Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Behandeling van roodheid (rosacea) & blozen met Botox

Een rode huid als gevolg van rosacea, of door veelvuldig blozen, kan vervelend zijn in de omgang. Tegen deze roodheid is gelukkig iets te doen. Een behandeling met botox kan een einde maken aan de rode stipjes en vlekjes ten gevolge van rosacea of veel blozen.

Wat is rosacea?

Rosacea is een niet-besmettelijke huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid in het gezicht. Deze roodheid is vooral te zien op de wangen, neus en soms de kin.

Rosacea lijkt op couperose: een andere huidaandoening met roodheid als gevolg. In tegenstelling tot couperose is de roodheid bij rosacea erger.

Rosacea kan gepaard gaan met acne. De huidaandoening komt het vaakst voor tussen de 30 en 50 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Rosacea is chronisch, wat betekent dat het niet meer overgaat.

Rosacea - roodheid in het gezicht
Roodheid in het gezicht als gevolg van rosacea. (Foto © Kuebi)

De oorzaak van rosacea is onbekend, al kunnen factoren als alcohol- en medicijngebruik, stress en overgevoeligheid voor bepaalde stoffen de huidaandoening aanwakkeren. Behalve dat er bij rosacea roodheid optreedt, voelt de huid vaak ook branderig of prikkelend.

Wat is blozen en waardoor komt het?

Blozen is een plotseling optredende roodheid van het gezicht, waarbij vaak ook de hals en nek rood worden.

Meestal ontstaat de roodheid als gevolg van angst, stress of opwinding. Denk bijvoorbeeld aan spreken in het openbaar, een spannend gesprek of algemene verlegenheid. Maar er zijn ook mensen die last hebben van blozen, zonder dat er een uitlokkende factor aanwezig is.

Veelvuldig blozen kan leiden tot een grote verlegenheid en uiteindelijk zelfs zorgen voor het uit de weg gaan van bepaalde scoiale situaties. Er wordt dan wel gesproken over bloosangst of bloosfobie.

Wat is het verschil tussen blozen en rosacea?

Rosacea is vaak makkelijk te onderscheiden van blozen door de aanwezigheid van kleine bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid waar de roodheid optreedt.

Daarnaast blijft de roodheid die geassocieerd wordt met rosacea langer zichtbaar dan de roodheid bij blozen. Roodheid kan bij rosacea een paar dagen, weken of zelfs constant aanhouden. De roodheid bij blozen is meestal slechts gedurende korte tijd zichtbaar.

De behandeling van rosacea

Hoewel rosacea chronisch is, is er wél iets aan te doen. Zo wordt door artsen als eerste behandeling in veel gevallen een antibioticakuur voorgeschreven. Deze kuur kan soms wel een half jaar duren, afhankelijk van het effect op de huid.

Antibiotica werkt ontstekingsremmend en kan zo de roodheid doen verminderen. In ernstige gevallen van rosacea wordt gekozen voor antibiotica in tabletvorm in combinatie met een antibioticazalf die op de rode plekken aangebracht dient te worden.

Heb je een milde vorm van rosacea? Dan kan een zalf al voldoende zijn. Wanneer antibiotica niet helpt, kan lasertherapie uitkomst bieden. De laserflitsen maken de bloedvaatjes die verantwoordelijk zijn voor de rosacea kapot, waardoor de roodheid afneemt.

De kapotte bloedvaatjes verdwijnen vanzelf uit de huid. Nog een andere optie is een oppervlakkige peeling, zoals een peeling met salicylzuur of glycolzuur. Deze redelijk milde peelings zijn geschikt voor een huid met rosacea, omdat ze het oppervlak van de huid kunnen verbeteren en kalmeren zonder de huid te beschadigen. Het effect van een peeling is tijdelijk; de rosaceaklachten komen in de meeste gevallen na een aantal weken weer terug.

De behandeling van blozen

Blozen is een onschuldig en normaal fenomeen. Toch kan blozen heel vervelend zijn, zeker als het veelvuldig en snel optreedt.

Wanneer blozen een probleem wordt, dan kun je een behandeling zoeken. Vaak zal een behandeling bestaan uit cognitieve gedragstherapie, waarbij getracht wordt om de relatie tussen een prikkel en het blozen te verminderen. In een heel enkel geval kan er ook medicatie worden voorgeschreven, zoals anxiolytica.

Wat kun je zelf doen tegen roodheid?

Er zijn verschillende tips om iets te doen aan de roodheid die optreedt bij rosacea en blozen. Zo kun je proberen om de roodheid te camoufleren met make-up.

Tutorial voor het camoufleren van Rosacea met make-up.

Probeer temperatuurverschillen daarnaast zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Dit lokt vaak roodheid uit. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen roodheid uitlokken, denk daarbij aan gekruid of pikant eten en bepaalde zuivelproducten (yoghurt en kaas).

Ook wordt aangeraden iedere dag een goede zonbeschermingsfactor te dragen. De huid van rosaceapatiënten is gevoelig voor zonlicht en verbranden is voor deze huid funest. Ook bij mensen die last hebben van blozen valt het blozen extra op als de huid verbrand is. Een zonnecrème met minimaal SPF 30 is daarom geen overbodige luxe.

Investeer daarnaast in milde verzorgingsproducten die de pH-waarde van de huid respecteren en de huid zoveel mogelijk kalmeren. Irriterende stoffen (alcohol, parfum, conserveringsmiddelen) kunnen de roodheid verergeren.

Botox bij rosacea & blozen: hoe werkt dat?

Sinds enkele jaren is er een nieuwe behandeling bij die roodheid kan aanpakken: botox. Een behandeling met botox werkt vooral goed bij de tijdelijke roodheid (flushing), zoals bijvoorbeeld blozen.

Rosacea wordt gekenmerkt door permanente roodheid en roodheid die optreedt bij bijvoorbeeld warmte, kou, blozen of het eten van pittig eten. Van die laatste vorm van roodheid bij rosacea is bewezen dat botox een verschil kan maken.

Botox bij rosacea

Bij een botoxbehandeling tegen roodheid worden er kleine prikjes vlak onder het huidoppervlak aangebracht. De botuline-toxine zorgt ervoor dat de signalen die verantwoordelijk zijn voor het open gaan staan van de bloedvaten (waardoor er meer bloed door de huid gaat stromen en roodheid optreedt) worden geblokkeerd. Kort gezegd worden de bloedvaatjes in het gezicht die voor de roodheid zorgen uitgeschakeld, waardoor ze niet meer kunnen verwijden en op die manier voor roodheid kunnen zorgen.

Botox doet drie tot zeven maanden zijn werk tegen de (tijdelijke) roodheid, daarna kan de behandeling herhaald worden. Een behandeling met botox is relatief veilig. Net als bij andere botoxtoepassingen bestaat er een klein risico op onder meer tijdelijke spierzwakte, blauwe plekken op de plek van injectie, hangen oogleden of griepachtige symptomen. Deze klachten treden zelden op en zijn bovendien altijd tijdelijk van aard.

Botox als behandeling van Rosacea wordt nog maar op weinig plekken uitgevoerd in Nederland. Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor deze behandeling en de klinieken waar je terecht kunt.

Botox bij Rosacea (behandeling van roodheid)
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 200,00

Alleen effectief tegen flushing

Is een botoxbehandeling dé oplossing voor alle rosaceapatiënten? Helaas niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat het stofje alleen resultaat oplevert wanneer er sprake is van flushing: tijdelijke roodheid die ineens kan opkomen. Deze vorm van rosacea wordt vergeleken met blozen, maar kan ook voorkomen bij hitte of kou.

Botox is (nog) niet de oplossing voor permanente roodheid bij rosacea. Bij flushing is botox een optie wanneer antibiotica niet aanslaat en lasertherapie of peeling niet het gewenste resultaat geeft. Een (cosmetisch) arts kan bepalen of je voor botox in aanmerking komt wanneer je rosacea hebt.

Tot slot

Veelvuldig blozen of roodheid door rosacea kunnen als zeer vervelend worden ervaren.

Rosacea is een huidaandoening die niet besmettelijk is. De roodheid kan gepaard gaan met bultjes, wat de huidaandoening op acne laat lijken. Mensen met rosacea ervaren daarnaast regelmatig een brandend, prikkelend gevoel.

Rosacea wordt gekenmerkt door permanente roodheid en tijdelijke roodheid. Deze zogenaamde flushing wordt vergeleken met blozen, maar kan ook optreden bij hitte of kou. De roodheid ten gevolge van blozen en rosacea – en dan met name flushing - kan worden behandeld met antibiotica, maar ook lasertherapie en een peeling kunnen uitkomst bieden.

Geeft dit niet het gewenste resultaat? Roodheid kan worden aangepakt met botox. Deze relatief veilige ingreep gaat de tijdelijke roodheid die bij rosacea en blozen hoort tegen, in ieder geval voor drie tot zeven maanden.