Vermoeide en zware benen: oorzaken, tips en behandelingen
Ken je dat? Dat je benen zwaar en vermoeid aanvoelen nadat je lang hebt gestaan, gelopen of hebt autogereden? Een zwaar gevoel in je benen kan heel vervelend zijn: het is een zeurende pijn die je behoorlijk kan hinderen in je dagelijkse werkzaamheden of wanneer je wil gaan slapen. In dit artikel vertellen we je waar zware benen vandaan komen en wat je ertegen kunt doen.
Hoe herken je zware benen?
Iemand die af en toe wat pijn aan zijn benen heeft, hoeft niet gelijk zware benen te hebben. Zware, vermoeide benen herken je aan onder meer:
- Een pijnlijk, zeurend gevoel in je benen. Dit wordt erger wanneer je opstaat en gaat lopen.
- Tintelingen in je benen.
- Gezwollen benen en enkels.
- Het feit dat je je benen moeilijk stil kunt houden (restless legs).
- De drang om te bewegen.
Slechte bloedcirculatie & vermoeide benen
Vermoeide benen heeft iedereen weleens. Nadat je veel gelopen hebt, of een hele dag gestaan hebt. Anders wordt het wanneer je heel regelmatig last hebt van zware, vermoeide benen. De oorzaak zit 'm dan waarschijnlijk in je bloedcirculatie.
Zware benen zijn in veel gevallen het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Wanneer je bloed goed wordt rond gepompt in je lijf, voelen je benen normaal en licht aan. Heeft je lichaam moeite om je bloed vanuit je benen weer terug naar het hart te pompen? Dan liggen zware, pijnlijke benen op de loer. Bij het rond pompen van bloed worden afvalstoffen uit de benen afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed verloopt, blijven deze afvalstoffen achter in de bloedvaten van je benen, waardoor je benen zwaar gaan aanvoelen.
Zware benen komen ook vaak voor bij:
- Overgewicht.
- Een zwangerschap.
- Een staand beroep.
- Een ongezonde levensstijl (alcohol, roken, weinig beweging).
Wat kun je doen tegen zware benen?
Wat de oorzaak van je zware, pijnlijke benen ook is: dit vervelende probleem is te voorkomen. Hoe? Door je bloedcirculatie een handje te helpen. Een aantal tips:
- Beweeg regelmatig.
Heb je een zittend beroep? Sta dan ieder uur even op en loop een rondje. Zo krijgt je bloed de kans goed te blijven stromen. - Drink voldoende water en vermijd alcohol en sigaretten.
Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gezonde bloedcirculatie. - Masseer je benen regelmatig
Zo stimuleer je de bloedsomloop. - Neem wisseldouches.
Je benen afwisselend met lauw en koud water spoelen, zorgt ervoor dat je bloedcirculatie goed op gang blijft, waardoor zware benen geen kans krijgen. - Ga regelmatig met je benen omhoog liggen of zitten.
Dit zorgt ervoor dat het bloed uit je benen sneller kan terugstromen naar je hart, wat zware benen tegengaat.
Helaas is er geen behandeling of therapie die een einde maakt aan zware benen. Door regelmatig te bewegen en jezelf een gezonde levensstijl aan te meten, zouden de zware, pijnlijke benen minder moeten worden. Is dit niet het geval? Raadpleeg dan altijd een arts.
Zware benen & spataderen
Zware benen ten gevolge van een slechte bloedcirculatie brengen nog een ander gevaar met zich mee: spataderen. Dit heeft alles te maken met het bloed dat niet goed wordt afgevoerd richting het hart. Doordat het bloed in de benen blijft rondstromen – en niet terugstroomt naar het hart – komt er een druk te staan op de aderwanden in de benen. Dit opgehoopte bloed in de benen kennen we ook wel als spataderen.
Spataderen zijn niet alleen ontsierend, ze geven ook klachten, waaronder (nóg) vermoeidere benen, jeuk en kramp. Wie veel last heeft van een spatader kan deze chirurgisch laten verwijderen. Andere behandelingen tegen spataderen zijn o.a. compressietherapie.
Zware benen & lipoedeem
Heb je zware, pijnlijke benen en zie je aan beide kanten van je benen vetophopingen? Dan heb je wellicht lipoedeem. Deze aandoening, waarmee zo’n 10% van de Nederlanders kampt, wordt gekenmerkt door ongelijkmatig verdeeld vetweefsel over het lichaam. Wie lipoedeem heeft, heeft vaak last van plaatselijk vet, vaak op de heupen, dijen en onderbenen. Kenmerkend voor lipoedeem is dat de vetophopingen niet afnemen wanneer je begint met afvallen. Heel frustrerend!
Behandeling bij lipoedeem: liposuctie
Om van die vervelende vetophopingen af te komen, is liposuctie een geschikte behandeling. Met een buisje wordt het vet weggezogen, waardoor de vetophopingen die bij lipoedeem horen afnemen.
In de meeste gevallen van lipoedeem zijn meerdere behandelingen nodig. Hoeveel is afhankelijk van de ernst van de klachten. Na een liposuctiebehandeling om lipoedeem te verhelpen, ontstaan vaak tijdelijke zwellingen. Laat je hierdoor niet afschrikken; het uiteindelijke resultaat is binnen zes maanden zichtbaar. In dit artikel lees je meer over liposuctie bij lipoedeem.
Tot slot
Zware, vermoeide benen komen regelmatig voor. Ze zijn het gevolg van een staand (of juist zittend) beroep of een ongezonde levensstijl. In de meeste gevallen is een slechte bloedcirculatie de oorzaak van de klachten die horen bij zware benen.
Je bloedcirculatie stimuleren doe je door wisseldouches te nemen, regelmatig te bewegen en je benen af en toe omhoog te leggen. Gaan je zware benen gepaard met plaatselijke vetophopingen? Dan bestaat de kans dat je aan lipoedeem lijdt. Een liposuctiebehandeling kan dan uitkomst bieden.