel mensen vragen zich dan ook af: Waarom is plastische chirurgie zo duur? Op deze pagina lees je welke factoren van invloed zijn op de prijs.

De ingreep - operatie of niet-invasief

De ene ingreep is duurder dan de andere. Wanneer er sprake is van een invasieve cosmetische ingreep (een operatie) dan zullen de kosten vele malen hoger liggen dan wanneer er enkel een paar injecties hoeven te worden gegeven. Ingrepen zoals borstvergroting, facelift en neuscorrectie zijn om die reden een stuk duurder dan een rimpelbehandeling met botox.

De methode

Vaak zijn er meerdere methodes beschikbaar om één ingreep uit te voeren. Methodes kunnen van elkaar verschillen in prijs door verschil in operatieduur of door gebruik van duurdere operatie apparatuur. Een goed voorbeeld is haartransplantatie. Hierbij kan gekozen worden voor de FUT en de FUE methode. Bij de FUE methode wordt er veel preciezer gewerkt (per haar of paar haartjes) ten op zichte van de FUT methode (reepjes haar). De chirurg is langer bezig met de FUE methode en de kosten voor de FUE methode zijn daarom vaak fors hoger.

Het materiaal

Het materiaal dat bij een ingreep wordt gebruikt is van invloed op de totale kosten. De ene filler is bijvoorbeeld goedkoper dan de andere. En een borstvergroting met een anatomisch implantaat is duurder dan een borstvergroting met een klassiek rond implantaat.

Verdoving en geneesmiddelen

Wanneer bij je ingreep een anesthesist aanwezig moet zijn, dan zal dit de prijs van de ingreep verhogen. Daarnaast zijn er verschillende verdovingsmiddelen (anesthetica) op de markt. Over het algemeen geldt; hoe duurder het gebruikte verdovingsmiddel, hoe hoger de kwaliteit en hoe lager de bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld misselijkheid.

Kliniek en arts

De ene kliniek is duurder dan de andere. Dit hangt samen met de reputatie van de kliniek en de artsen die er werken, maar ook met hoeveel geld een kliniek bijvoorbeeld besteedt aan marketing en reclame. De grote klinieken in Nederland werken met artsen met een vaak goede reputatie, daarnaast geven ze veel geld uit aan marketing en naamsbekendheid. Hierdoor zijn de grote klinieken vaak niet de goedkoopste opties.

Sommige plastische chirurgen werken zowel in ziekenhuizen als in privéklinieken. Vaak is het goedkoper om in zo'n geval een afspraak te maken met de chirurg in het ziekenhuis, in plaats van de privékliniek.

Welke arts de ingreep uitvoert is daarnaast soms ook van invloed op de prijs. Zo zijn er klinieken die een lagere prijs voeren voor injectables die gegeven worden door een basisarts of een arts met weinig ervaring.

Locatie

Je hebt vast wel eens aanbiedingen voorbij zien komen voor plastische chirurgie in een buitenlandse kliniek, bijvoorbeeld in Thailand of Turkije. Ingrepen zijn in dergelijke landen vaak een stuk goedkoper omdat de loonkosten en de kosten voor het gebruik van een operatiekamer lager liggen. Hoewel dit soort klinieken zullen adverteren dat ze ervaren en gekwalificeerde artsen in dienst hebben, is nooit te garanderen dat artsen een opleiding hebben genoten die op hetzelfde peil ligt als de opleiding in Nederland.

Klinieken vergelijken

Zelfs wanneer alle bovengenoemde variabelen (gekozen materiaal, methode, verdoving, ervaring arts en locatie) bij klinieken min of meer vergelijkbaar zijn, kan er sprake zijn van een groot verschil in prijs. Het kan daarom zin hebben om een beetje rond te shoppen. En schroom niet om artsen en klinieken uitleg te laten geven over bovenstaande zaken.

Ten slotte

Bij cosmetische ingrepen is het vaak zo dat je betaalt voor kwaliteit. Het is daarom meestal niet verstandig om enkel naar de prijs te kijken wanneer je een cosmetische ingreep overweegt. Minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker is het gevoel dat je krijgt bij een kliniek/arts en de ervaring die de arts heeft met de ingreep.

Zie ook: ons overzicht van de gemiddelde prijzen voor cosmetische ingrepen in Nederland.