Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Slakkenslijm in beauty producten. Werkt dat echt?

Het is een trend die via Zuid-Korea en Amerika naar Nederland is overgewaaid: beautyproducten met slakkenslijm. Dit slijmerige goedje is populair omdat het vol weldadige stoffen zou zitten die verschillende huidproblemen kunnen verminderen. Maar wat is daar van waar? In dit artikel leggen we uit wat slakkenslijm precies is, wat de beloftes zijn en vertellen we of slakkenslijm echt werkt.

De trend: waar komt slakkenslijm vandaan?

Slakkenslijm werd decennia geleden al toegepast in het oude Griekenland. Het diende als natuurlijk middeltje om huidirritatie te verminderen. Later ontdekten Zuid-Amerikaanse boeren de voordelen van slakkenslijm, toen zij tijdens het inpakken van hun slakken – die bedoeld waren voor de Franse export – merkten dat hun handen er gladder en jonger uitzagen. Het duurde niet lang voor het eerste beautymerk besloot slakkenslijm toe te voegen aan crèmes en serums.

In 1995 was het het Chileense merk Elicina dat als eerste een crème met slakkenslijm introduceerde.

Wat is slakkenslijm precies?

Je hebt het vast weleens gezien: als een slak zich verplaatst, laat hij een ‘nat’ spoor na. Dit spoor wordt gevormd door het slijm dat het kleine behuisde beestje produceert. Het slijm beschermt de onderkant van zijn ‘naakte’ lijf tegen beschadigingen en bacteriën.

Onderzoek heeft aangetoond dat slakkenslijm vol elastine, allantoïne, proteïnen, microbioten, peptiden, hyaluronzuur en glycolzuur. Inderdaad: stuk voor stuk ingrediënten die hoog scoren op het gebied van huidverbetering. Slakkenslijm wordt overigens geproduceerd door verschillende slakken, van gewone tuinslakken tot zeeslakjes.

Wat belooft slakkenslijm te doen?

Slakkenslijm wordt ingezet in crèmes, maskers en serums, maar ook gebruikt in beautysalons, onder de noemer ‘slakkenslijmbehandeling’. De huidvoordelen zouden enorm zijn. Slakkenslijm zou onder meer werken bij en tegen:

  • Acne
  • Littekens
  • Puistjes en mee-eters
  • Fijne lijntjes en rimpels
  • Pigmentvlekken
  • Zonverbranding
  • Een droge, geïrriteerde huid

Vooral de stoffen elastine, hyaluronzuur en glycolzuur zijn veelbelovend in de beloftes deze huidproblemen aan te pakken. Dermatologisch onderzoek heeft aangetoond dat dergelijke ingrediënten huidverjongend werken en dus effectief zijn in de strijd tegen huidveroudering. Ook werken de ingrediënten kalmerend en verzorgend.

Afbeelding met 4 producten met slakkenslijm
Op het internet zijn inmiddels veel producten met slakkenslijm te vinden

In welke producten tref je slakkenslijm aan?

Slakkenslijm wordt gebruikt in verschillende beautyproducten. Meestal in de vorm van crèmes en maskers. Zo zijn er merken die het verwerken in geconcentreerde serums en elixers, in anti-aging crèmes en in oogcrèmes. Dit laatste is een logische keuze: rondom de ogen is huidveroudering vaak als eerst zichtbaar.

Ook zijn er salons waar je terecht kunt voor gezichtsbehandelingen waarbij slakkenslijm wordt ingezet. In het buitenland zijn er zelfs facials waarbij levende slakken op het gezicht worden gelegd en zo ‘vers’ slijm achterlaten op de huid.

Werkt slakkenslijm echt?

Dermatologen, doktoren en schoonheidsspecialisten zijn verdeeld: de één gelooft heilig in slakkenslijm, de ander is sceptisch.

Zo zijn er schoonheidsspecialisten die in hun salon een snale facial aanbieden: een behandeling waarbij slakkenslijm tijdens een microneedlingbehandeling wordt ‘ingebracht’ en zo huidverjongend werkt.

Anderen beweren dat het gebruik van slakkenslijm een marketingstunt is en niets doet.

Wat de voorstanders zeggen

Verschillende dermatologen beweren dat er bewijs is dat slakkenslijm een hoge dosis proteïnen bevat en daardoor voordelen heeft op het gebied van anti-huidveroudering. Er zijn studies die een verbetering van de huid laten zien na het gebruik van het slakkenslijm. Hierbij is specifiek gekeken naar het ongedaan maken van zonschade.

Op het gebied van anti-aging zijn specialisten wel genuanceerd: slakkenslijm kan bijdragen aan het verminderen van oppervlakkige lijntjes, maar zeker geen diepe rimpels laten verdwijnen. Hier is overigens geen enkele crème toe in staat. Wil je af van (diepe) rimpels? Dan zijn botox en/of fillers een optie.

Wat de tegenstanders zeggen

Misschien is de groep tegenstanders van slakkenslijm nog wel groter dan de groep voorstanders. Het voornaamste argument? Slakkenslijm is nog onvoldoende onderzocht om als écht bewezen effectief aangemerkt te kunnen worden. Er zijn simpelweg te weinig studies die het positieve effect van het slijm aantonen.

Ook beweren dermatologen dat de hoeveelheid actieve stoffen in slakkenslijm te laag is om zijn werk te kunnen doen. Dit geldt immers ook voor ingrediënten in crèmes en serums: er moet voldoende van aanwezig zijn om effectief te kunnen zijn.

Foto vrouw met een slak op haar rug
In Nederland zijn er enkele salons die een "slakkenslijmbehandeling" aanbieden

De kracht van toegevoegde ingrediënten

Een Amerikaanse productontwikkelaar merkt op dat er meerdere slakkenslijmcrèmes zijn die goede resultaten laten zien, maar dat dit niet per se te wijten is aan de toevoeging van slakkenslijm. Dat een crème of serum goed werkt, kan ook te maken hebben met de andere stoffen die erin zitten. Zo zijn er verschillende ingrediënten die wél bewezen effectief zijn tegen huidveroudering, waaronder collageen, vitamine A (retinol) en C en hyaluronzuur.

We hebben eerder een blog gepubliceerd over het geheim van een goede anti-rimpelcrème. In dit artikel lees je wat er zoal in een crème moet zitten om effectief te zijn.

Tot slot

Via Zuid-Korea en Amerika is de slakkenslijmtrend overgewaaid naar Nederland, maar decennia geleden gebruikten de oude Grieken het slijm al tegen huidirritatie. Ook Zuid-Amerikaanse boeren ontdekten al snel dat hun handen na het aanraken van de slakken gladder en zachter waren. In 1995 werd slakkenslijm als eerste aangetroffen in een beautyproduct. Vele merken en producten volgden.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat slakkenslijm vol elastine, proteïnen, microbioten, peptiden, hyaluronzuur, allantoïne en glycolzuur zit. Dit zijn ingrediënten die bewezen werken tegen onder meer huidveroudering. Slakkenslijm wordt ingezet om onder andere acne, littekens, pigmentvlekken en zonverbranding aan te pakken.

Je vindt slakkenslijm in geconcentreerde elixers en serums, maar ook in dagcrèmes en oogcrèmes. In verschillende salons kun je terecht voor een zogenoemde slakkenslijmbehandeling.

Over de werking van slakkenslijm zijn dermatologen en andere specialisten verdeeld. Volgens voorstanders zijn de aanwezige stoffen bewezen effectief en zijn er studies die aantonen dat slakkenslijm bijdraagt aan het verminderen van zonschade. Tegenstanders zeggen dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de werking van slakkenslijm. Ook zou de concentratie werkzame stoffen in slakkenslijm te laag zijn.

Natuurlijk kunnen crèmes waaraan slakkenslijm is toegevoegd goed werken. De vraag is echter of dit aan het slakkenslijm ligt of aan andere toegevoegde stoffen die bewezen effectief zijn tegen rimpels, waaronder vitamine A, C en collageen.

Trek je eigen conclusie

In het geval van slakkenslijm geldt: baat het niet dan schaadt het niet. Het slijm is een 100% natuurproduct en bevat bewezen waardevolle stoffen. In dat opzicht zijn dermatologen het erover eens dat het geen kwaad kan om te smeren met slakkenslijm.

Of je gelooft in de werking van het goedje en daadwerkelijk verschil ziet, is heel persoonlijk. Bekijk voor jezelf wat slakkenslijm voor jou doet, of het goed voelt en trek dan je conclusie. Omdat de werking van slakkenslijm niet klinisch bewezen is, is het aan jou om een keuze te maken.

Heb jij goede ervaringen met producten waarin slakkenslijm is verwerkt? Of heb je wel eens een slakkenslijmbehandeling gehad? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!