Bijgewerkt: | Ola Kareem

Basis tips voor een gezonde en mooie huid

Een ouder wordende huid en rimpels: zowel mannen als vrouwen krijgen hiermee te maken. Een kleine kanttekening: vrouwen krijgen wel iets eerder rimpels dan mannen. Dit komt doordat mannen een dikkere en vettere huid hebben dan vrouwen, die beter beschermt tegen invloeden van buitenaf. Daarom is het vooral als vrouw zijnde, belangrijk om je huid van jongs af aan dagelijks goed te verzorgen. Hier geldt het gezegde: ‘voorkomen is beter dan genezen’ meer dan ooit.

Als jong bloempje van 30 jaar of jonger ben je nog niet erg bezig met nadenken over je huid in de toekomst. Op dat moment is je huid namelijk nog mooi en strak, er is geen vuiltje aan de lucht. Totdat je rond je veertigste op een dag wakker wordt en ineens beseft dat je gezicht begint te veranderen. De eerste kraaienpootjes en voorhoofdrimpels hebben heel sneaky hun intrede gedaan. En dan is het al te laat. De enige manier om dan nog van rimpels af te komen is door middel van een rimpelbehandeling of injectables.

Hoe voorkom je rimpels en waardoor ontstaan ze?

Op welke leeftijd en hoeveel rimpels je krijgt hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het ontstaan van rimpels een natuurlijk gevolg van het ouder worden van de huid. De huid verliest namelijk beetje bij beetje veerkracht en elasticiteit. Dat komt doordat de hoeveelheid elastine en collageen in je huid afneemt. Dit zijn de belangrijkste proteïnes van de huid. Deze zorgen ervoor dat de (gezichts)huid soepel, stevig en elastisch is.

Daarnaast spelen leefstijl en voeding een grote rol. Gebrek aan essentiële vitaminen en mineralen, zuurstof, slaap en beweging, het teveel gebruiken van alcohol, drugs en sigaretten, zijn allemaal dingen die een huid sneller doen verouderen. Ook externe factoren zoals kou, droge lucht en teveel zon dragen bij aan een verminderde kwaliteit van de huid.

Al deze dingen horen nu eenmaal bij het leven, dus je kunt het verouderingsproces niet helemaal tegenhouden. Wel kun je het vertragen. En dat doe je door zo vroeg mogelijk te beginnen met goed voor je huid zorgen. Pas daarom vandaag nog de volgende tips toe:

Hydrateren voor een mooie huid

Een heel belangrijk criterium voor een gezonde huid is genoeg hydratatie. Je huid hydrateer je van binnenuit door veel te drinken. Ongeveer 2 liter per dag is een goede richtlijn. Door veel water te drinken, worden gifstoffen beter uit je lijf vervoerd.

Illustratie rimpels
Je huid te veel blootstellen aan sterke UV stralen is erg slecht voor de huid.

Daarnaast hydrateer je door het gebruiken van crèmes die passen bij jouw huid. Gebruik het liefst een dagcrème die iets vetter is. Zo kun je je huid overdag beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast kun je een nachtcrème gebruiken, dat zich speciaal richt op de herstelprocedure van de huidcellen ’s nachts.

Ga je naar de zon? Dan is het van groot belang om gebruik te maken van de juiste factor zonnebrandcrème. Want te veel blootstelling aan sterke UV stralen is funest voor de huid.

Voeding voor een gezonde huid

Voor een mooie huid moet je naast hydrateren, ook het juiste voedsel binnenkrijgen. Dit houdt in dat je van jongs af aan zo natuurlijk en vezelrijk mogelijk moet eten. Zorg voor voldoende vers fruit, groente, noten, (vette) vis en volkoren producten in je leven.

Roken, drugs en alcohol

Roken, sigaretten en drank staan altijd in het rijtje don’t's als het gaat om gezondheid en uiterlijk. Niets laat de huid zo snel verouderen als nicotine. Nicotine verslechtert namelijk de doorbloeding, waardoor de huid gauw rimpelig en grauw wordt. Hetzelfde geldt voor drugs.

Alcohol heeft weer een slecht effect op de poriën. Alcohol verwijdt de aderen en zorgt ervoor dat je poriën grover worden, hetgeen zorgt voor acne en rimpels. Voor alcohol geldt hier dus ook: drink met mate.

Bewegen en frisse lucht

Sporten en bewegen zorgen indirect voor een mooiere huid. Door regelmatig te bewegen zorg je namelijk voor een goede bloedcirculatie, en dat zorgt weer voor een strakkere en mooie huid. Vooral activiteiten zoals wandelen in de frisse buitenlucht zijn goed voor je huid.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan en de schone lucht in te ademen. De lucht binnen in huizen en kantoren is vaak droog. Vooral in de winter als alle verwarmingen aanstaan. Je kunt om dit te voorkomen, zo veel mogelijk de ramen open zetten of waterbakjes op de verwarming leggen. Sporten en verse zuurstof uit de buitenlucht zijn dus een gouden combinatie!

Voldoende rust, slaap en beweging

De term ‘schoonheidsslaapje’ is er niet zomaar. Voldoende slaap is erg belangrijk voor je lichaam. Tijdens het slapen is je lijf namelijk bezig met een herstelproces. Tijdens dit proces breekt het afvalstoffen af en worden cellen vernieuwd, bijvoorbeeld de huidcellen. Slapen is dus niet alleen heerlijk, je wordt er ook echt mooier van.

Probeer stress en andere negatieve gevoelens zoveel mogelijk te vermijden. Hevige jarenlange stress laat sporen na op de huid.

Gebruik de juiste make-up om je huid mooi te houden

Wil je echt een prachtige huid, dan zul je make-up moeten laten liggen. Het is echter in deze samenleving bijna ondenkbaar geworden om als vrouw geen foundation of blush te dragen. Vaak zijn deze gezichtssmeersels helaas slecht voor de huid. Vooral de goedkope varianten. Deze verstoppen je poriën waardoor je pukkels krijgt. Daarnaast zorgen parfums die in de make-up zitten voor irritatie.

Wil je dus echt graag make-up gebruiken? Dan kun je het best gaan voor parfumvrije en huidvriendelijke merken. Deze kosten wat meer, maar zullen je huid tenminste niet verpesten.

Deze tips zijn voor iedereen, maar werken het beste als je begint op jonge leeftijd. Als je al wat ouder bent en je hebt erg veel rimpels, dan kun je altijd nog kiezen voor een rimpelbehandeling of injectables. Maar hoe je er ook uit ziet: met een lach op je gezicht en een energieke, positieve uitstraling vinden mensen je al snel mooi. Ook met rimpels!

Zie ook: Behandelingen voor de huid