Bijgewerkt: | Ola Kareem

Vermoeid gezicht? Tips voor een frissere uitstraling

“Heb je een slechte nacht gehad?”, “Niet lekker geslapen?”, “Voel je je wel goed?”. Het zijn allemaal opmerkingen die je krijgt als je er vaak vermoeid uit ziet. En dat is niet altijd even leuk om te horen. En al helemaal niet als je je negen van de tien keer niet eens echt moe vóelt. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van een vermoeid gezicht en wat je eraan kunt doen en laten doen.

Vaak is er bij een vermoeide uitstraling sprake van:

  • Wallen en/of donkere kringen
  • Een doffe gezichtshuid
  • Rode ogen
  • Bleke huid
  • Rimpels en plooien

Sommige mensen hebben constant een vermoeid gezicht, ook al hebben ze heerlijk geslapen en voelen ze zich topfit.

Wat kun je doen tegen een vermoeid gezicht en vermoeide uitstraling?

Er zijn verschillende acties die je zelf kunt ondernemen om er frisser uit te zien.

Vermoeid gezicht door wallen en donkere kringen

Wallen en kringen ontstaan door (chronische) vermoeidheid, stress, slaapgebrek, verkeerde voeding of vochtophoping. Het is dus belangrijk om te kijken naar je leefstijl en naar je familie. Hebben meer mensen uit je familie last van kringen of wallen, dan kun je er helaas misschien niet al te veel aan doen behalve camoufleren of chirurgisch aanpakken door middel van een onderooglidcorrectie.

Wallen kun je verminderen door koude doekjes of komkommers op je ogen te leggen. Deze zorgen ervoor dat de zwelling afneemt.

Kringen kun je goed camoufleren met een concealer speciaal voor onder de ogen. Een beetje eyeliner en mascara neemt de nodige aandacht van de wallen en kringen weg en geeft je een wakkere look.

Verder zou je wallen en kringen kunnen verminderen door je leefstijl te verbeteren. Beter slapen, stressfactoren in je leven weghalen of verminderen, meer vitaminen en mineralen binnen krijgen, minderen met roken, alcohol en drugs en ga zo maar door.

Vermoeide uitstraling door een doffe gezichtshuid

Afbeelding uitstraling
Een beetje zon kan wonderen doen bij het tegengaan van een doffe huid.

Een doffe huid kan verschillende oorzaken hebben. Als je teveel binnen zit en dus te weinig zonlicht krijgt, kan je huid dof worden. Of als je net ziek bent geweest of slecht hebt geslapen kan je gezicht er doffer uit zien dan normaal. Een dof gezicht geeft een vermoeide en oude indruk. Je straalt veel minder. Hierdoor voel je je ook niet lekker in je vel.

Wat je zelf kunt doen tegen een doffe huid is net als bij wallen en kringen; een gezonde leefstijl met goede voeding, sporten, in de buitenlucht komen en zo min mogelijk slaaptekort en stress. Roken, drugs en alcohol zijn hierbij ook echte boosdoeners. Je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds reinigen en eenmaal per week scrubben om vuil en dode huidcellen te verwijderen is ook een must.

Om een dof gezicht te verbergen kun je slim gebruikmaken van make-up. Make-up kan je dat kleine beetje kleur geven wat je doffe huid mist. Kleur geeft namelijk een stralende en vitale blik. Gebruik je foundation, kies dan een kleur die overeenkomt met je eigen huidskleur of iets donkerder. Een beetje eyeliner maakt je ogen wakkerder en een beetje blush geven je de roze appelwangetjes die je een jeugdige uitstraling geven.

Vermoeid uiterlijk door rode ogen

Rode ogen kunnen zorgen voor een vermoeide blik. Rode ogen zijn rood vanwege rode en gezwollen adertjes die je oogwit vertroebelen. Hierdoor krijg je een vermoeide blik. Oorzaken van rode ogen zijn wederom slaaptekort, roken, drugs en alcohol. Maar ook allergieën, gebruik van contactlenzen, in je ogen wrijven, droge lucht, cosmetica of verzorgingsspullen die in je ogen belanden. Daarnaast treedt roodheid vaak op bij droge ogen, langdurig naar een scherm kijken, ontstekingen en infecties.

Heb je naast rode ogen ook andere serieuze klachten zoals pijn en jeuk, dan is het raadzaam naar een huisarts te gaan.

Rode ogen kun je helaas niet verbergen, behalve door een zonnebril op te doen. Wel kun je gebruikmaken van witte eyeliner om de waterlijn van je ogen in te kleuren. Dit kan je ogen een wittere en frissere uitstraling geven.

Gouden make-up tip: lipstick of lipgloss.

Lukt het je toch niet helemaal om je ogen er niet zo vermoeid uit te laten zien? Leg dan de aandacht op je lippen. Een frisse en opvallende kleur haalt je hele gezicht op. En het voordeel is dat als je lipstick op doet, je verder niet veel make-up meer nodig hebt omdat je mond al sprekend genoeg is.

Vermoeide uitstraling door rimpels en plooien

Tekenen van ouderdom, zoals rimpels en plooien, kunnen bij dragen aan een vermoeid ogend gezicht. Een cosmetische ingreep kan helpen om deze ouderdomstekenen te vervagen.

Botox

Een rimpelbehandeling met Botox zorgt voor een jonger en dus frisser gezicht. Vooral fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels en rimpels op de bovenlip kunnen goed behandeld worden met botox.

Fillers

Door middel van een fillerbehandeling kunnen wallen en donkere kringen minder zichtbaar worden en kan volume worden toegevoegd aan ingevallen wangen, holle slapen en dunne lippen. Dit gebeurt door het volumetekort op te vullen met een hyaluronzuurfiller.

Facelift

Met een facelift worden de tekenen van het ouder worden bestreden door hangend vel recht te trekken. De onderliggende spieren worden strakgetrokken en overtollig vetweefsel wordt verwijderd. De hals- en kaaklijn krijgen hierdoor weer een jeugdige uitstraling.

Heb jij zelf ook last van een vermoeid gezicht en heb je ook nog andere tips dan die in dit artikel genoemd zijn? Reageer dan onderaan dit artikel!