Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

3 Tips bij droge ellebogen

Het is misschien wel het meest vergeten lichaamsdeel: de ellebogen. Niet zo gek dat de huid van de ellebogen daardoor vaak droog en ruw aanvoelt. Zonde en bovendien onnodig, want met de juiste tips zijn mooie ellebogen binnen handbereik.

De oorzaak van droge ellebogen

Dat de huid bij de ellebogen vaak ruw en droog aanvoelt, is geen toeval. Je kunt deze huid vergelijken met die van je voeten, die ook niet het meest gehydrateerd aanvoelt. De oorzaak zit ‘m in het produceren van nieuwe huidcellen. Omdat de ellenbogen continu in beweging zijn, worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven. Hierdoor hopen dode huidcellen zich op, wat voor een ruw huidgevoel zorgt.

1. Scrub je ellebogen mooi

De eerste stap naar zachte, gehydrateerde ellebogen? Exfoliëren. Exfoliëren is een ander woord voor scrubben, wat niets meer betekent dan het verwijderen van dode huidcellen.

Je kunt de huid van de ellebogen het beste scrubben met een milde scrub op basis van zachte scrubkorrels. Of kies een exfoliant waaraan fruitzuren zijn toegevoegd. Een exfoliant is een scrub zonder korrels en verwijdert dode huidcellen daardoor op milde wijze, zonder de huid te beschadigen. Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt, is een exfoliant zonder korrels een aanrader.

Ellebogen scrubben: de werkwijze

Om je ellebogen te verzachten, gebruik je een milde scrub of een exfoliant op basis van fruitzuren. Breng de scrub aan op een vochtige huid en masseer de huid met zachte, ronddraaiende bewegingen. Ga niet hard schrobben; dit kan de huid beschadigen. Spoel de scrub af, dep de huid droog en smeer je huid in met een verzorgende crème. Je kunt een scrub voor je ellebogen om de dag gebruiken.

2. Crème of olie voor zachte ellebogen

Droge ellebogen doe je een plezier met een vochtinbrengende crème of olie. Smeer droge plekjes weer zacht en mooi door je ellebogen na het douchen – of tussendoor, zo vaak je maar wil – te trakteren op een volle, rijke crème.

Vrouw die een vochtinbrengende creme op elleboog smeert
Breng crèmes of oliën het liefst aan op een nog vochtige huid.

Kies een crème met hydraterende stoffen, zoals glycerine en sheaboter. Ook een (natuurlijke) huidolie is prettig voor droge ellebogen. Probeer eens jojobaolie, amandelolie of arganolie.

Door de crème of olie op een nog vochtige huid aan te brengen, kan het product beter zijn werk doen en is je huid langduriger gehydrateerd.

Werkzame stoffen

Heb je geen idee waar je op moet letten als je het etiket van een bodylotion of -crème bestudeert? Met deze stoffen zit je goed wanner je een droge huid hebt:

 • Glycerine
  Werkt vochtinbrengend en vochtvasthoudend.
 • Hyaluronzuur
  Heeft vochtvasthoudende eigenschappen en hydrateert zodoende de huid.
 • Collageen
  Heeft dezelfde vochtvasthoudende eigenschappen als hyaluronzuur.
 • Plantaardige oliën
  Een olie is vanzelfsprekend vet, en dat kan de droge huid maar al te goed gebruiken. Kies voor jojoba-, argan- of olijfolie.
 • Lanoline
  Is een vettige stof die je veelal in zalfjes van de apotheek vindt. Werkt vochtherstellend.
 • Vaseline
  Doet wonderen voor de droge huid. Werkt vochtinbrengend en herstellend.
 • Glycolzuur
  Heeft een mild exfoliërend effect, waardoor een droge huid vermindert. Glycolzuur verbetert de vochtbalans van de huid.

3. Masker voor droge ellebogen

Net zoals je je handen ‘s nachts een hydraterend masker kunt geven, kun je je ellebogen met eenzelfde remedie behandelen. Vet je ellebogen voor het slapen in, bijvoorbeeld met een rijke crème, olie of een lik vaseline, en wikkel je ellebogen in een katoenen sjaaltje of een oude sok waarvan je de tenen afknipt. Knoop het sjaaltje niet te strak om de armen; dit doet de bloedcirculatie geen goed. De volgende ochtend zijn je ellebogen gegarandeerd zachter en gladder. Herhaal dit masker zo vaak als nodig.

Droge huid tegengaan

Wanneer je niet alleen droge ellebogen hebt, maar in zijn algemeenheid last hebt van een droge huid, is het raadzaam het probleem bij de bron aan te pakken. Om je droge huid te sparen, kun je het beste niet te lang en te heet douchen.

Daarnaast kun je cosmetica met daarin parfum, alcohol en conserveringsmiddelen het beste laten staan. Hoe milder je producten, hoe prettiger voor je droge huid.

Ook voldoende water drinken kan helpen je huid van binnenuit te hydrateren en zodoende droge ellebogen te voorkomen.

In dit artikel lees je meer over de verzorging van een (extreem) droge huid.

Tot slot

De huid bij de ellebogen is vaak ruw en droog. Zonde en onnodig, want mooie ellebogen zijn binnen handbereik wanneer je ze goed verzorgt en hydrateert.

De oorzaak van droge ellebogen ligt over het algemeen in de aanmaak van nieuwe huidcellen. Onze ellebogen zijn continu in beweging en maken meer nieuwe huidcellen aan dan er oude afsterven. Hierdoor hopen dode huidcellen zich op, wat voor een droog, ruw gevoel zorgt.

Mooie, zachte ellebogen krijg je door in eerste instantie te scrubben (exfoliëren). Dit doe je met een milde scrub met scrubkorrels of een exfoliant op basis van fruitzuren. Breng de scrub aan op een vochtige huid, masseer je ellebogen met circulerende bewegingen en spoel de scrub af.

De volgende stap op weg naar zachte ellebogen is een volle, rijke crème of olie. Een crème met hydraterende stoffen (glycerine, sheaboter, plantaardige oliën, lanoline) maakt de huid van de ellebogen zacht en laat ze verzorgd aanvoelen. Breng het product bij voorkeur aan op een nog vochtige huid.

Net als droge handen kun je droge ellebogen een hydraterend masker geven. Smeer ze in met een volle, vettige crème of vaseline en wikkel je ellebogen in een katoenen sjaaltje of sok waarvan je de tenen afknipt. De volgende ochtend is de huid van je ellebogen zacht en glad.

Een droge huid kun je het beste zo mild mogelijk benaderen. Douche niet te lang en te heet, laat irriterende cosmetica met alcohol en parfum staan en drink voldoende water om de huid van binnenuit te hydrateren. Je zal zien dat ook de huid van je ellebogen hier baat bij heeft.

Heb jij nog meer tips om droge ellebogen aan te pakken? Deel ze met ons en onze bezoekers door een reactie achter te laten!