Bijgewerkt: | Ola Kareem

Spray tanning: bruin zonder zon

Nu de zomer ten einde is gekomen zal je bruine kleur binnen de kortste keren vervagen. Wil je dat graag tegengaan? Dan kun je ervoor kiezen om ook in de winter door te gaan met bruinen. Dat kan door middel van de zonnebank of door spray tanning; een wat huidvriendelijkere bruiningsmethode.

Wat is een spray tanning behandeling?

Het woord spray tanning betekent letterlijk bruinen met een spray. Met een speciaal apparaat wordt een tanning vloeistof verneveld op de huid. Hierdoor wordt je huid egaal bruin. Deze vloeistof heet Dihydroxyacetone (DHA) en is een natuurlijke grondstof. DHA veroorzaakt een reactie in de bovenste laag van de huid waardoor deze bruin kleurt. Het is het hoofdbestanddeel van bijna elk bruiningsproduct. De stof wordt uit suikerbieten of suikerriet gehaald.

afbeelding tanning
Het apparaat waarmee de tanning vloeistof op de huid wordt gespoten.

Een spray tan behandeling vindt vaak plaats in een ruimte in een salon die daar speciaal voor bedoeld is. Bijvoorbeeld in een spray tanning tent, of bij jou thuis (in een mobiele spray tanning tent). Je kunt kiezen om naakt gesprayd te worden of met ondergoed of andere kleding aan. Dat ligt uiteraard aan welke lichaamsdelen gesprayd moet worden.

Wat kost spray tanning?

De kosten van spray tanning liggen tussen de 20 en de 40 euro voor een behandeling van je hele lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om alleen bepaalde delen van je lijf te bruinen, je gezicht bijvoorbeeld. Dit is uiteraard goedkoper dan je hele lijf.

Voorbereiden op een spray tan behandeling

De volgende stappen worden aangeraden als voorbereiding op een spray tan behandeling:

 1. Scrubben:
  Scrub de huid vóór de behandeling, het liefst een dag van te voren. Scheren en waxen kun je ook beter een dag van te voren doen omdat je huid anders te gevoelig is.
 2. Make-up en parfum verwijderen:
  Verwijder alle make-up voordat de spray tan wordt aangebracht op de huid. Het gebruik van bodylotion, crème, parfum en deodorant op de dag van de behandeling wordt afgeraden.
 3.  
 4. Kleding:
  Draag comfortabele, ruime donkere kleding en donker ondergoed op de dag van behandeling.

Nabehandeling: zo behoud je je bruine kleur

De bruine kleur blijft met de juiste verzorging, vijf tot zeven dagen zitten. Houd hiervoor de volgende nabehandeling tips aan:

 1. Douchen:
  Wacht minimaal zes uur met het nemen van een bad of douche na de spray-sessie. De tanning lotion krijgt zo de gelegenheid om in de huid te trekken. Daarna mag je douchen mits je een milde douchegel gebruikt. Er kan tijdens het douchen een bruine kleur van je af komen, dit zijn gewoon spray tanning resten. Het betekent niet dat bruine kleur eraf gaat, want die is al ingetrokken.
 2. Zweten:
  Het is niet handig om veel te zweten na een spray tan behandeling. Daarom wordt het afgeraden om direct erna bijvoorbeeld te gaan sporten.
 3. Crème:
  Om de bruine teint langer te behouden, is het goed om dagelijks vochtinbrengende crème (speciaal voor behoud van spray tan) op de gebruinde huid aan te brengen.
 4. Zonnen:
  Je kan in principe gewoon gaan zonnen, maar gebruik wel een beschermende factor want bronzer en DHA beschermen je niet tegen de zon.

Wie is geschikt voor spray tanning?

In principe is iedereen geschikt voor spray tanning. Er zijn namelijk geen nadelige effecten bekend van deze behandeling. Echter wordt voor de zekerheid spray tanning niet toegepast bij mensen met psoriasis, eczeem, snij- of schaafwondjes en tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap. Bij twijfel over de geschiktheid van jouw huid, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

Zijn er risico’s verbonden aan spray tanning?

Recentelijk is er wat berichtgeving geweest over de risico's van spray tanning. De stof die gebruikt wordt om de huid bruin te kleuren, DHA, zou namelijk kankerbevorderend werken wanneer deze ingeademd wordt. Onder andere vanwege deze constatering heeft het SCCS, het Europese Comité voor Consumenten Veiligheid, de stof nader onderzocht. Het SCCS stelt 'dat het gebruik van dihydroxyaceton (DHA) als zelfbruinende ingrediënt in spuitcabines .... geen risico vormt voor de gezondheid van de consument'.

Tot Slot

Spray tanning kan een geschikte behandeling zijn om tijdelijk en zonder zon een gezond kleurtje te krijgen. Uit de laatste onderzoeken blijkt bovendien dat spray tannen veilig is.

Heb jij ervaring met spray tanning en heb je tips voor anderen die deze behandeling overwegen? Laat het ons (anoniem) weten in een reactie.