Bijgewerkt: | Ola Kareem

Schrale en droge lippen? De oorzaak en mogelijke oplossingen

Droge, schrale, branderige en jeukende lippen, daar zit niemand op te wachten. Last hebben van extreem droge lippen kan er zelfs voor zorgen dat je niet normaal meer kunt eten, drinken, praten en zoenen. Maar naast dat het rot aanvoelt, is het ook nog eens geen mooi gezicht. Begrijpelijk dus, dat sommige mensen onzeker worden van droge lippen.

Waarom zijn lippen zo kwetsbaar?

Lippen zijn kwetsbaar omdat de huid bij de lippen veel dunner is dan de huid op andere delen van het lichaam. Onze lippen hebben geen natuurlijke beschermlaag met huidvetten en talgkliertjes. En ook geen hoornlaag die voor bescherming zorgt. Daarnaast worden lippen veel ‘gebruikt’ tijdens praten, eten en zoenen.

Waardoor ontstaan droge lippen?

Droge of schrale lippen ontstaan vaak door de onderstaande oorzaken.

 • Invloeden van buitenaf
  Invloeden van buitenaf kunnen je lippen droog maken. In de winter zorgen wind, kou en regen voor droge lippen en in de zomer is de zon de boosdoener. De meeste mensen hebben in de winter sowieso wat drogere lippen dan normaal. Dit komt doordat in de winter een lagere luchtvochtigheid is dan in de zomer. Maar ook in huizen en kantoren kan de lucht erg droog zijn.
 • Luchtvochtigheid
  Een droge lucht zorgt voor droge lippen. Uiteraard kun je niets veranderen aan de luchtvochtigheid buitenshuis. Maar in je eigen huis of op het werk kun je controleren of de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Dit kun je doen met een zogenaamde ‘hygrometer’. Meet deze een te lage luchtvochtigheid, dan kun je met een luchtbevochtiger dit probleem aanpakken.
 • Uitgedroogd lichaam / gebruik van bepaalde medicatie
  Droge lippen kunnen ook ontstaan als je hele lichaam is uitgedroogd, doordat je te weinig drinkt. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen ook droge lippen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: plastabletten en vitamine-A geneesmiddelen.
 • Likken van de lippen
  Droge lippen ontstaan meestal bij mensen die vaak hun lippen likken om ze te bevochtigen. Dit is een hele logische reactie natuurlijk, maar het werkt averechts. Want de lippen moeten ingevet worden in plaats van natgemaakt met speeksel, waar allerlei huiduitdrogende stofjes in zitten. Mensen die extreem veel hun lippen likken kunnen zelfs last krijgen van lip licking dermatitis. Lip licking dermatitis is eczeem rondom de mond, dat ontstaat wanneer ook de huid róndom de lippen geïrriteerd raakt door het likken.

Wat kun je doen tegen droge lippen?

Gelukkig is het beautyprobleem droge lippen heel makkelijk op te lossen. Zoals je hierboven hebt gelezen is het eerste wat je moet doen, of eigenlijk waar je mee moet stoppen: je lippen likken. Andere do’s en don’ts tegen droge lippen zijn:

Lippen vet houden en scrubben

Je voorkomt droge lippen allereerst door ze altijd vet te houden. Doe dit door regelmatig een lippenbalsem op je lippen te smeren. In de zomer kun je het beste ook nog eens een lippenbalsem gebruiken met een zonnefactor erin.

Tip: gebruik liever geen ‘longlasting’ lippenstiften, deze drogen je lippen erg uit. Scrubben helpt goed als je velletjes hebt. Je kunt dit het beste met een milde gezichtsscrub doen of met een zachte tandenborstel.

Tip: scrub je lippen zachtjes voor het slapengaan en breng daarna een dikke laag lippenbalsem op zodat het de hele nacht kan inwerken. De volgende ochtend zul je gegarandeerd wakker worden met zachte(re) lipjes!

Voldoende drinken

Zoals bij veel beautyprobleempjes blijft voldoende drinken een vereiste, vooral bij droge lippen. Denk er aan dat je ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag binnen moet krijgen. Door veel te drinken krijgen je lippen de hydratatie die ze nodig hebben: van binnenuit. Dit zal al enorm schelen.

Check of je allergieën hebt

Soms kunnen je droge lippen ook ontstaan door een allergie. Ga eens langs bij een dermatoloog om te kijken of je ergens allergisch voor bent. Dit kan zijn make-up/lippenstift, tandpasta of bepaalde voedingsproducten en drankjes.

Droge lippen tegengaan met injectables

Doe je alles volgens het boekje en verzorg je je lippen goed, maar blijven ze droog? Dan kun je altijd nog overwegen om je lippen van binnenuit te laten hydrateren door middel van injectables. Door de lippen in te spuiten met een hyaluronzuur-filler wordt de vochtbalans hersteld waardoor de lippen weer zachter worden.

Het inspuiten van hyaluronzuur gebeurt met een dunne naald. Ook zit hier verdovingsvloeistof in zodat het geen pijn doet.

De kosten voor een behandeling variëren tussen de ongeveer 300 en de 500 euro. Hieronder vind je een overzicht van gecertificeerde klinieken die de behandeling in Nederland uitvoeren. Door op de naam van één van onderstaande kliniek te klikken, kun je een vraag aan een specialist stellen of meer informatie opvragen.

Lippen opvullen met Juvederm (Lipvergroting met fillers)
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Boerhaave Medisch Centrum
Amsterdam, Utrecht
Afspraak maken Logo ZKN 9,1 € 300,00 Consult
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 300,00
Kliniek Veldhoven
Veldhoven
Logo ZKN 9,4 € 395,00

Heb jij zelf nog een goede tip tegen droge lippen, die in dit artikel nog niet genoemd is? Laat het ons weten door hieronder te reageren.