Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Vlekkerige huid tegengaan: tips tegen rode of bruine vlekken

Niemand heeft een compleet egale huid. Een onregelmatige teint, verwijde poriën, sproetjes, pigmentvlekken: het zijn veelvoorkomende huideigenschappen. Wanneer je last hebt van grote kleurverschillen en de huid rode of bruine verkleuringen laat zien, heb je waarschijnlijk te maken met een vlekkerige huid. En die kan variëren van nauwelijks zichtbaar tot heel aanwezig. Hoe ontstaat een vlekkerige huid? En wat kun je er tegen doen?

Wat is een vlekkerige huid?

Een vlekkerige huid is een huid met een ongelijkmatige teint. De huid laat kleurverschillen in de vorm van vlekken zien. Deze vlekjes kunnen rood of bruin zijn.

De kleur van de vlekken is bepalend bij het vaststellen van de oorzaak en een eventuele behandeling. Zo kunnen bruine vlekken een vorm van hyperpigmentatie zijn, waarbij pigmentvlekken of sproeten de reden van de oneffenheden zijn.

Rode vlekken zijn in veel gevallen een kenmerk van een (over)gevoelige huid. Wanneer de rode verkleuringen gepaard gaan met huidirritatie is de kans aanwezig dat je een huidaandoening als rosacea of couperose hebt.

De oorzaken van een bruine vlekkerige huid

Zijn de vlekken in je gezicht bruin(ig) van kleur? Dit duidt op een vorm van hyperpigmentatie. Bij het ontstaan van pigmentvlekken is de zon vaak de boosdoener.

De zon is verantwoordelijk voor de aanmaak van melanine. Wie te veel en te lang onbeschermd in de zon ligt, loopt een risico op hyperpigmentatie. Deze bruine verkleuringen in het gezicht zijn vaak pas na jaren zichtbaar.

Heb je eenmaal last van een bruine vlekkerige huid? Dan wordt dit vaak erger wanneer je opnieuw onbeschermd van de zon geniet. Je vlekkerige huid zal nog zichtbaarder worden, omdat de bruine vlekken vaak nog donkerder kleuren en bovendien groter kunnen worden.

Niet alleen de zon wordt in verband gebracht met een bruine vlekkerige huid. Ook hormonen, leeftijd, genetische factoren en huidziekten kunnen een rol spelen. Zo zijn zwangere vrouwen dankzij de toename van hormonen in het lijf extra vatbaar voor hyperpigmentatie en dus een vlekkerige huid. Deze vlekken zijn in de meeste gevallen zwangerschapsgerelateerd en verdwijnen binnen een paar maanden na de bevalling.

De oorzaken van een rode vlekkerige huid

Wanneer je last hebt van een huid met rode verkleuringen en vlekken dan duidt dit vaak op een gevoelige, geïrriteerde huid.

Een gevoelige huid is minder weerbaar dan een normale of vette huid. Dit huidtype reageert bijvoorbeeld heviger op temperatuurschommelingen, water, luchtvervuiling, zon, maar vooral op stoffen in huidverzorgingsproducten, zoals parfum, synthetische (kleur)stoffen en alcohol.

Wanneer temperatuurschommelingen de oorzaak zijn, zul je merken dat je huid roder wordt bij de overgang van hoge naar lagere temperaturen en vice versa. De bloedvaten in het gezicht worden wijder, met roodheid als gevolg. Tot slot kan stress een trigger zijn bij het ontstaan van een rode vlekkerige huid.

Do's en don'ts bij een vlekkerige huid

Bescherm je huid met zonnebrandcreme tegen vlekken
Gebruik altijd zonnebrandcrème als je last hebt van een vlekkerige huid.

Of je nou last hebt van bruine verkleuringen of een rode vlekkerige huid: een gerichte aanpak is nodig om de huid te verzorgen, kalmeren en niet verder te belasten.

Een vlekkerige huid is het meest gebaat bij:

 • Zo min mogelijk zonlicht.
  Zowel bruine als rode verkleuringen staan in nauw verband met overbelasting aan schadelijke UV-stralen. De zon is voor een groot deel verantwoordelijk voor bruine pigmentvlekken en ook rode vlekken kunnen erdoor verergeren.
 • Een zo mild mogelijke verzorging.
  Agressieve middelen met alcohol, parfum en/of conserveringsmiddelen kunnen de huid alleen maar meer irriteren, met meer vlekken als gevolg. Investeer in milde verzorgingsproducten.
 • Iedere dag zonnebrandcrème.
  Zowel de gevoelige (rode) huid als de huid met bestaande pigmentvlekken dient te allen tijde beschermd te worden met een hoge zonbeschermingsfactor. Zonnebrandcrème gaat een vlekkerige huid tegen en beschermt bovendien tegen vroegtijdige huidveroudering.
 • Af en toe een scrub.
  Een exfoliant als een scrub of peeling kan de teint verhelderen, waardoor een vlekkerige huid minder opvalt. Een goede scrub maakt zowel de teint als het huidoppervlak gelijkmatiger.

Behandeling van een vlekkerige huid.

Een vlekkerige huid is goed te behandelen, mits je de oorzaak van de vlekken weet.

Behandeling van een bruine vlekkerige huid

Is de vlekkerigheid in je gezicht bruin van kleur en in te delen in de categorie ‘hyperpigmentatie’? Dan zijn er verschillende ingrepen die een einde kunnen maken aan de bruine vlekken.

Een bruine vlekkerige huid kan weer egaal worden door middel van lasertherapie, een chemische peeling of IPL. In dit artikel lees je meer over de behandeling van hyperpigmentatie.

Behandeling van een rode vlekkerige huid

Wanneer de vlekken in je gezicht rood zijn, heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. In veel gevallen kan het al helpen om je huidverzorgingsregime aan te passen aan dit huidtype. Ook dien je zoveel mogelijk uit de zon te blijven en je huid te beschermen met een zonnefactor.

Houdt de roodheid aan? Een arts kan je vertellen of je wellicht een huidaandoening als rosacea of couperose hebt, waarvan roodheid en rode vlekken in het gezicht symptomen zijn. Rosacea kan worden verholpen door middel van antibiotica, lasertherapie of een oppervlakkige peeling. Ook couperose kan worden behandeld met lasertherapie. In dit artikel lees je meer over de behandeling van couperose.

Chemische peeling tegen een vlekkerige huid

Natuurlijk kan het zijn dat je ‘zomaar’ een vlekkerige huid hebt, zonder dat je last hebt van hyperpigmentatie of lijdt aan rosacea of couperose. In dat geval kan de huid gebaat zijn bij een chemische peeling.

Een chemische peeling verwijdert de bovenste huidlaag, waarna de huid jonger, frisser en egaler oogt. Na een chemische peeling zijn rimpels minder zichtbaar en verdwijnen oneffenheden, waaronder vlekkerigheid in het gezicht. Wanneer je last hebt van een vlekkerige huid is een chemische peeling de meest toegankelijke, laagdrempelige behandeling. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten chemische peelings.

Tot Slot

Een vlekkerige huid kan rode of bruine verkleuringen laten zien. Dit kan het gevolg zijn van een (over)gevoelige huid, hyperpigmentatie of huidaandoeningen als rosacea of couperose.

Bij de keuze voor een behandeling van je vlekkerige huid is het belangrijk om te weten waar de vlekken vandaan komen. Zo kan hyperpigmentatie worden behandeld met lasertherapie, IPL of een chemische peeling, terwijl een aandoening als rosacea kan worden aangepakt met antibiotica, een oppervlakkige peeling of lasertherapie.

In veel gevallen zijn ook externe factoren een belangrijke oorzaak. Wie een vlekkerige huid heeft, doet er verstandig aan parfum, alcohol en andere chemische middelen in cosmetica links te laten liggen. Ook is het bij een vlekkerige huid raadzaam om zoveel mogelijk uit de zon te blijven en iedere dag met zonnebrandcrème te smeren.

Is je vlekkerige huid niet per se in te delen in een categorie als hyperpigmentatie? Een chemische peeling is een laagdrempelige behandeling die veel vormen van vlekkerigheid kan aanpakken.

Op zoek naar een kliniek in de buurt? Bekijk hier de prijzen van klinieken die een chemische peeling uitvoeren in Nederland.