Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling
De grootste trend op het gebied van beauty is de trend om slank te zijn. Zowel bekende als onbekende mensen zijn bezig met het krijgen van een strak lijf. Gezond eten en sporten is dan ook populairder dan ooit tevoren. Soms is gezonder leven en sporten echter niet voldoende om hardnekkig vet te verliezen. In die gevallen kan een stap naar de plastisch chirurg of cosmetisch arts worden gezet.
Lichaamsvet wordt tegenwoordig ontzettend verafschuwd en dat weten slimme marketeers. Ook dat mensen vet het liefst kwijtraken met zo min mogelijk moeite, weten deze marketeers heel goed. Daarom zijn er ook zoveel crèmes, pillen en fitness trilbanden op de markt die jou een slanker lijf beloven. En dat allemaal zonder je eet- of beweegpatroon ervoor te hoeven aanpassen! Klinkt te mooi om waar te zijn, en laten we eerlijk zijn, dat is het ook. Afvallen kan alleen door gezonder te eten en te sporten. Maar wat als zelfs na langdurig gezonder eten en sporten het laatste hardnekkige vet niet verdwijnt? Dan kun je langs de plastisch chirurg gaan.
Plaatselijk vet verwijderen met behulp van een cosmetische ingreep
In dit blogartikel worden enkele cosmetische ingrepen waarbij lichaamsvet betrokken is besproken. Lichaamsvet kun je bijvoorbeeld laten wegzuigen, oplossen met injecties en zelfs gebruiken om lichaamsdelen mee op te vullen.
De volgende ingrepen zijn hiervoor ontworpen:
Hieronder lees je wat elke ingreep precies inhoudt, en in welke situaties voor een bepaalde ingreep gekozen wordt.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenLiposuctie & liposculptuur wat is het?
Liposculptuur is een duur woord voor liposuctie, maar betekent in feite hetzelfde. Het woord liposculptuur is vooral in het leven geroepen om een onderscheid te maken tussen de moderne, meer subtiele manier van vet afzuigen ten opzichte van de vrij grove methodes die gebruikt werden bij de allereerste liposuctiebehandelingen.
Liposuctie is een methode voor het verwijderen van overtollig vet, waarbij er sneetjes in de huid worden gemaakt. In die sneetjes gaan kleine buisjes die onderhuidse vetophopingen wegzuigen. Doordat het vet wordt weggezogen, en dus meteen weg is, is het effect direct na de behandeling zichtbaar.
Waarvoor wordt liposuctie gebruikt?

Liposuctie zorgt er niet voor dat je in je geheel afslankt, maar verwijdert enkel plaatselijk vet. Liposuctie is dan ook nadrukkelijk geen methode om te helpen bij het afvallen, maar een methode om hardnekkige lokale vetophopingen te verwijderen. Liposuctie wordt vooral gebruikt voor het verwijderen van vet bij de heupen, billen, bovenbenen, knieën, onderbenen, hals en buik. De behandeling mag alleen uitgevoerd worden bij een elastische huid. Als een huid dat niet is, en er bijvoorbeeld sprake is van cellulitis, dan kan de behandeling soms niet doorgaan. In dat geval wordt er soms wel gekozen voor het wegsnijden van vet, ook wel dermo-lipectomie genoemd.
Nadelen van liposuctie
Het grote nadeel van liposuctie is dat er soms wat kleine littekentjes achterblijven. Daarnaast kan het gebeuren dat het huidoppervlak door de ingreep onregelmatig wordt. Je kunt na de behandeling ook last hebben van een branderig gevoel op de behandelde huid.
Lipolyse en cryolipolyse Wat is het?
Lipolyse betekent vet verbranden of het oplossen van vet. In de cosmetische geneeskunde worden met de term lipolyse echter behandelingen bedoeld die als doel hebben om vet op te lossen.
De bekendste behandelingen zijn injectie-lipolyse en cryolipolyse, oftewel coolsculpting. Bij injectie-lipolyse wordt onderhuids vet door middel van kleine plaatselijke injecties opgelost. Met een heel dunne naald, en veel prikjes in het vet, wordt er een stof geïnjecteerd. Dit stofje komt uit de sojaboon en lost het lichaamsvet op.
Wanneer wordt lipolyse toegepast?
Lipolyse is vooral geschikt voor het weghalen van vet bij gebieden van het lichaam die erg klein zijn. Denk hierbij aan de onderkin of de 'BH-rol'.
Wanneer wordt cryolipolyse toegepast?
Cryolipolyse kan gebruikt worden als alternatief voor liposuctie. Het werkt vooral goed op plekken waar veel vet zit dat niet met diëten en sporten kan worden verwijderd. Dit soort plekken zijn bijvoorbeeld de benen, heupen, rugplooien en vaak ook de onderkin.
Het duurt wel even voordat je het effect begint te zien, namelijk ongeveer 2 á 3 maanden. Maar als je op hetzelfde gewicht blijft, is het resultaat in principe voor altijd. Dat wil zeggen dat je geen nieuwe vetophopingen zult krijgen op die plekken.
Nadelen van lipolyse behandeling
Er kleven nadelen aan een lipolyse behandeling. Zo kun je na de behandeling een tijdje ziek worden en last krijgen van je huid. Klachten zijn onder andere diarree, duizeligheid of overgeven. Daarnaast kun je op de huid een branderig gevoel, jeuk en zwellingen ervaren.
Ook is er altijd een risico op wat heftigere bijwerkingen, zoals infecties. Laat deze behandeling altijd door een specialist doen om de kans op zulke nare gevolgen te beperken.
Mede door deze nadelen zijn er nog maar weinig klinieken in Nederland die een klassieke lipolyse behandeling aanbieden. Een nieuw alternatief met een vergelijkbare werking, Kybella, is wel in opkomst. Lees ook onze blog over Kybella.
Nadelen van cryolipolyse behandeling
Er zijn naast een paar tijdelijke verschijnselen (roodheid, tintelingen, blauwe plekken) geen bijwerkingen of complicaties bekend die kunnen optreden na een cryolipolyse behandeling.
Lipofilling wat is het?
Lipofilling is een methode waarbij lichaamsvet wordt weggehaald om het op een andere plek in het lichaam terug te stoppen. Aan lipofilling gaat dus in principe altijd een liposuctie (liposculptuur) vooraf.
Een lipofilling behandeling wordt uitgevoerd om op een bepaalde plek meer contour en volume te creëren. Het voordeel van deze behandeling is dat er gebruikt wordt gemaakt van je eigen lichaamsvet. Dat maakt het veilig, en zorgt voor een blijvend resultaat. Het gebruik van eigen lichaamsvet is de reden dat het zo’n populaire behandeling is. Dat klinkt veel fijner dan het gebruiken van onnatuurlijke stofjes.
Voor welke gebieden wordt lipofilling vooral gebruikt?
Lipofilling wordt meestal gebruikt om volume in het gezicht te creëren of terug te brengen. Bijvoorbeeld bij de wangen en jukbeenderen. Maar ook kunnen platte of hangende billen met behulp van lipofilling ronder en volumineuzer gemaakt worden, deze ingreep heet ook wel Braziliaanse billift. Of wat dacht je van je borsten subtiel vergroten?
Wat zijn de nadelen en risico’s van lipofilling?
Een nadeel van lipofilling is dat het resultaat niet te garanderen is. Men weet dat een deel van het ingespoten vet na verloop van tijd weer zal verdwijnen, maar hoe groot dat percentage is, is nooit van te voren te garanderen. Soms is dan ook een tweede behandeling nodig om een bevredigender resultaat te behalen.
Tot slot
Vraag altijd goed na bij de plastisch chirurg welke behandeling het beste is voor jou op basis van je probleemgebied en wensen. Houd in je achterhoofd dat deze methodes erg van elkaar verschillen.
Nog één keer samenvattend: Liposculptuur of ook wel liposuctie wordt gebruikt om vet weg te zuigen op grote oppervlaktes. Lipolyse is het laten oplossen van vet op juist de wat kleinere oppervlaktes van het lichaam. En lipofilling is het verwijderen van vet en dat weer in een ander gebied terugplaatsen, voor meer volume en contour.