Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Vitamine A-zuur crèmes - wondermiddel tegen rimpels en acne?

Een stofje dat de huid écht jong houdt? Daar konden we tot voor kort alleen maar over dromen. Maar er is de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar vitamine A-zuur (tretinoïne). Huidartsen zijn het erover eens: vitamine A-zuur is een van de weinige stoffen waarvan bekend is dat het daadwerkelijk helpt tegen rimpels. Hoog tijd om meer uitleg te geven over deze stof. Wat is vitamine A-zuur precies, waar gebruik je het voor en voor wie is het?

Vitamine A en vitamine A-zuur

Wanneer we naar vitamine A kijken, zijn er twee varianten van deze vitamine die verschillen in werking en verkrijgbaarheid:

 • Vitamine A-zuur (tretinoïne)
  Vitamine A-zuur is erg krachtig en in Nederland niet vrij verkrijgbaar. Je hebt er doorgaans een doktersrecept voor nodig. In Zuid-Europese landen zoals Spanje, Frankrijk of Griekenland kun je het overigens wel bij de apotheek kopen zonder recept.
 • ‘Gewone’ vitamine A (retinol)
  Vitamine A is in Nederland wel te koop bij de parfumerie of schoonheidsspecialist; het wordt verwerkt in crèmes of serums en heet dan retinol. Deze vorm van vitamine A is minder effectief dan vitamine A-zuur

De werking van vitamine A-zuur

Aan tretinoïne worden verschillende huidverjongende eigenschappen toegeschreven. Zo zou vitamine A-zuur de aanmaak van collageen en elastine stimuleren, wat zorgt voor een gladdere huid.

Daarnaast wordt de celdeling van de huid aangewakkerd wanneer je smeert met vitamine A-zuurcrème. Dit geeft je een gezonde, ‘nieuwe’ huid die er stralender en strakker uitziet. Niet alleen is anti-aging een groot voordeel van vitamine A-zuur, ook heeft het stofje positief effect op zonneschade en pigmentvlekken.

Voor wie is vitamine A-zuur?

Interview met een cosmetisch arts over de toepassing van Vitamine A-zuur.

Vitamine A-zuur wordt gebruikt bij:

 • Acne;
 • Rimpels;
 • Grove poriën;
 • Hyperpigmentatie en pigmentvlekken.

Een arts zal een recept voor een tube vitamine A-zuurcrème (tretinoïnecrème) in de meeste gevallen voorschrijven wanneer er sprake is van aanhoudende of ernstige acne. Bijkomend voordeel is dat vitamine A-zuur niet alleen pukkeltjes aanpakt, maar ook de textuur van de huid zichtbaar verbetert.

Voor wie is vitamine A-zuur niet geschikt?

Smeren met vitamine A-zuur is niet voor iedereen weggelegd. Het gebruik ervan wordt afgeraden wanneer je in verwachting bent, je een extreem droge huid hebt of allergisch bent voor make-up of parfum. Omdat tretinoïnecrème in verschillende doseringen wordt voorgeschreven, is het lastig te zeggen of het stofje geschikt is. Het kan ook zijn dat je huid tegen verwachting in niet reageert.

Hoe gebruik je vitamine A-zuur?

Heb je van de dokter een tube tretinoïnecrème voorgeschreven gekregen en wil je ermee aan de slag? Hou er dan rekening mee dat je huid sterk moet wennen aan vitamine A-zuur. Tretinoïne is een krachtige stof die mogelijk irriterende bestanddelen bevat. Je huid kan ervan gaan schilferen, je gezicht kan gaan jeuken of branderig gaan aanvoelen en je huid kan uitdrogen.

Wat voor jou een goede smeerfrequentie is, is heel persoonlijk. Begin met twee avonden per week en kijk hoe je huid erop reageert. Gaat het goed? Bouw het dan op.

Nog meer tips voor het gebruik van vitamine A-zuur:

 • Smeer tretinoïnecrème alleen voor het slapen gaan op je gezicht. Het stofje gaat niet goed samen met zonlicht en verdunt bovendien de huid, waardoor je sneller verbrandt.
 • Gebruik vitamine A-zuur in combinatie met een goede vochtinbrengende crème. Vitamine A-zuur kan de huid uitdrogen. Dit voorkom je door het gebruik te combineren met een moisturizer.
 • Smeer overdag met een zonnebrandproduct om te voorkomen dat je verbrandt. Vitamine A-zuur maakt de huid namelijk dunner en dus kwetsbaarder.
 • Verminder het gebruik wanneer je extreem gaat schilferen, je huid rood wordt, gaat jeuken of branden.

Wat als vitamine A-zuur niet helpt?

Vitamine A-zuur kan dus de oplossing zijn voor acne, zonneschade, een grove huidstructuur, rimpels en pigmentvlekken. Maar wat als tretinoïne niet aanslaat bij jou? Er zijn verschillende behandelingen die jouw huidprobleem wél succesvol aanpakken.

Behandelingen tegen acne

Acne is een vervelend huidprobleem dat ook op latere leeftijd nog regelmatig voorkomt. Je kunt acne aanpakken door middel van een (chemische) peeling of fotodynamische therapie.

Behandelingen tegen rimpels

Wanneer je huidveroudering wil tegengaan, heb je de meeste keuze uit cosmetische ingrepen. Zo zijn er behandelingen die fijne lijntjes aanpakken en ingrepen die diepe rimpels opvullen en daardoor minder opvallen. Om rimpels de baas te zijn, kun je denken aan een botoxbehandeling, fillerbehandeling, chemische peeling of CO2-laserbehandeling.

Behandelingen tegen grove poriën

Wanneer vitamine A-zuur niet aanslaat tegen grove poriën kun je behandelingen als CO2-laserbehandeling, dermabrasie en micro-needling overwegen. In dit artikel vertellen we uitgebreid over de behandelingen tegen grove poriën.

Behandelingen tegen hyperpigmentatie en pigmentvlekken

Als vitamine A-zuur niet het gewenste resultaat geeft bij het tegengaan van pigmentvlekken of hyperpigmentatie, kun je verschillende andere behandelingen overwegen. Lasertherapie, IPL en een chemische peeling zijn hier voorbeelden van. In dit blogartikel vertellen we meer over hyperpigmentatie en de behandelingen.

Tot Slot

Vitamine A-zuur (tretinoïne) en vitamine A (retinol) zijn stofjes die als een van de weinige cosmetische ingrediënten bewezen werken tegen rimpels. Vitamine A-zuur is de krachtige variant die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar is. In Zuid-Europese landen, zoals Spanje, Griekenland en Frankrijk, kun je vitamine A-zuur vaak wel kopen zonder recept. In Nederland is retinol wél vrij verkrijgbaar.

Vitamine a-zuur creme
Vitamine A-zuur is een medicijn, en daarom in Nederland alleen op recept verkrijgbaar.

Tretinoïne kan door een arts worden voorgeschreven wanneer je last hebt van acne. Ook wordt het stofje gebruikt tegen pigmentvlekken, rimpels en een grove huidstructuur. Vitamine A-zuur stimuleert onder meer de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid gladder en egaler wordt.

Het gebruik van vitamine A-zuur is niet zonder risico. Je huid moet eraan wennen en kan gaan schilferen, droog worden, gaan jeuken of branden. Smeer het stofje alleen ’s avonds op de huid en bouw het gebruik op. Begin met één of twee avonden per week en bouw dit uit naarmate je merkt dat je huid er minder op reageert.

Vitamine A-zuur wordt afgeraden wanneer je zwanger bent, een heel droge of gevoelige huid hebt of allergisch bent voor make-up of parfum.

Wanneer tretinoïne niet het juiste resultaat geeft bij rimpels, acne, hyperpigmentatie of grove poriën, kun je verschillende andere ingrepen overwegen. Zo wordt een chemische peeling ingezet bij rimpels, grove poriën en hyperpigmentatie, kun je botox of fillers overwegen wanneer je af wil van rimpels en is er de CO2-laser wanneer je grove poriën vaarwel wil zeggen. Een arts kan je adviseren welke behandeling het beste past bij jouw huidbehoefte en –probleem.

Heb jij een positieve of negatieve ervaring met Vitamine A-zuur of tips voor gebruik? Deel je ervaring hieronder en help andere lezers!