Sproeten verwijderen? Over de oorzaken van sproetjes & de behandelingen
Sproeten: je hebt ze wel of je hebt ze niet. Deze lichte vlekjes – die meestal in het gezicht voorkomen, maar op het lichaam kan ook – zijn absoluut onschuldig, maar roepen wel vragen op. Want waarom heeft de één wel sproeten en een ander niet? En wat is het verschil tussen een sproet en een moedervlek? Ook goed om te weten: wat doe je ertegen wanneer je niet zo blij bent met je sproetjes?
Wat zijn sproeten?
Sproeten zijn kleine (licht)bruine vlekjes van 2 tot 4 mm doorsnede die voorkomen in het gezicht (en dan met name op de neus en wangen), de armen, hals en/of bovenrug. Het zijn kleine ophopingen van melanine, het stofje dat verantwoordelijk is voor je haar- en huidskleur.

Sproeten zijn onschuldig: ze worden gezien als goedaardige pigmentvlekken. Of iemand sproeten krijgt, hangt samen met drie factoren:
- Erfelijkheid.
Wanneer familieleden – ouders, broers, zussen – sproeten hebben, is de kans groot dat jij ze ook hebt gekregen. - Huids- en haarkleur.
Lichte types (blond, rossig haar) met een bleke huid hebben meer kans op sproetvorming dan mensen met donker haar. - Mate van blootstelling aan de zon.
Hoe meer je als kind in de zon hebt doorgebracht, hoe groter de kans dat je sproeten ontwikkelt.
Bij veel mensen komen sproeten tevoorschijn wanneer de zon schijnt. Deze zogenoemde zomersproeten verdwijnen of vervagen tijdens de wintermaanden en worden weer meer zichtbaar zodra de zon begint te schijnen. Helemaal verdwijnen doen ze nooit.
Permanente sproeten komen ook voor; deze zijn óók zichtbaar wanneer de huid weinig blootgesteld wordt aan de zon. Deze vorm van sproetjes zien we vaak bij mensen die al op jonge leeftijd sproeten kregen.
Sproeten, pigmentvlekken en moedervlekken: de verschillen
Sproetjes, pigmentvlekken en moedervlekken zijn alle drie huidvlekken met een bruinige kleur. Toch zijn ze heel verschillend.
Sproeten
Bij sproetjes bevatten de huidcellen die pigment produceren (melanocyten) meer pigment dan bij mensen zonder sproeten. De hoeveelheid huidcellen en de plek waarop deze cellen zich bevinden, is normaal.
Pigmentvlekken
Bij pigmentvlekken maakt de huid meer huidcellen die pigment produceren aan. Omdat deze huidcellen niet zomaar kunnen verdwijnen, zijn pigmentvlekken altijd zichtbaar. Ze verdwijnen dus niet onder invloed van meer of minder zonlicht.
Moedervlekken
Bij moedervlekken maakt de huid meer huidcellen die pigment produceren aan én de cellen liggen ongelijkmatig verdeeld onder het huidoppervlak. Ze ‘klonteren’ een beetje, waardoor een moedervlek vaak donkerder en dikker is dan een vlakke sproet of pigmentvlek.
Een groot verschil zit ‘m ook in de goed- of kwaadaardigheid van de vlekjes. Sproeten zijn en blijven onschuldig, terwijl moedervlekken kwaadaardig kunnen worden. Dit kan het geval zijn, wanneer de moedervlek groeit, gaat jeuken of zelfs bloeden. Twijfel je over de kwaadaardigheid van een moedervlek? Raadpleeg dan altijd een arts.
Sproeten verdoezelen
Hoewel sproeten één van de zeven schoonheden zijn, is niet iedereen blij met de vlekjes in zijn of haar gezicht. Erger jij je aan je sproeten? Met de juiste make-up zijn sproetjes gemakkelijk minder zichtbaar te maken. Kies voor een dekkende foundation in exact je huidskleur en breng deze gelijkmatig aan met een grote bufferkwast. Door de foundation met ronddraaiende bewegingen in de huid te werken, krijg je een natuurlijk resultaat. Poeder de huid lichtjes af en verleg de focus van je huid naar je ogen of lippen.
Ook zijn sproeten te verdoezelen middels een peeling. Dit kan met een chemische peeling die huidverkleuringen actief aanpakt. In dit artikel lees je meer over de chemische peeling.
Sproeten verwijderen
Sproeten kun je met make-up minder aanwezig doen lijken, maar helemaal verdwijnen, zullen ze niet met make-up. Wens je dat? Dan is het mogelijk om je sproeten te laten behandelen. Dit kan met de fractional laser of met IPL, een behandeling die lijkt op lasertherapie maar werkt met lichtpulsen.
Voor zowel lasertherapie als IPL geldt dat de sproeten worden opgelicht en daardoor minder tot niet meer zichtbaar zullen zijn. Er is geen garantie op volledige verwijdering.
Sproeten laten weglaseren
Bij een laserbehandeling tegen sproeten wordt de sproet met laserlicht kapotgeschoten. De huidcellen rondom de sproet blijven onbeschadigd, wat dit een veilige behandeling maakt. Lasertherapie wordt regelmatig ingezet om sproeten op te lichten, omdat een laser heel gericht op één plek kan ‘schieten’.
IPL tegen sproeten
IPL is iets minder gericht dan lasertherapie, maar kan ook goed worden ingezet tegen de zichtbaarheid van sproeten. De werkwijze is in principe gelijk aan die van lasertherapie.
In dit artikel kun je meer lezen over de behandeling van sproeten met lasertherapie of IPL.
Voor het beste resultaat zijn twee tot drie laser- of IPL-behandelingen nodig. Direct na een behandeling met laser of IPL kan de huid wat gezwollen zijn en de sproeten kunnen zelfs zichtbaarder worden. Dit herstelt zich binnen een aantal dagen.
Heb je je sproeten laten behandelen met lasertherapie of IPL? Denk er dan aan dat je minimaal zes weken uit de zon blijft en je huid goed beschermt met een hoge zonnefactor.
Tot slot
Sproeten zijn onschuldige, kleine vlekjes die voorkomen in het gezicht, op de armen, hals en/of rug.
Erfelijkheid speelt een grote rol bij het ontstaan van sproeten, evenals je huidtype en de mate waarin je (vroeger) bent blootgesteld aan de zon. Sproeten lijken op moedervlekken, maar zijn minder aanwezig, verdwijnen vaak tijdens de wintermaanden én ze zijn goedaardig, wat bij moedervlekken niet altijd het geval is.
Sproetjes zijn één van de zeven schoonheden, maar wie zich er toch aan ergert, kan ze verdoezelen met make-up of een peeling. Wil je écht afscheid nemen van je sproeten? Dan kun je ze onzichtbaar laten maken met lasertherapie of IPL.