Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Thigh gap: haalbaar schoonheidsideaal?

Zo’n zes jaar geleden werden we er voor het eerst mee geconfronteerd: de thigh gap. Dit schoonheidsideaal, dat vrij vertaald dijspleet of dijkloof betekent, wordt getypeerd door een ruimte tussen de bovenbenen wanneer je met je voeten tegen elkaar staat. In dit artikel gaan we in op de thigh gap, vertellen we of het voor iedereen is weggelegd én hoe je een thigh gap kunt bereiken.

De thigh gap hype

In 2013 rukte de term ‘thigh gap’ ineens op. Via social media en de modebladen kon je er niet omheen: een ruimte tussen de bovenbenen was hét nieuwe schoonheidsideaal. Je hebt een thigh gap wanneer je bovenbenen elkaar niet raken wanneer je met je benen naast elkaar staat. De bedoeling van een thigh gap is dat er een ruimte (gap) tussen de dijen (thighs) is, waardoor je dus nog tussen de benen door kan kijken. Belangrijke vuistregel is dat de voeten tegen elkaar aan dienen te staan.

Kritiek

Met de hype rondom de thigh gap kwamen ook de negatieve reacties. Zo is de thigh gap vooral realistisch voor heel slanke vrouwen. Immers dien je weinig lichaamsvet te hebben om een opening bij de bovenbenen te kunnen creëren. De thigh gap zou vrouwen aanmoedigen veel af te vallen en zo op onverantwoorde wijze een dijspleet te verwezenlijken. De hype rondom en kritiek op de thigh gap doet denken aan de hype van de bikini bridge, een ander schoonheidsideaal dat ons via social media bereikte.

Voorbeelden op instagram met vrouwen met thigh gaps
Vooral op instagram spoorden meisjes elkaar aan om een thigh gap te hebben

Niet voor iedereen weggelegd

Een thigh gap is niet voor iedereen haalbaar. Zelfs als je slank bent, kan het zijn dat je niet de bouw hebt om een thigh gap te bereiken. Dit alles heeft te maken met de breedte van je heupen. Wanneer je heupen te smal zijn, is de kans zeer klein dat zich een ruimte tussen je dijen vormt.

Veel vrouwen proberen een thigh gap te bereiken door veel af te vallen, maar dit is erg onverantwoord. Het is onmogelijk om plaatselijk vet te verbranden, waardoor je – om vet bij de dijen kwijt te raken – over het hele lichaam (veel) zou moeten afvallen. En zelfs dan is een thigh gap niet gegarandeerd.

Gezonde voeding & gerichte oefeningen

Streef je naar een thigh gap? Dan is het slim dit duurzaam aan te pakken en op een verantwoorde wijze aan slanke dijen te werken. De combinatie van gezond eten en gerichte oefeningen voor de benen kunnen de weg naar een thigh gap makkelijker maken. Let wel: een thigh gap is niet gegarandeerd. Of het voor je weggelegd is, is grotendeels afhankelijk van je lichaamstype en -bouw.

Afvallen door middel van de juiste voeding

Wanneer je vet wil kwijtraken in de hoop een thigh gap te bereiken, is het aan te raden voldoende eiwitten, gezonde vetten, groenten en fruit te eten. Koolhydraten, ongezonde vetten en suiker (aardappelen, witbrood, pasta, snoep, koek, gebak, frisdranken, pizza) laat je liever links liggen. Eiwitten vind je onder meer in:

  • Vis en vlees
  • Noten
  • Zuivel
  • Havermout
  • Kikkererwten
  • Kidneybonen
  • Zilvervliesrijst

Daarnaast kun je onbeperkt groenten eten. Qua fruit zijn maximaal twee stuks per dag aan te bevelen. Ook fruitsuiker geldt namelijk als suiker.

Oefeningen voor strakke dijen

Een thigh gap heeft de meeste kans van slagen wanneer je werkt aan strakke dijen. Hoewel plaatselijk vet verbranden bij de bovenbenen niet mogelijk is, kun je je spieren hier wél versterken en op deze manier aan strakkere, slankere benen werken. Hieronder vind je een aantal oefeningen die je hierbij kunnen helpen.

Voorbeeld Wide stand squat

Wide stand squat

Ga met je benen iets wijder dan heupbreedte staan en zak door de benen alsof je op een stoel gaat zitten. Hou je rug recht en duw je heupen naar achteren terwijl je door je benen zakt. Herhaal in drie setjes van vijftien keer.


Voorbeeld Wide stand squat

Single leg raise

Ga op één zij liggen en ondersteun je hoofd met je hand. Hou je heupen en borst op één lijn en hef je bovenste been verticaal omhoog.

Herhaal in drie setjes van vijftien keer en wissel dan van been.


Voorbeeld Wide stand squat

Hip bridge

Ga op je rug liggen, zet je benen in een hoek van 90 graden en laat je voeten op de grond staan. Hef je billen van de grond, zo hoog als je kan. Kom op je tenen (je hielen zijn dus van de grond) en laat je knieën naar buiten vallen. Breng nu je knieën weer terug. Herhaal in drie setjes van twintig keer.


Voorbeeld Wide stand squat

Butterfly

Ga op de grond zitten en recht je rug. Zet je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen, zo ver als lukt. Hou deze houding tien seconden vast en ontspan weer. Herhaal vijf keer.

Cardio

Combineer deze spieroefeningen met cardio, zodat je naast strakke benen ook actief werkt aan vetverbranding. Denk aan fietsen, hardlopen of fitness.

We schreven eerder een artikel over het krijgen van mooie, slanke benen: Tips & behandelingen voor mooie en slanke benen.

Behandelingen voor een thigh gap

Binnen de cosmetische chirurgie zijn er geen specifieke behandelingen die je direct een thigh gap bezorgen. Wel kan plaatselijk vet verwijderen voor slankere dijen zorgen. Dit kan door middel van liposuctie.

Bij liposuctie wordt er letterlijk vet weggezogen, waardoor de contouren van de benen kunnen verbeteren. Liposuctie is een effectieve behandeling wanneer je af wil van plaatselijke vetophopingen, zoals bij de dijen. In die zin kan liposuctie een beetje bijdragen aan een thigh gap, hoewel dit resultaat nooit gegarandeerd is.

Tegengeluid

Sinds de introductie van de thigh gap is er een beweging opgestaan die een tegengeluid geeft. De thigh gap is niet realistisch en moedigt een ongezonde leefstijl aan, vinden zij. Op Instagram geeft de tegenbeweging een signaal af door foto’s zónder thigh gap te posten met #NoThighGap. Ook verschillende celebrities doen mee.

Tot slot

De thigh gap – letterlijk dijspleet – zagen we zes jaar geleden voor het eerst, voornamelijk via social media. Een thigh gap wordt gekenmerkt door een ruimte tussen de bovenbenen wanneer je met je voeten tegen elkaar staat. Met de hype kwamen ook de negatieve reacties op dit ‘schoonheidsideaal’. Zo zou de dijspleet vrouwen aanmoedigen op onverantwoorde wijze vet te verliezen.

Een ruimte tussen de bovenbenen is niet voor iedereen weggelegd. Of je wel of niet een thigh gap kan bereiken, heeft voornamelijk te maken met lichaamsbouw. Sommige vrouwen zullen – hoe slank hun benen ook zijn – nooit een thigh gap kunnen krijgen. Wil je toch een poging doen? Dan is het verantwoord dit te bereiken door middel van gezond eten en de juiste oefeningen voor de benen.

Door te focussen op eiwitrijke voeding, gezonde vetten en zoveel mogelijk groenten en daarnaast koolhydraten, ongezonde vetten en suiker zoveel mogelijk te laten staan, kun je afvallen. Wanneer je daarnaast oefeningen doet om de benen te versterken, kun je strakkere, slankere benen krijgen. Voorbeelden van oefeningen zijn de wide stand squad, de butterfly en de hip bridge.

Naast voorstanders is er een groep die op Instagram een tegengeluid geeft met #NoThighGap. Deze groep critici vindt de dijspleet niet realistisch. Bovendien zou de thigh gap een ongezonde leefstijl aanmoedigen.

Er zijn geen cosmetische ingrepen die je direct een thigh gap bezorgen, maar door plaatselijk vet weg te zuigen middels liposuctie kun je wél slankere benen krijgen. Helaas is een thigh gap dan nog steeds niet gegarandeerd.