Bijgewerkt: | Ola Kareem

Puistjes voorkomen - tips voor een gave huid zonder puistjes

In de puberteit hebben we het allemaal weleens ervaren: puistjes die uit het niets leken te ontstaan. Zo ging ik op mijn 13e soms ‘s ochtends met een gaaf gezicht naar school en kwam ik ’s middags terug met een rood/wit bultje op mijn voorhoofd. Hoe die daar terecht was gekomen, was voor mij een raadsel.

Gelukkig was ik niet de enige. Zo’n 90 % van mijn klasgenoten liep rond met een ongave huid. Een deel van hen zat zelfs helemaal onder de pukkels. Een naar gezicht. Gelukkig worden de meeste mensen maar tijdelijk geplaagd door die verschrikkelijke mee-eters en bultjes. Na de puberteit verdwijnen ze meestal weer. Sommigen pechvogels blijven echter wel last hebben van onregelmatigheden, zelfs als ze de dertig naderen. Dat is erg vervelend, omdat men er op ‘volwassen’ leeftijd geen last meer van zou moeten hebben.

Waarom je last blijft houden van puistjes, zélfs na je puberteit

Wanneer je na de puberteit nog steeds last hebt van puistjes, dan kan dat aan twee zaken liggen. Of je hebt een genetische aanleg voor een slechte huid, of de ongave huid is het gevolg van een slechte verzorging en hygiëne.

Ook voor mij is het na mijn puberteit nog lang een strijd geweest om mijn huid zo gaaf mogelijk te houden. Ik heb allemaal spulletjes uit reclames geprobeerd zoals Clearasil. Maar ook huis- tuin- en keukentips van mijn moeder, zoals het reinigen met olijfolie en ontvetten door te wassen met zeep. Wat ik ook probeerde, het leek het eigenlijk alleen maar te verergeren. Mijn huid werd daarnaast ook nog eens enorm droog door al die spulletjes. Ik deed eigenlijk alles verkeerd wat ik verkeerd kon doen.

Op een dag was ik het helemaal zat en besloot ik zelf goed research te doen op internet. Daar ben ik heel veel nuttige adviezen tegengekomen, die ik besloot uit te proberen. Tot mijn blijdschap werkte mijn nieuwe verzorgingsroutine heel goed en zag ik mijn huid langzaam weer mooier worden. Tot op de dag van vandaag heb ik bijna nooit meer een pukkeltje en dat maakt me heel gelukkig. Daarom ga ik deze tips met jullie delen.

Puistjes voorkomen tip 1: Hygiëne & verzorging

Een schonere en mooiere huid bereik je door je huid goed te reinigen. Wat ik zelf doe is iedere ochtend en avond mijn huid wassen met facewash. Welk merk je gebruikt maakt niet zoveel uit. Je moet zelf even kijken wat je prettig vindt. Zelf gebruik ik die van het Etos huismerk.

afbeelding voorkomen
Voorkom puistjes door je gezicht (maximaal) één keer per week te scrubben

Was je gezicht in elk geval nooit met zeep, douchegel of andere producten die niet voor je gezicht bedoeld zijn. Deze drogen je huid namelijk erg uit. Om de uitdroging tegen te gaan gaat je huid meer talg aanmaken. Je huid slaat daar alleen een beetje in door en produceert dan veel te veel talg. Door die extra talgaanmaak kunnen je poriën verstoppen, wat weer zorgt voor pukkels.

Na het wassen met facewash, gebruik ik tonic op een watje om al het laatste vuil en vettigheid te verwijderen. Als mijn huid dan echt volledig schoon is breng ik een dag- of nachtcrème aan. Daarnaast scrub ik ook één keer per week mijn huid met een gezichtsscrub. Ook dit moet je echt niet vaker dan één keer per week doen want ook dan wordt je huid te droog, wat weer je talgproductie in de war schopt.

Hygiëne heeft ook te maken met regelmatig douchen en je haar wassen. Als je lijf en hoofdhuid schoon zijn, dan komt er minder snel vuil op je gezicht. Daarnaast kun je ook het best iedere week je beddengoed en vooral je kussensloop verschonen, omdat hier ook veel vuil op komt te zitten. Dit komt ’s nachts weer op je pas gereinigde huid. Haal ook altijd make-up van je gezicht af voordat je naar bed gaat, zelfs na het uitgaan. Het is erg slecht voor je huid om met oude make-up wakker worden. Daarnaast wordt ook je beddengoed er erg vies van.

Puistjes voorkomen tip 2: Bewust gebruikmaken van make-up

Hoe meer make-up je op doet, hoe meer je je poriën afsluit en hoe groter de kans op onzuiverheden wordt. Denk daarom goed na over hoeveel make-up je wilt gaan gebruiken. Ik begrijp dat als je een ongave huid hebt, je deze graag wilt bedekken met make-up of concealer. Dat deed ik ook. Alleen kwam ik daardoor in een vicieuze cirkel terecht die ervoor zorgde dat mijn huid alleen maar vetter en viezer werd. Ik gebruikte namelijk ook nog eens goedkope foundation. Deze foundation ‘metselde’ de boel helemaal dicht, waardoor mijn huid niet meer kon ademen.

Wat ik je adviseer is om geen foundation te gebruiken als het niet echt nodig is. Je kunt beter enkel op de hele duidelijke of rode plekjes een beetje concealer aanbrengen. En laat dan de rest van je gezicht naturel. Ik doe tegenwoordig ook alleen maar blush op en hier en daar een beetje concealer. Als je echt niet zonder foundation kunt, kies dan voor een wat duurdere en huidvriendelijke variant. Ik gebruikte een tijdje eentje van Chanel die mijn huid erg mooi egaal maakte en niet vettig. Deze was misschien 4 keer zo duur als de goedkope, maar het was het waard als ik kijk naar wat ik ervoor terugkreeg.

Puistjes voorkomen tip 3: Voeding

Door veel water te drinken kan de huid gifstoffen beter uit je lijf afvoeren. Dit zorgt er dus voor dat je huid ook beter gereinigd wordt. Een schonere huid is een gavere huid. Neem daarom ongeveer 2 liter vocht per dag in. Vind je water zo saai smaken, neem dan (groene of kruiden) thee voor de afwisseling.

Niet alleen voldoende drinken is belangrijk, je doet er ook goed aan om meer goede voedingsmiddelen te eten. Ban suikers en conserveringsmiddelen zoveel mogelijk uit je voedselpatroon. Eet juist zo vers, natuurlijk en vezelrijk mogelijk. Groente, fruit, noten, vette vis en volkoren producten doen wonderen voor je huid.

Natuurlijk zijn er nog honderden andere tips te bedenken, maar ik geef deze basistips omdat deze voor iedereen toe te passen zijn. En omdat ze bij mij ontzettend goed gewerkt hebben. Wil je nog meer gedetailleerde tips, dan adviseer ik je om eens langs een huidspecialist te gaan. Die kan dan onderzoeken wat voor huid jij hebt en jou op basis van de resultaten een persoonlijk advies bieden.

Heb je zelf tips die voor jou goed werken? Deel ze hieronder via het reactieformulier. Veel succes!

Zie ook: Puistjes verwijderen (peeling) en acne behandeling (fotodynamisch).