Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Tips en behandelingen voor een mooie hals

Vroeg of laat krijgen we ermee te maken: een verslapte hals. De huid van de hals verliest volume en gaat naarmate de jaren vorderen meer ‘hangen’. Is dit te voorkomen? En welke behandelingen zijn er mogelijk wanneer je wil afrekenen met een slappe hals?

Oorzaken van een verslapte hals

In vrijwel alle gevallen van huidveroudering zorgt een verminderde productie van collageen en elastinevezels voor het verslappen van de huid. Wanneer je ouder wordt, wordt de huid minder elastisch en daardoor ook slapper. Bij de hals is dit goed zichtbaar, omdat de huid daar het snelst naar beneden zakt en gaat hangen.

Een verslapte hals voorkomen

Huidveroudering tegengaan gaat helaas niet. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met tekenen van huidveroudering, waaronder rimpels en een slappere huid. Maar je kan het verslappen van de hals wél uitstellen. Bijvoorbeeld door bindweefselmassage te ondergaan of aan gezichtsgymnastiek te doen.

Bindweefselmassage

Door het onderhuidse bindweefsel te stimuleren, wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de huid langer glad, soepel en jong blijft. Ook zorgt bindweefselmassage voor een gezonde teint, wat bijdraagt aan een jong uiterlijk. Je kunt voor bindweefselmassage terecht bij de schoonheidssalon. Voor een optimaal resultaat herhaal je de behandeling iedere vier tot zes weken.

Gezichtsgymnastiek of -yoga

De huid van de hals langer soepel houden, kan met gezichtsgymnastiek. Zie hieronder twee voorbeelden van oefeningen voor een mooie hals.

Oefening 1:

  • Hou je lippen stijf op elkaar.
  • Buig nu de mondhoeken omlaag, waarbij je je wangspieren aanspant.
  • Houd vijf seconden vast en herhaal tien keer.

Oefening 2:

  • Kijk in de verte en plaats je wijsvinger en duim onder je kin.
  • Trek de huid voorzichtig naar beneden en beweeg je hoofd omhoog.
  • Houd tijdens de oefening de mond gesloten met je tanden op elkaar.
  • Houd vijf seconden vast en herhaal tien keer.

Meer lezen: Meer gezichtsgymnastiek oefeningen

Voorbeelden oefeningen gezichtsgymnastiek
Dagelijks een paar gekke gezichten trekken houdt de halshuid soepel en jong! (Foto Instagram @skinrxllc)

Vitamine A-zuur smeren

Nog een tip om een verslapte hals zo lang mogelijk uit te stellen: je huid verzorgen met vitamine A-zuur (retinol). Deze verjongende stof gaat rimpels en lijntjes actief tegen, maar dan dient de crème wél tot aan de hals uitgesmeerd te worden. Investeer dus in een hoogwaardige crème waaraan retinol is toegevoegd en neem de hals mee wanneer je je gezicht ’s ochtends en/of ’s avonds verzorgt.

Behandelingen voor een mooie hals

Wanneer de huid van je hals verslapt is, zijn er verschillende mogelijkheden om je hals weer mooier en strakker te maken. De meest voorkomende behandelingen zijn:

Hals-kaaklift - correctie voor onderkin en hangende huid

Een hals-kaaklift is een van de meest ingrijpende behandelingen om de verslapte huid van de hals aan te pakken. Bij deze 1,5 uur durende ingreep wordt er een snee achter het oor gemaakt, waarna het weefsel wordt losgemaakt. Overtollig vet en een teveel aan huid wordt verwijderd. Tot slot wordt de huid strak getrokken.

Het herstel van een hals-kaaklift duurt gemiddeld een week, maar artsen raden aan direct na de behandeling enkele weken geen zware arbeid te verrichten.

Meer lezen over de halslift

CO2-laserbehandeling voor de hals

De fractional CO2-laser kan de huid verstevigen, waardoor de verslapte huid een oppepper krijgt en jonger en vitaler oogt. Bij een laserbehandeling komt warmte vrij, waardoor de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd. Dit zorgt op termijn voor een stevigere huid.

De behandeling duurt maximaal een uur en kan een licht branderig gevoel geven. Na afloop is de huid wat rood en kunnen er korstjes ontstaan. Deze korstjes verdwijnen na een week. Een groot voordeel van de fractional CO2-laser is dat de huid zich gedurende vier tot zes maanden blijft verstevigen en verbeteren.

Meer lezen over een CO2-laserbehandeling

Fillers

Door sommige cosmetische artsen worden fillers ingezet om de huid van de hals te verstevigen. Met name de synthetische fillers Radiesse en Sculptra staan erom bekend volume aan de huid toe te voegen en de collageenproductie op gang te brengen. Dit zorgt op langere termijn voor een stevigere en jongere huid.

Voor het meest optimale resultaat worden fillers in combinatie met een CO2-laserbehandeling aangeraden.

Meer lezen over een fillerbehandeling

Dubbele kin

Heb je naast een verslapte hals last van een zogenaamde "dubbele kin"? Ook hier zijn verschillende behandelingen voor. Waaronder cryolipolyse, Kybella en liposuctie.
In dit artikel lees je alles over behandelingen tegen een onderkin

Samenvatting

Met een verslapte hals krijgen we vroeg of laat vrijwel allemaal te maken. Omdat de huid van nature minder collageen en elastinevezels aanmaakt, verliest de huid aan volume en gaat de huid meer hangen. Bij de hals is dit goed zichtbaar.

Een verslapte hals is amper te voorkomen, maar verslapping is wél uit te stellen door bijvoorbeeld aan gezichtsgymnastiek te doen, bindweefselmassage te ondergaan en te smeren met een crème waarin retinol zit.

Wanneer je last hebt van een verslapte hals zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De hals-kaaklift is er één van, maar ook de fractional CO2-laser en fillers kunnen bijdragen aan een stevigere huid van de hals. De hals-kaaklift is het meest ingrijpend, maar ook het meest duurzaam. Fillers worden het minst ingezet bij een verslapte hals en leveren vooral een goed resultaat in combinatie met een laserbehandeling.

Welke behandeling heeft jou weer een mooie hals gebracht? Deel het met ons in de reacties hieronder!