Tandenknarsen: Botox en andere behandelingen bij bruxisme
Het met geweld over elkaar heen schuiven of het hard op elkaar klemmen van tanden en kiezen, heet bruxisme. Tandenknarsen en klemmen gebeurt meestal ’s nachts. Tandenknarsen komt vrijwel nooit overdag voor, klemmen weer wel. Knarsen en klemmen kan tot verschillende klachten leiden. In dit artikel lees je wat je kunt doen tegen bruxisme en hoe Botox kan helpen om ervan af te komen.
Bijna iedereen heeft weleens geknarst met de tanden of de kaken geklemd. Bruxisme komt bij alle leeftijden voor en is meestal iets tijdelijks. Echter wanneer iemand bijna dagelijks met de tanden knarst of klemt, kunnen er (ernstige) problemen en klachten ontstaan. De kauwspieren worden dan overmatig gebruikt.
Negatieve effecten van tandenknarsen en klemmen
Tandenknarsen en klemmen van de kaken hebben diverse negatieve effecten.
Schade aan het gebit
Door te knarsen en te klemmen kan schade ontstaan aan de kiezen en de tanden. Bij een extreme vorm van bruxisme kan ernstige slijtage aan de tanden en kiezen optreden. Stukken tandglazuur of vulling kunnen afbreken, gezonde kiezen kunnen door midden breken of barsten. Het kan zelfs zo erg zijn, dat tanden zo klein worden door de slijtage, dat ze bijna niet zichtbaar meer zijn.
Pijn en klachten in de schouders en nek
Door de hyperactiviteit in de kaakspieren kun je kaakgewrichtspijn krijgen en zelfs hoofd- en nekpijn. Ook je tanden en kiezen zelf kunnen gevoelig en pijnlijk worden.
Slaapgebrek en concentratieproblemen
Door de spanning die in je lichaam zit kan je slaapkwaliteit erg achteruit gaan. En wanneer dit gebeurt is een onvermijdelijk gevolg; concentratieproblemen.
Een bredere kaak
Doordat de kauwspieren veel worden getraind door het constant aanspannen, kunnen deze dikker worden bij de kaakhoek. Je kaak kan dus breder worden. Sommige mensen vinden dit niet mooi en storend.
Hoe weet ik of ik tandenknars?
Misschien vraag je je af, hoe je kan weten of je knarst of klemt, vooral omdat dit meestal ’s nachts gebeurt. Het antwoord is simpel, als je kiezen en/of kauwspieren pijnlijk worden en je voelt dat er veel spanning in dat gebied aanwezig is, weet je bijna zeker dat je tandenknarst. Daarnaast horen mensen die knarsen en klemmen vaak van de partner die naast hen ligt, dat ze veel lawaai maken s’nachts met hun mond en tanden. Tot slot kan de tandarts erachter komen doordat deze een hoge mate van slijtage aan het gebit ontdekt.
Klachten en symptomen van bruxisme (tandenknarsen)
- Pijnlijke en gespannen kaak- en gezichtsspieren en/of hoofdpijn
- Bij het open en dicht doen van de mond hoor je een klikkend geluid in het gewricht tussen de slaap en de bovenkaak.
- Iedere ochtend weer nieuwe bijtranden aan de binnenkant van je wangen
- Extreem versleten tanen, platte kiesoppervlakken en gevoelige tanden
Wat is de oorzaak van tandenknarsen en klemmen?
Er is niet echt één duidelijke oorzaak bij bruxisme. Knarsen ontstaat door één of een combinatie van de volgende factoren:
- Stress en slaapstoornissen
- Roken, drinken, het gebruik van drugs en bepaalde medicijnen
- Erfelijke factoren spelen een grote rol, als het in de familie zit heb jij ongeveer 50% kans dat je er ook last van gaat krijgen
- Sommige ziekten in het centrale zenuwstelsel worden gelinkt aan knarsen en klemmen
Behandelingen en oplossingen bij bruxisme
Tandenknarsen kan op verschillende manieren worden verminderd of opgelost.
Stressfactoren wegnemen
Vaak zijn spanning en stress veroorzakers van knarsen en klemmen. Door stress weg te nemen, verklein je de kans op bruxisme al heel erg. Doe daarom vaker iets ter ontspanning, ga wandelen, ga in bad of neem een massage. Heb je bepaalde problemen die je niet simpelweg kunt oplossen door een ontspanningsactiviteit, ga dan langs bij een therapeut of psycholoog.
Tandenknarsbitje

Een tandenknarsbitje is een plastic bitje dat je ’s nachts in doet. Dit bitje helpt niet perse tegen het klemmen en knarsen zelf, maar heeft als doel om je gebit te beschermen tegen slijtage.
Botox bij tandenknarsen
Een botox behandeling kan enorm helpen bij bruxisme, aangezien botox als spierverslapper werkt. Botox zorgt ervoor dat de spierspanning in de kauwspieren wordt verlaagd. Hierdoor zal het knarsen en klemmen verminderen en in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnen.
Hoe werkt een Botox behandeling bij bruxisme?
Er zijn twee verschillende soorten kauwspieren. In principe wordt alleen de grote kauwspier behandeld. Mocht de situatie ernstiger zijn, dan wordt er gekeken of de andere kauwpier ook behandeld moet worden. De behandeling duurt ongeveer een half uur en moet iedere drie á vier maanden uitgevoerd worden.
Het eerste effect van de Botox is binnen een week na de behandeling merkbaar en na twee weken is het resultaat optimaal. Daarom wordt er meestal een controleafspraak gemaakt twee weken na behandeling om te kijken of het resultaat naar verwachting is.
Na de Botox behandeling
Na de behandeling kan een lichte roodheid, zwelling of blauw plekje zichtbaar zijn. Dit soort bijwerkingen verdwijnen vrij snel. Tot na een paar dagen na de behandeling kun je het beste intensieve druk vermijden bij het behandelde gebied. Je mag minstens drie uur na een Botox behandeling niet liggen, bukken, sporten of in het behandelde gebied wrijven.
Kosten van een Botox behandeling
De kosten van een Botox behandeling zijn afhankelijk van de kliniek waar men de behandeling laat uitvoeren. Over het algemeen kost een Botox behandeling bij tandenknarsen tussen de 200 en 300 euro. Hieronder vind je de klinieken die deze behandeling op dit moment uitvoeren.
Kliniek | Keurmerk | Waardering | Vanaf prijs | |
---|---|---|---|---|
![]() | ![]() | - | € 300,00 |
Voor wie is een botox-behandeling bij tandenknarsen geschikt?
Een botox behandeling is voor iedereen gezicht behalve mensen met bepaalde spierziektes en zwangere vrouwen.
Heb jij ervaring met knarsen en klemmen en heb je tips hierover? Of ben je misschien zelfs helemaal van deze nare gewoonte afgekomen met behulp van Botox? Deel je ervaringen door onderaan dit artikel te raegeren