Veel vrouwen overwegen om hun borsten te verkleinen. De hoge prijs van een borstverkleining schrikt echter vaak af. Gelukkig hoef je als patiënt lang niet altijd zelf op te draaien voor de kosten. Als je voldoet aan enkele voorwaarden, dan kun je de borstverkleining declareren bij je zorgverzekering. In dit artikel lees je in welke gevallen je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Worden kosten voor een borstverkleining vergoed?

Of een borstverkleining wordt vergoed hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • De reden van de operatie
 • De omvang van de borsten
 • Het gewicht van de vrouw die een borstverkleining wenst te ondergaan

De reden van de operatie

Waar de ene vrouw haar borsten wil laten verkleinen uit esthetische overwegingen, zal een andere vrouw dat doen vanwege medische redenen. Bijvoorbeeld omdat ze last heeft van haar nek, rug en/of schouders door de te zware borsten. De achterliggende reden om onder het mes te gaan is van grote invloed op of je een vergoeding krijgt.

 • Esthetische ingreep: geen vergoeding
  Vrouwen die hun borsten willen laten verkleinen uit esthetische overwegingen (dus omdat het mooier staat) hoeven normaal gesproken niet te rekenen op een vergoeding van de zorgverzekeraar.
 • Medische ingreep (bij klachten): vergoeding, mits voldaan wordt aan voorwaarden
  Wanneer klachten ontstaan door te zware of grote borsten, dan is er een medische indicatie voor een borstverkleining. In de meeste gevallen wordt een borstverkleining dan vergoed. Al zal wel aan enkele voorwaarden moeten worden voldaan, die hieronder worden beschreven.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij een borstverkleining

Om aanspraak te maken op een vergoeding moet een arts vaststellen dat er sprake is van een medische noodzaak tot ingreep. Bij (een combinatie van) de volgende klachten kan gesproken worden van een medische indicatie tot ingreep:

 • nekpijn
 • schouderpijn
 • hoofdpijn
 • hoge rugklachten
 • beperking in de bewegingsvrijheid
 • smetplekken onder de borsten (die bij hygiënische maatregelen niet verbeteren)

De omvang van de borsten & het gewicht

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moeten de borsten groter zijn dan cup DD. Vrouwen die kleiner zijn dan 1.60 meter en een cup D hebben, komen soms ook in aanmerking voor een vergoeding.

De overige voorwaarden waar aan voldaan moet worden:

 • De eerder genoemde klachten moeten ontstaan zijn door de te grote borsten.
 • Een arts moet hebben vastgesteld dat de klachten het gevolg zijn van grote borsten.
  Eventuele andere oorzaken dienen te zijn uitgesloten.
 • Maatregelen om de klachten te verminderen moeten geprobeerd zijn.
  Wanneer maatregelen, zoals een ondersteunende beha, pijnstilling en fysiotherapie geen effect hebben, dan wordt een borstverkleining vergoed.
 • De BMI mag niet hoger zijn dan 30 en dient gedurende 12 maanden stabiel te zijn.
  De BMI (Body Mass Index), is een maatstaf voor de relatie tussen lengte en gewicht. Deze BMI mag niet hoger zijn dan 30. Vrouwen met overgewicht zullen eerst gewicht moeten verliezen. Zo niet, dan wordt de ingreep niet vergoed.

Vergoeding bij een correctie van borsten van ongelijke grootte

Een correctie van ongelijke borsten wordt in de meeste gevallen vergoed wanneer er sprake is van een verschil van tenminste twee cupmaten. Alleen een verkleining van de grootste borst wordt in deze gevallen vergoed. Een vergroting van de kleinste borst zal zelf moeten worden betaald.

Mocht het verschil in borstgrootte het gevolg zijn van borstkanker, en moet een borst gereconstrueerd worden, dan vergoed de zorgverzekeraar een vergroting van de kleinste borst uiteraard wél.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Sommige verzekeraars vergoeden een deel van de kosten van een borstverkleining vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ook wanneer je niet aan de bovengestelde voorwaarden voldoet. Polissen waarbij dat in elk geval zo is:

 • Delta Lloyd top. Een vergoeding van max. € 1.500,-
 • Avero Achmea Excellent. Een vergoeding van max. € 500,-

Informeer bij je zorgverzekeraar om te zien of er ook dekking kan worden gegeven vanuit jouw aanvullende verzekering.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Tot slot

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij een borstverkleinende operatie is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist nodig. Overweeg je een borstverkleining omdat je klachten ondervindt? Dan doe je er goed aan om een afspraak te maken bij je huisarts.

Mocht je je borsten willen verkleinen om esthetische redenen, dan hoef je niet naar je huisarts te gaan. Je kunt direct een afspraak maken bij een ziekenhuis of privékliniek. Je zult dan wel zelf de operatie moeten betalen.