Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Zo behoud je langer resultaat van je cosmetische ingreep

Of je nu liposuctie hebt ondergaan, je borsten hebt laten vergroten of verkleinen of rimpels hebt laten aanpakken door middel van botox of lasertherapie: een cosmetische ingreep is altijd een investering. En natuurlijk wil je daar zo lang mogelijk plezier van hebben. Gaat dat vanzelf? Helaas niet. Maar je kunt je lichaam wél een handje helpen om zo lang mogelijk te genieten van het resultaat van een cosmetische operatie. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Langer resultaat van plastische chirurgie

Een cosmetische ingreep laat je niet zomaar doen. Het kost (herstel)tijd, geld en zorgt vaak voor lichamelijke ongemakken ná de ingreep.

Het beste resultaat voor een cosmetische ingreep begint bij een weloverwogen keuze voor plastische chirurgie. In deze video zie je waar je op moet letten als je een cosmetische ingreep overweegt.

Veel ingrepen zijn permanent (neuscorrectie, oorcorrectie, haartransplantatie), andere hebben maar een beperkte houdbaarheid. Zo is het effect van botox tijdelijk, is het niet gegarandeerd dat je slank wordt of blijft na een maagverkleining en kan je huid enige tijd na een peeling, dermabrasie of lasertherapie opnieuw grauw worden.

Gelukkig heb je zelf invloed op de mate van deze beperkte houdbaarheid. Je kunt het mooie resultaat van een cosmetische ingreep namelijk zélf verlengen.

Meespelende factoren bij de houdbaarheid van een cosmetische ingreep

Hoe lang je plezier hebt van de resultaten van plastische chirurgie is voor een deel afhankelijk van je leeftijd, je genen en je medische historie.

Maar wist je dat het resultaat ook wordt bepaald door je eigen leefstijl? Vooral bij ingrepen die te maken hebben met de (gezichts)huid (facelift, botoxbehandeling, peeling) hebben externe factoren een grote invloed op de houdbaarheid van een cosmetische behandeling.

Wanneer je goed voor je lichaam en huid zorgt, zul je langer plezier hebben van de ingreep dan wanneer je je huid en je lichaam verwaarloost.

1. Leef gezond

Hoe gezonder je leeft, hoe langer het resultaat van een ingreep houdt. Zo heeft gezonde voeding grote invloed op de conditie van je huid. Maar ook draagt een gevarieerd, gezond eetpatroon bij aan het behouden van een gezond gewicht. Zeker na een ingreep waarbij gewichtsverlies of een slanker figuur het doel was (liposuctie, maagverkleining) is dit van belang.

Help daarnaast je lichaam en huid een handje door te stoppen met roken, voldoende te slapen en veel water te drinken. Al deze factoren hebben een positieve werking op de elasticiteit van je huid, wat bij vrijwel iedere cosmetische ingreep in het voordeel werkt.

2. Beweeg voldoende

Vlak na een cosmetische ingreep is sporten waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Laat je niet ontmoedigen door je lijf dat nog niet alles kan wat je zou willen.

Hou er rekening mee dat bij ingrepen als liposuctie, een buikwandcorrectie en borst- of billift een hersteltijd is inbegrepen. Toch is het belangrijk om – weliswaar voorzichtig – in beweging te blijven en ná de hersteltijd je dagelijkse beweging op te pakken

. Door voldoende te bewegen, blijf je op gewicht, waardoor het resultaat van een lift of bijvoorbeeld liposuctie langduriger is. Ook behoud je door te sporten een vitaal gevoel, een fittere uitstraling en een elastischere huid.

3. Bescherm je huid tegen UV-stralen

Heb je een ingreep ondergaan die gericht is op anti-aging of het verkrijgen van een gladdere huid, zoals een chemische peeling, fillers of facelift? Dan is het júist nu zaak om je kwetsbare huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Verzorg je huid dagelijks met een hoge beschermingsfactor om verbranding, vroegtijdige huidveroudering en het krijgen van onder andere pigmentvlekken te voorkomen. Ook na dermabrasie of lasertherapie is het zaak je huid goed te beschermen.

4. Gebruik kwalitatieve verzorgingsproducten

Plastische chirurgie kan je jonger laten lijken, maar het verouderingsproces stoppen, is onmogelijk. Goed voor je huid zorgen ná de ingreep zorgt ervoor dat het resultaat van een cosmetische behandeling langer behouden blijft. Kies voor kwalitatieve reinigings- en verzorgingsproducten met ingrediënten waar je huid baat bij heeft en die je huid langer jong houden.

Benieuwd wat voor ingrediënten er in een goede anti-rimpelcrème dienen te zitten? We schreven er eerder een artikel over.

Tot slot

Een cosmetische ingreep is een investering waar je zo lang mogelijk plezier van wilt hebben. Factoren als erfelijkheid en leeftijd spelen hierin een rol, maar zélf heb je er ook invloed op.

Door gezond te eten, veel water te drinken, niet te roken, voldoende te bewegen en genoeg te slapen, houd je je lichaam en huid vitaal en gezond, wat de houdbaarheid van vrijwel alle cosmetische behandelingen verlengt.

Ook is het van belang je huid te beschermen met een hoge zonnefactor, om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Zeker bij gezichtsingrepen (facelift, fillers, chemische peeling) is het noodzakelijk de huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van uv-straling, om de huid langer jong en mooi te houden.

Tenslotte verleng je de houdbaarheid van cosmetische (gezichts)ingrepen wanneer je kiest voor kwalitatieve verzorgingsproducten met ingrediënten die gericht zijn op anti-aging.