Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Spinnenkopje (Spider naevus): wat is het en hoe te verwijderen?

Een rode stip waaruit verschillende kleine bloedvaatjes lopen: dat is een spider naevus, ook wel spinnenkopje genoemd. Deze huidaandoening is onschuldig en absoluut niet kwaadaardig, maar kan wel als storend worden ervaren. In dit artikel vertellen we meer over het ontstaan van een spinnenkopje en leggen we je uit hoe je er weer vanaf komt.

Wat is spider naevus?

Spider naevus is een uiting van plaatselijk verwijde bloedvaatjes. Het plekje wordt gekenmerkt door een rode stip (het ‘spinnenkopje’) en verschillende uitwaaierende bloedvaatjes (de ‘spinnenpoten’).

Spider naevus heeft veel weg van couperose. Je kunt het spinnenkopje zien als een geconcentreerde vorm van couperose, waarbij de bloedvaatjes zich rondom één plek bevinden. Spider naevus komt voor in het gezicht, maar ook op de onderarmen en in de nek.

2 fotos met voorbeelden van spinnenkopjes (spider naevus)
Voorbeeld van een extreem geval van spider naevus (Foto Wikimedia Commons)

Hoe ontstaat een spinnenkopje?

In de meeste gevallen ontstaat spider naevus zomaar, zonder aanwijsbare aanleiding. Soms is een spinnenkopje het gevolg van overmatig zonnen (zonschade) of ontstaat het plekje na je gestoten te hebben.

De huidaandoening komt veel voor bij kinderen en jongvolwassenen, zowel bij mannen als vrouwen. Ook zwangere vrouwen kunnen er last van hebben. Bij volwassenen komt een spinnenkopje het minst voor.

Spider naevus blijft meestal aanwezig; er zijn weinig gevallen bekend waarbij het spinnenkopje weer verdween.

Behandelingen tegen spider naevus

Hoewel een spinnenkopje onschuldig is, is het rode plekje vaak wel heel ontsierend. Om die reden wordt spider naevus regelmatig behandeld in klinieken. De behandeling van spider naevus is hetzelfde als die van couperose: met lasertherapie of IPL.

Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt het spinnenkopje behandeld met een zogenoemde vaatlaser. De lichtflitsen van de laser zorgen ervoor dat het bloed in de bloedvaatjes stollen, waardoor ze verdwijnen. De omliggende (gezonde) huid wordt door lasertherapie niet aangetast. In principe is een laserbehandeling pijnloos; het gevoel wordt vaak omschreven als kleine prikjes in de huid.

Om het spinnenkopje te laten verdwijnen, zijn maximaal drie behandelingen nodig. Tussen elke behandeling dient een hersteltijd van vier weken te zitten.

IPL

Ook IPL (Intense Pulsed Light Technology) wordt toegepast om spider naevus te verwijderen. De behandeling lijkt op lasertherapie, maar in plaats van een laser wordt bij IPL gewerkt met een flitslamp.De warmte van de flitslamp dringt door tot in de vaatjes en laat daar het bloed stollen. Hierdoor verdwijnen de verwijde bloedvaatjes.

Ook voor IPL geldt dat meerdere behandelingen nodig zijn om het spinnenkopje te laten verdwijnen.

Spider naevus verbergen met make-up

Make-up biedt uitkomst wanneer je spider naevus (nog) niet wil laten verwijderen, maar de roodheid wél minder wil laten opvallen. Roodheden in het gezicht laten zich goed verdoezelen of verbergen met foundation en concealer.

Breng over het gehele gezicht een foundation in dezelfde tint als je huidskleur aan. Dit kan met je vingers, een kwast of met een make-upsponsje. Een dekkende concealer maakt het spinnenkopje vervolgens (vrijwel) onzichtbaar. Kies een concealer in dezelfde kleur als je huid, of ga voor een tintje lichter. Breng een kleine hoeveelheid concealer aan op je vingertop en dep het product zachtjes in de huid. Poeder het geheel af om de concealer te fixeren. Zo blijft je make-up de hele dag op zijn plek.

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandeling van een spinnenkopje heb je geen doorverwijzing van een huisarts nodig. Lasertherapie of IPL kan worden uitgevoerd door een huidtherapeut, maar vindt ook plaats in privéklinieken.

Behandeling van spider naevus kan worden vergoed wanneer voldaan wordt aan strenge eisen. Check in de polisvoorwaarden waar je recht op hebt of informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Tot slot

Spider naevus(ook wel spinnenkopje genoemd) is een onschuldige maar ontsierende huidaandoening die wordt gekenmerkt door een rode stip met uitwaaierende bloedvaatjes. Een spinnenkopje heeft veel weg van couperose. De aandoening komt veelal voor bij kinderen en zwangere vrouwen.

De oorzaak van spider naevus is over het algemeen onbekend; het spinnenkopje ontstaat in de meeste gevallen zomaar. Helaas verdwijnt spider naevus meestal niet, waardoor vaak tot behandeling wordt overgegaan.

Een spinnenkopje kan worden behandeld met lasertherapie of IPL, de behandeltechnieken die ook worden toegepast bij couperose. Bij lasertherapie zorgt een laser ervoor dat het bloed in de bloedvaatjes stollen, waardoor ze verdwijnen. Hetzelfde gebeurt bij IPL, alleen zorgt in plaats van laserflitsen een flitslamp voor dit effect. Bij zowel lasertherapie als IPL zijn meerdere behandelingen nodig om spider naevus te laten verdwijnen.

Wanneer je spider naevus niet wil laten behandelen, biedt make-up uitkomst. Een dekkende foundation en concealer in dezelfde kleur als je huidskleur kunnen de roodheid verdoezelen. Breng met deppende bewegingen aan, zodat het product goed dekt en je spinnenkopje niet meer opvalt.

Voor de behandeling van spider naevus heb je geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Vergoeding vanuit de zorgverzekering kan alleen wanneer er aan strenge eisen wordt voldaan. Dit kun je nazien in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Heb jij tips hoe jij spinnenkopjes aanpakt? Deel ze met ons en onze bezoekers via de reacties hieronder!