Bijgewerkt: | Ola Kareem

Rode bultjes op lichaam, armen & benen: keratosis pilaris

Heb je last van veel kleine rode bultjes op je lijf, armen, benen en gezicht die op puistjes lijken? Zijn het er extreem veel? Misschien heb je dan last van keratosis pilaris; een huidaandoening die bij tot wel 40% van de bevolking voorkomt. In dit artikel lees je wat keratosis pilaris is, bij wie het voorkomt en wat je eraan kunt doen.

Wat is keratosis pilaris?

foto gezicht
Keratosis Pilaris uit zich als rode bultjes op de huid

Keratosis pilaris is een veel voorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. Hierdoor wordt het hoorn niet gelijkmatig over de huid verdeeld, maar hoopt het zich op rond de poriën van de haarzakjes.

De hoornlaag is de buitenste en bovenste laag van de opperhuid. Deze bestaat uit meerdere lagen van dode en “verhoornde” huicellen. De hoornlaag beschermt de huid tegen uitdroging en tegen ziekteverwekkers en schadelijke invloeden van buitenaf.

Door de ophopingen van dode huidcellen, worden de haarzakjes afgesloten. Hierdoor kunnen er infecties en ontstekingen ontstaan. Dit resulteert zich in allemaal kleine rode bobbeltjes die precies bij de haarzakjes liggen. Die bobbeltjes voelen ruw aan en zien eruit als puistjes. Gelukkig doen ze meestal geen pijn, maar dat maakt het niet minder vervelend om ze te hebben.

Keratosis pilaris komt voor op de bovenarmen- en benen, op de billen en in het gezicht.

Bij wie komt keratosis pilaris het meest voor?

Keratosis pilaris komt zoveel voor dat je het misschien niet eens echt meer een aandoening kan noemen. Van de hele wereldbevolking heeft namelijk 40% er last van en hier in Nederland een kwart van de bevolking. Keratosis pilaris is gerelateerd aan allergie: Mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van eczeem, astma en hooikoorts hebben relatief vaak ook last van keratosis pilaris.

Keratis pilaris ontstaat in de meeste gevallen bij jongeren onder de 20 jaar. Bij volwassenen en ouderen komt de aandoening minder vaak voor. Bij veel mensen worden de klachten minder bij het ouder worden. Ook hebben de meeste mensen ’s winters meer last van keratosis pilaris dan in de zomer.

Wat kan ik zelf doen aan de rode bultjes?

Je kunt zelf het volgende doen om minder last te krijgen van de rode bultjes.

  1. Droge huid voorkomen
    Omdat keratosis pilaris erger wordt bij een droge huid, kun je je huid het beste zoveel mogelijk voeden en hydrateren. Dit doe je door :
    • niet te lang en met te heet water te douchen
    • je huid niet schoon te maken met agressieve zeepjes en douchegels. Gebruik liever zeep- en parfumvrije douchegel.
    • de huid niet te ruw af te vegen
    • je huid goed in te smeren en in te vetten met bodylotions
  2. De huid goed schoonhouden
    De regel bij iedere vorm van huidverzorging: houd je huid zo schoon en hygiënisch mogelijk. Juist met al die onderhuidse ontstekingen wil je niet langer dan nodig rondlopen met vieze kleren. Ook kun je beter na het sporten direct douchen in plaats van daar te lang mee wachten. Denk ook aan je beddengoed, dat moet schoon zijn wil je jouw huid schoonhouden. Verwissel daarom het liefst ééns per week je beddengoed.
  3. Af en toe scrubben
    De kleine ophopingen van dode huidcellen kunnen gescrubt worden om de huid te egaliseren. Je mag dit echter niet meer dan één keer per week doen. Daarbij dient een speciale en milde scrub gebruikt te worden, die door de huisarts wordt voorgeschreven.

Welke behandelingen voor keratosis pilaris zijn er?

Er zijn helaas geen behandelingen om keratosis pilaris te laten genezen. Gelukkig kun je wel de symptomen, zoals de rode bultjes, verzachten en verminderen met de volgende behandelingen:

  • Peelings
    Een peeling is een behandeling met natuurlijke zuren, die de dode huidcellenlaag verweken. Hierdoor schilferen de dode huidcellen snel af en wordt de ontwikkeling van nieuwe, jonge cellen in gang gezet. Een peeling stimuleert en versnelt dus de huidvernieuwing- en verjonging.
  • Zalf of crème met Retinoïden
    Retinoïden stimuleren net als peelings de groei en vernieuwing van de huid. Hierdoor neemt de kans op samenklontering van dode huicellen in de poriën af en ontstaan er minder snel rode bultjes. Retinoïden kunnen voor bijwerkingen zorgen, zoals huidirritatie en droogheid. Overleg daarom voor gebruik altijd met je huisarts!

Heb je zelf keratosis pilaris en heb je meer tips die hierboven niet genoemd zijn? Deel ze met ons door onderaan dit artikel een reactie te plaatsen.