Bijgewerkt: | Benne Holwerda

TCA peeling: voor gezicht, hals, handen en decollete

Een chemische peeling is een goede behandeling om een zachtere en strakkere huid te krijgen zonder onder het mes te gaan. Peelings werken zowel preventief als klachten oplossend: ze hebben een sterk verfrissend effect op de huid en verwijderen fijne lijntjes en kleine oneffenheden. Er zijn diverse peelings op de markt die van elkaar verschillen in werking en effectiviteit. Eén van de meest intensieve en effectieve peelings is de TCA peeling.

In deze blogpost lees je wat een TCA peeling is, voor wie de behandeling geschikt is en wat het verschil is met andere populaire peelings, zoals bijvoorbeeld glycolzuurpeelings.

Wat is een chemische peeling?

Veel cosmetische behandelingen gaan schuil achter deftige merk- of behandelnamen. Zo niet de chemische peeling. Deze behandeling is precies wat het zegt dat het is: een peeling - het verwijderen van de buitenste huidlaag - met een chemische oplossing.

De chemische oplossing die gebruikt wordt verwijderd dode huidcellen en de oppervlakige huidlagen. Dit helpt bij het stimuleren van nieuwe celgroei, en zorgt voor een verbetering van de structuur en het oppervlak van de huid. Het effect is afhankelijk van de peeling. Hoe dieper de peeling op de huid inwerkt, des te duidelijker zal het resultaat zijn. Hoe diep de peeling inwerkt op de huid is afhankelijk van de chemische substantie die wordt gebruikt.

Hieronder vergelijken we de effectiviteit van populaire huidbehandelingen voor een mooiere huid. Zoals je kunt zien is de TCA peeling een behandeling die bij veel gangbare huidproblemen kan worden toegepast.

  Chemische peeling (TCA) Microdermabrasie CO2 Laserbehandeling Radiofrequentie (eMatrix)
Fijne lijntjes
Pigmentvlekken
Verslapte huid
Onregelmatige huidstructuur
Acne (littekens)
Couperose
Grauwe huid
Grove poriën verkleinen
  Prijzen en kosten Meer informatie Prijzen en kosten Meer informatie Prijzen en kosten Meer informatie  
Dit schema geeft uitsluitend indicaties van de verschillende behandelmogelijkheden weer. De keuze voor en het resultaat van een behandeling is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Welke peelings zijn er?

Er zijn diverse peelings beschikbaar. Sommige peelings kun je thuis zelf uitvoeren, andere kunnen alleen door artsen en gecertificeerde huidtherapeuten worden uitgevoerd. De TCA peeling valt onder de laatste categorie.

Dit zijn de meest gebruikte chemische stoffen voor peelings:

 • Glycolzuur
 • Salicylzuur
 • Trichloorazijnzuur (TCA)
 • Fenol

Een glycol- of salicylzuurpeeling is een relatief oppervlakkige peeling. De TCA en Fenol peelings zijn diepe chemische peelings.

Wat is een TCA peeling en voor wie is de behandeling bedoeld?

Een TCA peeling is een relatief diepe peeling van de huid. Hoe diep de peeling gaat, is afhankelijk van de gebruikte verhouding van zuren. Deze verhouding kan worden aangepast om een peel te maken die goed past bij het huidtype van de patiënt. Het feit dat een TCA peeling op de huid kan worden aangepast, maakt dat de peeling veel gebruikt wordt door cosmetische artsen en huidtherapeuten.

Met een TCA peeling kunnen de volgende klachten worden behandeld:

 • fijne lijntjes
 • kleine huidimperfecties
 • huidverkleuringen (bijvoorbeeld lichte pigmentvlekken)
 • acne littekentjes
 • grote poriën

TCA peelings zijn geschikt voor de meeste huidkleuren, aangezien ze de huid niet permanent bleken.

Welke lichaamsdelen kunnen worden behandeld met een TCA peeling?

Een TCA peeling wordt vooral toegepast om de huid van het gezicht te behandelen. Daarnaast kan de peeling ook worden gebruikt voor de hals, het decolleté en de handen.

Voor wie is een TCA peeling niet geschikt?

Met een TCA peeling kunnen alleen oppervlakkige huidproblemen en oneffenheden worden opgelost. De behandeling helpt niet tegen diepe rimpels en ook niet tegen huidverslapping. Wie diepe rimpels en huidverslapping wil laten behandelen kan beter kiezen voor een laserbehandeling.

Niet iedere huid is geschikt voor een chemische peeling. Een peeling wordt afgeraden bij mensen met:

 • een huidtype dat vatbaar is voor hyperpigmentatie
 • fotosensitiviteit: een overgevoeligheid voor zonlicht
 • atopsiche dermatitis
 • een erg droge huid
 • een geschiedenis van slechte wondgenezing of keloide littekens
 • een onrealistisch verwachtingspatroon aangaande de (resultaten van de) behandeling

Jezelf voorbereiden op een TCA peeling

Een goed resultaat begint met een goede voorbereiding. Het is belangrijk om de huid al enkele weken voor de ingreep voor te behandelen. Vaak zal je kliniek je hiervoor een speciale crème (meestal een tretenoïne crème) voorschrijven.

Buiten het gebruik van deze crème, zijn er ook andere voorbereidingsmaatregelen die je kunt nemen om het eindresultaat te verbeteren.

Zo is het belangrijk om je huid goed schoon te maken. Begin hier tenminste drie weken voor de behandeling mee en doe het twee maal daags. Vraag je behandelaar om advies over de te gebruiken huidproducten.

Vermijd daarnaast zo veel mogelijk de zon en gebruik altijd een zonnebrandcrème (SPF 50) in de weken voor de behandeling. Wanneer de huid (licht) verbrand is dan is een peeling vaak niet mogelijk. De behandeling zal in zulke gevallen dus worden uitgesteld.

TCA peeling: de behandeling

Afbeelding tca
Links: voor de TCA peeling. Rechts: het resultaat na de TCA peeling.

Op de dag van de behandeling wordt je huid uitgebreid gereinigd. Daarna wordt het TCA op de huid aangebracht. Het zuur heeft direct zijn werking: de huidlagen nemen het zuur op en dit zorgt voor een bijtend en pijnlijk gevoel. De behandeling duurt slechts enkele minuten. Hierna wordt de huid gekoeld en neemt de pijn ook snel weer af.

Herstel na de behandeling

Direct na de behandeling kun je weer naar huis toe. Het gebruikte zuur werkt nog enkele uren door na de behandeling, maar pijnlijk is het dan niet meer. De meeste patiënten ervaren alleen pijn gedurende de eerste minuten van de behandeling.

Tot 24 uur na de behandeling kun je wel nog last hebben van een branderig gevoel. Vaak helpt koeling met een natte doek om deze klachten tegen te gaan.

Na enkele dagen begint de huid te vervellen. Deze vervelling kan zichtbaar zijn, maar kan zich ook bijna onzichtbaar vertrekken. Ook kunnen er (tijdelijke) kleurveranderingen in de huid optreden.

In deze periode moet je vaak een zalf smeren die je van je behandelaar meekrijgt.

De eerste dagen is de huid meestal niet toonbaar. Hoewel je in principe direct weer aan het werk kunt als je je huid goed beschermd, gaan veel mensen pas weer na een week na de behandeling aan het werk.

Het is belangrijk om je huid ook na deze eerste week goed te beschermen. Stel de huid zo weinig mogelijk bloot aan direct zonlicht en gebruik altijd een zonnebrandcrème met hoge SPF.

Het resultaat van een TCA peeling

Het resultaat van een TCA peeling is een frissere en strakkere huid met minder lijntjes en rimpeltjes. Ook wordt vaak een egalere huidskleur gezien na de behandeling.

Soms wordt voor een optimaal resultaat aangeraden om de behandeling na een paar weken of maanden te herhalen.

Kosten van een TCA peeling

Hieronder vind je de tarieven voor een TCA peeling bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

TCA Peeling Gezicht
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Kliniek Veldhoven
Veldhoven
Logo ZKN 9,4 € 90,00
Elzen Kliniek
Naarden-Vesting
Logo ZKN - € 450,00
dermaTeam
Middelburg, Bergen op Zoom
Logo ZKN 8,6 € 85,00
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Utrecht, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch, Ede, Barneveld, Veenendaal
Logo ZKN 7,2 € 125,00
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 600,00
TCA Peeling Hals
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 600,00
TCA Peeling Hals + Gezicht
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 900,00
Kliniek Veldhoven
Veldhoven
Logo ZKN 9,4 € 135,00

Klik op de naam van de kliniek om contact op te nemen met de kliniek of om meer informatie te ontvangen.