Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Tixel behandeling: de toepassingen en de voordelen & nadelen

Er is een nieuw anti-aging apparaat in Nederland: Tixel. Dit nieuwe apparaat belooft ons een jongere en strakkere huid, zónder pijn. In dit artikel vertellen we je meer over Tixel. Wat is het, bij welke huidproblemen wordt het apparaat ingezet en wat zijn de resultaten?

Wat is Tixel?

De Tixel is een apparaat dat zijn werking dankt aan thermo-mechanische ablatie (TMA). Met iets makkelijkere woorden: het apparaat maakt gebruik van warmte om de huid te verjongen.

Het Tixel apparaat
De behandelkop van de Tixel bevat titanium pinnetjes.

Je kunt Tixel vergelijken met de CO2-laser, al zeggen kenners dat de Tixel een verbetering op de fractional CO2-laser is. Dit nieuwe apparaat – dat pas vorig jaar werd gelanceerd – heeft dezelfde verjongende effecten als de CO2-laser, maar geeft minder risico op brandwondjes en schilfering.

Zo werkt de Tixel

Tixel maakt gebruik van warmte (400°C!) en valt daarom niet in de categorie ‘lasers’. Het Tixel-apparaat heeft een vierkante behandelkop met minuscule titanium pinnetjes, welke kleine gaatjes in de huid maakt zonder de huid te verbranden. Door microgaatjes in de huid te ‘schieten’, kan de warmte diep in de huid worden gebracht, wat een genezingsproces in werking zet. En dit proces zorgt weer voor een jongere, strakkere huid.

Snel & pijnloos

De behandelkop van de Tixel wordt héél kort op de huid aangebracht. Per warmtepuls staat de behandelkop slechts een paar milliseconden in contact met de huid. Dit zorgt ervoor dat een behandeling met Tixel nagenoeg pijnloos is, in tegenstelling tot de CO2-laser, die veelal als pijnlijk wordt ervaren. Bij Tixel voel je een prikkelend, warm gevoel.

Een stevigere, jongere huid door Tixel

Hoe dat dan precies werkt? Door de hitte die in de huid doordringt, wordt de huid aangezet tot het aanmaken van collageen en elastine. Beide huideigen stoffen zijn verantwoordelijk voor een stevige, soepele en jonge huid. Hoe meer collageen en elastine de huid aanmaakt, hoe steviger de huid is. Na een behandeling met Tixel nemen rimpels en lijntjes af en de huidtextuur verbetert aanzienlijk.

Toepassingen van Tixel

Dit nieuwe veelbelovende apparaat wordt gebruikt om effectief aan anti-aging te werken. Tixel laat vaak mooie resultaten zien als het gaat om rimpels en fijne lijntjes, een zonbeschadigde huid, een hangende huid of bij (acne)littekens. Niet alleen het gezicht kan worden behandeld; ook wordt Tixel ingezet voor behandeling van het decolleté, de buik, billen, armen en benen. Het apparaat kan ook gebruikt worden rondom de ogen en mond, om daar gericht rimpels aan te pakken.

Kort gezegd kan Tixel worden ingezet voor:

Direct na de behandeling

Tot vier dagen na de behandeling kan de huid er (zon)verbrand uitzien. Ook kan de huid gevoelig zijn. Binnen twee dagen na de behandeling kunnen er bruine schilfers optreden. Deze verdwijnen vanzelf weer.

Na enkele weken is het effect van een Tixel-behandeling goed zichtbaar: de huid is strakker en gladder. Deze zichtbare verbetering zet nog weken door, omdat de huid geruime tijd ná de eerste behandeling nog extra collageen en elastine aanmaakt.

Een volledig vernieuwde huid

Huidspecialisten adviseren vier tot zes Tixel-behandelingen – met telkens een maand pauze – om de huid van het gehele gezicht te vernieuwen. Het beste effect ervaar je vier tot zes maanden na de laatste behandeling. Dit effect houdt vervolgens ongeveer een jaar. Na een jaar kun je de behandeling herhalen.

De voordelen van Tixel

Een behandeling met Tixel kent vele voordelen. We zetten ze op een rijtje:

 • Laagdrempelige anti-aging behandeling zonder in de huid te snijden.
 • Relatief veilig en snel (een behandeling duurt ongeveer een half uur).
 • Nagenoeg pijnloos.
 • Korte herstelperiode.
 • Weinig risico op complicaties, zoals brandwonden.
 • Snel resultaat.

De nadelen & complicaties van Tixel

Het grootste nadeel van de Tixel is dat het resultaat niet permanent is. Daarnaast is niet iedereen een geschikte kandidaat voor een behandeling met Tixel. De behandeling wordt afgeraden bij cliënten:

 • Die zwanger zijn;
 • Met een chronische huidaandoening;
 • Met een (extreem) gevoelige huid.

Bij elke cosmetische behandeling is er een kleine kans op complicaties en ongemakken. Ook bij een behandeling met de Tixel kunnen er complicaties optreden. De klachten die kunnen optreden zijn:

 • Sommige mensen ervaren de behandeling als pijnlijk.
 • Zwelling van de huid, vooral bij een behandeling rond de ogen. Dit gaat meestal binnen een dag voorbij, maar kan ook langer aanhouden.
 • De huid van het behandelde gebied kan bij sommige huidtypes (tijdelijk) van kleur veranderen.
 • Een behandeling rond de mond kan ervoor zorgen dat een koortslip opnieuw opspeelt.
 • Bij slechte nazorg kunnen er infecties ontstaan.
 • Er is een heel kleine kans op brandwonden.

Tot slot

Tixel is een nieuw anti-agingapparaat dat werkt op basis van warmte. Een behandeling met Tixel wordt vergeleken met een CO2-laserbehandeling, maar dan zonder de kans op complicaties en lange hersteltijd.

Door minuscule gaatjes in de huid te schieten, wordt de huid gestimuleerd extra collageen en elastine aan te maken. Een strakkere en jongere huid is het resultaat.

Tixel wordt ingezet voor de aanpak van rimpels en fijne lijntjes, maar ook voor het verstevigen van een verslapte huid of voor de vermindering van acnelittekens. Niet alleen het gezicht kan worden behandeld met Tixel, ook billen, buik, decolleté en benen hebben baat bij het apparaat.

Het effect van Tixel is na vier tot zes maanden op zijn best. Vanaf dan houdt het verjongende effect ongeveer een jaar. Na een jaar kun je de behandeling herhalen.