Bijgewerkt: | Ola Kareem

Vette huid voorkomen en behandelen - Tips & trucs

Stoor jij je ook zo wanneer je in de spiegel kijkt en je neus, voorhoofd en kin weer eens ziet glimmen? Ik in ieder geval wel, vooral in de zomer en met uitgaan! Maar een vette huid is niet alleen vervelend omdat je gezicht ervan gaat glimmen, maar ook omdat het onhygiënisch is. Door een vettige huid krijg je namelijk eerder last van verstopte poriën, mee-eters en puisten. In dit artikel vertel ik je hoe je de vette huid het beste kunt verzorgen.

Oorzaak van een (te) vette huid

Iedere huid heeft talgkliertjes, deze produceren een vette stof genaamd talg. Het talg vormt een soort laagje over de huid om deze te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het beschermt tegen bacteriën, kou, hitte en dergelijke.

Bij mensen met een vette huid wordt er meer talg dan nodig geproduceerd. Hierdoor wordt het laagje talg dikker dan normaal, waardoor de huid gaat glimmen. Het vervelende is dat teveel talg zorgt voor verstopte poriën, wat mee-eters en puistjes tot gevolg heeft. Ik ken het probleem helaas zelf ook, vooral de glimmende neus!

Verder kunnen oorzaken van een vette huid zijn:

  • Hormoonveranderingen in de puberteit
  • Een verandering in het voedselpatroon
  • Gebruik van de anticonceptiepil
  • Zwangerschap
  • Een warme omgeving

Hoe verzorg je je vette huid?

Met de volgende tips kun je je verzorgingsroutine zodanig aanpassen, dat je huid minder vettig wordt.

1. Reinigen van de vette huid

Reinig altijd ’s ochtends én ’s avonds je huid, ook nadat je een avondje bent gaan stappen.

Vooral bij mensen met een vette huid is dit belangrijk. Reinig de huid met een product dat vuil en vet er goed afhaalt en een antibacteriële werking heeft. Zo zorg je ervoor dat de bacteriën en het vet goed worden weggehaald en verminder je de kans op puistjes en ontstekingen.

2. Verzorgingsproducten voor de vette huid

Foto huidverzorging
Gebruik altijd verzorgingsproducten die ontwikkeld zijn voor de vette huid.

Zoals eerder vermeld is het voor mensen met een vette huid van belang om een reinigingsgel te gebruiken die vuil en vet er goed af haalt. Zo’n gel kun je vinden bij de drogist of apotheek. Er zijn genoeg producten die speciaal voor de vette huid zijn ontwikkeld. Je kunt daar altijd advies over vragen aan een medewerker.

Mensen met een extreem vette huid kunnen na gebruik van een reinigingsgel nog even met een watje en tonic of reinigingslotion over de huid heen gaan. Dan weet je zeker dat je de huid echt goed hebt gereinigd. Verder moet een vette huid maximaal één keer per week gescrubd worden.

Het is overigens niet de bedoeling om je huid helemaal vetvrij te maken want je huid heeft altijd een laagje vet nodig ter bescherming. Je moet dus nooit je huid en vooral je gezicht reinigen met producten die niet voor het gezicht bedoeld zijn, zoals douchegel of zeep. Dit soort producten zijn té ontvettend en agressief. Voorkom dus een droge, schilferige en trekkerige huid, door het juiste reinigingsproduct te gebruiken.

Vergeet ook niet om je na het reinigen altijd in te smeren met een dag- of nachtcrème, uiteraard bestemd voor de vette huid.

3. Make-up en een vette huid

Ben je iemand die last heeft van een vette huid, dan kun je eigenlijk beter zo min mogelijk make-up gebruiken. Wil je dit toch, dan is het zeer belangrijk om op te letten op wat er in zit. Vooral make-up producten zoals foundation of poeder moeten olievrij zijn voor jouw huid. Ook dit is iets waar je altijd advies over kunt vragen bij een medewerker van een drogist of make-upzaak.

Demonstratiefilmpje over het gebruik van blotting papier.

4. Blotting papier

Weinig mensen kennen het maar het is een topuitvinding: blottingpapier. Blotting papiertjes zijn papiertjes speciaal ontwikkeld om heel snel overtollig vet van je huid af te zuigen. Dit is ideaal om je glanzende T-zone weer mat te krijgen.

Als je deze blotting papiertjes altijd bij je hebt, kun je op ieder gewenst moment eentje pakken. Ga ermee over je glimmende stukje huid en je zult zien dat dat stukje niet meer glanst.

5. Voeding en beweging & een vette huid

De basis van een mooie huid is gezonde en verse voeding. Bij een vette huid is dit dus net zo belangrijk. Daarnaast is het aan te raden voedingsproducten met veel vitamine B te kiezen. Dit zijn bonen, noten en producten op basis van gist. Drink uiteraard zoveel mogelijk water om je huid te reinigen en gehydrateerd te houden. Vergeet tot slot niet om genoeg te sporten en te bewegen, dit is goed voor je bloedcirculatie en afvalstoffenafvoer.

Met alle bovenstaande tips kun je er zeker van zijn dat je huid minder vettig zal zijn. Zelf pas ik deze tips ook toe sinds ongeveer twee jaar en ik zie zeker verschil. Vooral het gedeelte reinigen, daar hield ik me vroeger niet zo aan. Na een avondje stappen dook ik zo met mijn bezwete en gemake-upte gezicht mijn bed in. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik zoiets zou doen, bah!

Heb jij nog ander tips tegen een vette huid, die hier niet genoemd zijn? Laat het ons weten door onderaan dit artikel te reageren.