Bijgewerkt: | Ola Kareem

Voice lift: van hees en schor naar een jeugdige stem

In de maakbare wereld waar we in leven, willen we steeds meer als het aan komt op jeugdig zijn. Alleen een jong uiterlijk is al lang niet genoeg meer. Er is nu ook de behoefte om jeugdig te klínken. En omdat er overal al een behandeling voor is, waarom niet een behandeling voor een jongere stem? In dit artikel hebben we het over de voice lift.

Waarom verandert onze stem met de jaren?

Om geluid te produceren, moeten de stembanden tussen de 120 en 220 keer per minuut bij elkaar komen. Dat is een behoorlijk aantal keren en met de jaren begint deze dagelijkse activiteit zijn tol te eisen op je stembanden.

Na verloop van tijd, door het vele gebruiken van de stem, worden de stembanden minder flexibel. In tegenstelling tot de huid, worden je stembanden dus niet zwakker maar juist stijver. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor ze om te vibreren. Dit is wanneer je zult merken dat je stem heser en/of schorder wordt; je krijgt een oude stem. Zingen, schreeuwen en roken versnellen dit proces. De voice lift is een behandeling die dit proces terugdraait.

Zo werkt de voice lift

Een grafische demonstratie van een Voice Lift door middel van het injecteren van vet

Om de stem weer jonger te laten klinken moeten de stembanden dichter bij elkaar komen en flexibeler worden. Dit kan op twee verschillende manieren. Bij de ene voice lift methode worden er implantaten ingebracht door middel van een incisie in de nek. De implantaten zorgen ervoor dat de stembanden dichter bij elkaar worden gebracht.

Bij de andere methode wordt er vet, collageen of een filler geïnjecteerd om de stembanden als het ware ‘vet te mesten’. Hierdoor wordt de ruimte tussen de stembanden ook vernauwd en worden de stembanden wat flexibeler.

Voor wie is een voice lift bedoeld?

Voorheen werden dit soort stembandbehandelingen uitsluitend uitgevoerd bij mensen die een ziekte hadden die invloed had op hun stem of bij mensen met een letsel aan de stembanden. Tegenwoordig kan in principe iedereen die een jongere stem wil een stembandenbehandeling laten uitvoeren.

Nu deze behandeling zijn intrede heeft gedaan in de cosmetische wereld, is deze vooral populair bij de oudere doelgroep. Deze wil van de heesheid af die een stem oud doet klinken. Hoewel de voice lift vaak wordt gedaan om weer jeugdiger te klinken, kan het ook een ander nut hebben. De voice lift kan uitkomst bieden op carrièregebied. Denk bijvoorbeeld aan mensen waarvan hun stem een belangrijke rol speelt in hun werk. Zoals artiesten, zakenmensen, advocaten en telefonische medewerkers.

Wat zijn de kosten van een voice lift?

De kosten van een voice lift behandeling kunnen oplopen tot 8000 euro afhankelijk van waar men het laat doen en welke methode men kiest. Voor zover wij weten is het nog niet mogelijk deze behandeling te ondergaan in Nederland.

Werkt een voice lift echt?

Een voice lift behandeling werkt in principe bij iedereen goed. Er zijn echter zoals bij iedere ingreep risico’s waarbij de stem juist na zo’n behandeling slechter kan worden.

Wat zijn de risico’s bij een voice lift?

Dokters vragen zich af: “Waarom zou je een operatie uit voeren op normaal werkende, maar verouderende stembanden?” Er is namelijk altijd een risico dat zo’n behandeling mis gaat waardoor je stem juist slechter wordt. Zo kunnen de stembanden tijdens de operatie te dicht bij elkaar worden gebracht. Wat ervoor kan zorgen dat de stem juist nog heser en ouder klinkt dan daarvoor.

Tot slot: een hese of schorre stem is soms een teken van ziekte

Het veranderen van je stemgeluid is een normaal proces dat kan horen bij gezonde stembanden. Echter, als je in korte tijd grote veranderingen op merkt in je stem, betekent dit ook weer niet dat je deze moet negeren. Ouderdom is namelijk niet altijd (de enige) oorzaak van heesheid of schorheid in een stem.

Vocale veranderingen kunnen de eerste tekenen zijn van een poliep of een verlamde stemband. In extreme gevallen kan het zelfs duiden op kankerweefsel in het strottenhoofd. Dit soort aandoeningen kunnen allemaal behandeld worden door middel van operaties of lasers. Schroom dus niet om bij stemproblemen een bezoek te brengen aan de huisarts.

Heb jij ervaringen met stemproblemen en/of behandelingen? Laat het ons weten door onderaan dit artikel te reageren!