Bijgewerkt: | Ola Kareem

Spataderen scleroseren (wegspuiten) - informatie en prijzen

Spataderen zijn het gevolg van een slechte bloedstroming in de aderen. Dit komt het meest voor op de onderbenen, maar kan ook op andere plekken ontstaan. Naast dat spataderen over het algemeen als ontsierend worden ervaren, kunnen ze ook verschillende klachten veroorzaken. Klachten kunnen zijn: vermoeide en/of pijnlijke en jeukende benen en bijvoorbeeld dikke enkels. In dit artikel lees je alles over het laten wegspuiten van spataderen.

In andere artikelen op deze site kun je uitgebreide informatie vinden over de oorzaken van spataderen en de verschillende soorten spataderbehandelingen. In dit artikel focussen we op één specifieke behandeling: het verwijderen van spataderen door middel van scleroseren. In de volksmond wordt dit ook wel het wegspuiten of inspuiten van spataderen genoemd.

Hoe werkt het scleroseren van spataderen precies, wie komt er voor in aanmerking en wie niet? Wat zijn de resultaten en bijwerkingen en hoe zit het met vergoedingen en prijzen?

Spataderen scleroseren of wegspuiten: hoe werkt het?

Wat je kunt verwachten bij het scleroseren van spataderen

Scleroseren is het wegspuiten van spataderen door middel van een vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de spataderwanden aan elkaar gaan plakken. Hierdoor verandert de spatader in een klein strengetje, waar geen bloed meer doorheen kan stromen.

De aderen om de spatader heen nemen daarna de functie van de dichte spatader over. En de spatader verdwijnt.

Een sclerosebehandeling duurt zo’n 20 minuten en kan ervaren worden als pijnlijk of branderig. Na de behandeling moet men ongeveer een half uur ‘nazitten’, wegens de kans op een eventuele allergische reactie.

Wie komt in aanmerking voor het scleroseren van de spataderen?

Niet alle spataderen kunnen worden gescleroseerd. Een sclerosebehandeling wordt vooral uitgevoerd bij kleine en middelgrote spataderen. Bij grotere spataderen wordt vaker gekozen voor een operatie of een laserbehandeling.

Er zijn in Nederland verschillende typen klinieken. Sommige klinieken voeren alleen verzekerde zorg uit. In deze klinieken kun je enkel behandeld worden als je naast cosmetische klachten, ook fysieke klachten ervaart als gevolg van je spataderen. Deze klachten kunnen zijn:

  • Zware benen
  • Vermoeide benen
  • Trillende benen
  • Krampen in de kuiten

Mensen die enkel een behandeling willen omdat ze hun spataderen niet mooi vinden, maar verder geen last hebben, kunnen in deze klinieken geweigerd worden voor een behandeling. Daarnaast kan weigering plaatsvinden als de arts denkt dat de behandeling bij de desbetreffende patiënt niet zal helpen om de klachten te laten verminderen.

Naast klinieken die enkel verzekerde zorg aanbieden zijn er ook spataderklinieken die cosmetische zorg aanbieden. Deze behandeling betaal je zelf. Uiteraard zal ook in dit geval de arts kijken welke behandeling voor jou het beste resultaat geeft.

Na de spataderbehandeling

Direct na de behandeling volgt het compressiegedeelte met steunkousen: men moet een paar dagen tot enkele weken, strakke steunkousen dragen om de aders dicht te drukken. Dit is zodat de wanden van de spatader goed aan elkaar kunnen gaan vastkleven, zodat ze permanent dicht blijven en verdwijnen. De steunkousen mogen niet nat worden en ook niet worden uitgetrokken. Omdat dit heel lastig is met wassen en douchen, kan dit als vervelender worden ervaren dan de behandeling zelf.

Resultaat

Een sclerosebehandeling kan verschillende cosmetische en fysieke klachten van spataderen verminderen. Echter is een 100% garantie van het resultaat niet mogelijk.

Uiterlijke klachten worden meestal goed verholpen, echter zijn de fysieke klachten zoals pijnlijke en vermoeide benen lang niet altijd weg na de behandeling. Daarnaast kunnen er na de behandeling natuurlijk altijd weer nieuwe spataderen ontstaan. Dit is niet iets wat van te voren voorspeld kan worden.

Wanneer de chirurg denkt dat een sclerosebehandeling om welke reden dan ook niet zal werken, kan de patiënt hiervoor worden afgewezen. Vaak komt de patiënt dan wel in aanmerking voor één van de andere spataderbehandelingen.

Bijwerkingen

In sommige gevallen kunnen na een sclerosebehandeling bijwerkingen optreden. Er kunnen bijvoorbeeld blaren of wondjes ontstaan. Ook kan er een allergische reactie op de ingespoten vloeistof voorkomen. Soms blijven er daarnaast pigmentvlekken of roodpaarse vlekken achter in het behandelde gebied.

Let op: bij problemen zoals blaren, wondjes, nabloedingen, heftige pijn en infecties dient men direct contact op te nemen met het ziekenhuis of de kliniek.

Vergoeding

Het eerste consult wordt altijd vergoed, mits men een verwijsbrief van de huisarts meeneemt. De vergoeding voor de sclerosebehandeling zelf, hangt af van de ernst van de klachten. De lichamelijke klachten moeten beperkend zijn in het dagelijks functioneren, om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De chirurg kan de patiënt meestal meteen vertellen of hij of zij voor een vergoeding in aanmerking komt. Daarbij moet men altijd rekening houden met het eigen risico van de zorgverzekering, mocht dat nog niet gebruikt zijn.

Overweeg je een sclerosebehandeling, ga dan eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief. Vervolgens kun je met de fleboloog over de behandeling spreken en laat hij of zij je weten of je ervoor in aanmerking komt en of de behandeling vergoed wordt.

Mocht de behandeling niet vergoed worden, dan kun je er altijd voor kiezen om de behandeling zelf te betalen.

Prijzen Sclerosebehandeling

Hieronder vind je de tarieven voor een sclerosebehandeling bij gecertificeerde klinieken in Nederland. Deze prijzen betaal je alleen wanneer de behandeling niet vergoed wordt.

Beschik je al over een verwijsbrief? Dan kun je bij een van onderstaande klinieken een afspraak maken. Dat doe je door op de naam van de kliniek te klikken. Wanneer je een verwijsbrief hebt, dan wordt het consult vergoed door je zorgverzekeraar.

Spataderbehandeling Sclerocompressie
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Medisch Centrum Waalre
Waalre
Logo ZKN 8,3 € 200,00
dermaTeam
Middelburg, Bergen op Zoom
Logo ZKN 8,6 € 150,00
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch
Logo ZKN 7,2 € 200,00
Huidcentrum Limburg
Maastricht, Heerlen
Logo ZKN 7 € 97,00
MohsA Huidcentrum
Venray, Eindhoven
Logo ZKN 8,2 € 220,00

Overige spataderbehandelingen

Een sclerosebehandeling kan een goede behandeling zijn voor kleine of middelgrote spataderen. Heb je erg veel last van spataderen of zijn je spataderen erg groot? Dan kun je deze ook laten behandelen middels een operatie, de EVLT-methode of de VNUS-methode. Op onze website kun je meer informatie over deze behandelingen, prijzen en de klinieken die deze spataderbehandelingen aanbieden.

Heb je ervaring met spataderen en/of het laten behandelen ervan? Reageer onderaan dit artikel om dit met ons te delen.