Een vergoeding voor een ooglidcorrectie was vroeger behoorlijk normaal. Tegenwoordig is het steeds moeilijker om een financiële vergoeding te krijgen van je zorgverzekeraar. De regels zijn de afgelopen jaren meerdere malen aangescherpt, waardoor het grootste deel van de patiënten de ingreep zelf moeten betalen. In deze blogpost lees je in welke gevallen de zorgverzekering nog wel (een deel) van je kosten betaalt.

Vergoeding voor onderooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed door zorgverzekeraars. Deze operatie wordt als cosmetisch en niet-medisch noodzakelijk gezien. Patiënten zullen dus volledig zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Vergoeding voor boven-ooglidcorrectie uit de basisverzekering

Update mei 2016: Vanaf 2017 zullen ooglidcorrecties bij zwaar overhangende oogleden weer vergoed worden uit de basisverzekering. De voorwaarden zijn streng: er zal alleen sprake zijn van een vergoeding als met een ooglidcorrectie een ernstige zichtsbeperking kan worden opgelost. Klachten als hoofdpijn en een vermoeid of zwaar gevoel zijn nog steeds geen reden voor een vergoeding.

De situatie voor 2017

Met het terugkeren van de vergoeding voor ooglidcorrecties in de basisverzekering in 2017 is er sprake van een trendbreuk. In januari 2005 was de boven-ooglidcorrectie juist grotendeels uit het basispakket gehaald. Zorgverzekeraars zagen de ingreep als een cosmetische (mooi-makende) ingreep en vergoedden daarom in verreweg de meeste gevallen niet langer de operatie. Tussen 2005 en 2011 vergoedden zorgverzekeraars vaak nog wel een ingreep aan de bovenste oogleden, wanneer deze dusdanig hingen, dat het zicht belemmerd werd.

In 2011 werden de regels verder aangescherpt, waardoor tussen 2011 en 2016 vrijwel niemand een vergoeding kreeg voor een ooglidcorrectie. Ook niet wanneer hangende oogleden het zicht ernstig belemmerden.

Vergoeding voor een ooglidcorrectie vanuit de aanvullende verzekering

Wanneer je geen recht hebt op een vergoeding vanuit de basisverzekering dan kun je soms nog wel aanspraak maken op een gedeeltelijke vergoeding uit de aanvullende verzekering. Diverse zorgverzekeraars hebben namelijk kortingsregelingen, en gedeeltelijke vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen in hun pakket opgenomen.

Vergoedingen zijn vaak alleen mogelijk bij de duurdere aanvullende verzekeringen. De vergoedingen kunnen variëren van 500 euro tot het volledige bedrag. Om in aanmerking te komen moet wel voldaan worden aan strenge eisen. De meeste verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat:

 • Tenminste 50% van de pupil bedekt wordt door het hangende ooglid
 • De onderrand van het bovenooglid 1 mm boven het centrum van de pupil of lager hangt bij ontspannen recht vooruitkijken

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen zal daarom altijd een foto van de ogen moeten worden gemaakt, en opgestuurd naar de verzekeraar. Veel behandelaars kunnen ondersteuning bieden bij het maken en opsturen van de foto's.

Kortingsregelingen voor ooglidcorrecties

Diverse zorgverzekeraars hebben kortingsregelingen met ziekenhuizen en privéklinieken. Hieronder vind je een overzicht.

 • Achmea Groep (o.a. Agis, Avero Achmea, ZilverenKruis Achmea, OZF Achmea, Interpolis)
  • 15% korting op bovenooglidcorrectie bij Bergman Klinieken voor iedereen met een aanvullende verzekering.
 • Menzis: korting op ooglidchirurgie. 2 ogen voor € 1000 bij de volgende ziekenhuizen:
  • Refaja Ziekenhuis, Stadskanaal
  • Slingeland Ziekenhuis (De Plastische Kliniek bv), Doetinchem
  • Gelderse Vallei Vivre, Ede
  • Medisch Spectrum Twente, Enschede
 • CZ:
  • Bovenooglidcorrectie: € 950,- (behandeling op locatie Spaarne ziekenhuis)
  • 15% korting op bovenooglidcorrecties bij Bergman klinieken
  • 15% korting op ooglidcorrecties bij MWCZ
  • 15% korting op ooglidcorrecties bij de Victoriakliniek
  • 10% korting op bovenooglidcorrecties bij de Velthuis Kliniek

Hoe weet ik of ik recht heb op een vergoeding?

Vaak zul je een aanvraag moeten indienen bij de zorgverzekeraar om er achter te komen of je recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding. Veel aanbieders van ooglidcorrecties helpen hun patiënten bij een dergelijke aanvraag.

Sommige verzekeraars hebben daarnaast afspraken gemaakt met privéklinieken en ziekenhuizen. In deze gevallen kun je een afspraak maken voor een consult, waarop de plastisch chirurg ter plekke kan bepalen of je recht hebt op een vergoeding. Zo weet je direct waar je aan toe bent. Informeer bij het ziekenhuis of de privékliniek waar je onder behandeling wenst te gaan naar de mogelijkheden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Let op: Je hebt in de meeste gevallen een verwijzing van de huisarts nodig.