Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Voorbereiding op het eerste consult bij de plastisch chirurg

Vorige week beschreef ik hoe je je kunt voorbereiden op plastische chirurgie. Bijvoorbeeld hoe je je op een slimme manier inleest en hoe je een eerste consult plant. Deze week het vervolg; hoe bereid je je goed voor op het eerste consult.

Als je deze post leest dan heb je waarschijnlijk een afspraak bij een kliniek staan en ben je benieuwd wat je zo al kunt verwachten. In deze blogpost vind je een beknopt overzicht.

Zoals ik in de post vorige week al beschreef kan het verstandig zijn om je partner of een goede vriend of vriendin mee te nemen naar het consult. Er zal een hoop informatie op je afkomen, en zo heb je iemand bij je om na afloop de informatie mee door te nemen. Vraag dus alvast of je partner of vriend/vriendin een gaatje vrij houdt in de agenda.

Het doel van het eerste consult

Het doel van het eerste consult is om informatie uit te wisselen met de behandelend arts over de verwachtingen en mogelijkheden. Zo krijg je een realistisch beeld van wat er mogelijk is. Daarnaast kan de plastisch chirurg tijdens het eerste consult je motivatie om een ingreep te ondergaan beoordelen en kijken of er een behandeling is die kan helpen om je het resultaat te laten behalen dat je wenst.

Kennismaking

Vanzelfsprekend begint het consult met een kennismaking. Sommige klinieken laten het eerste consult uitvoeren door een niet-medisch-geschoold persoon of speciaal getrainde verpleegkundige. Je vertrouwd voelen bij de arts die de operatie uitvoert is belangrijk. Je kunt deze vertrouwensband mijns inziens alleen opbouwen als de behandelend arts je door het hele proces heen loodst, en dus ook aanwezig is bij het eerste consult. Vraag hier dus altijd naar!

Wat je moet meenemen naar het consult

De behandelend arts zal zoveel mogelijk (medische) informatie over je te weten willen komen. Zo kan beoordeeld worden of je een geschikte kandidaat bent voor de ingreep. Het kan verstandig zijn om, als je dit gebruikt, je medicatie mee te nemen naar de arts. Mocht je eerder onder het mes zijn geweest, zoek dan even op wanneer dit was en welke operatie er bij je is uitgevoerd. Neem ten slotte ook wat foto's mee van het resultaat dat je wenst te zien na de cosmetische ingreep.

Wat je kan verwachten tijdens het consult

Er zijn een paar zaken die vrijwel altijd aan bod zullen komen tijdens het eerste consult. Een overzicht:

  • De behandelend arts zal vrijwel altijd vragen naar de reden(en) waarom je een cosmetische ingreep wilt ondergaan. Zorg dus dat je een goede motivatie hebt. Grotere borsten willen omdat je partner dat zo mooi vindt, is voor de meeste artsen geen goede reden om over te gaan tot chirurgie.
  • De arts zal je vrijwel altijd medisch onderzoeken. Wees er dus op voorbereid dat je wellicht uit de kleren moet.
  • De arts zal meer informatie geven over de operatie en methodes waarvan hij denkt dat ze de beste resultaten zullen geven.
  • De arts zal vaak voor- en nafoto's laten zien van patiënten die de ingreep eerder hebben ondergaan. Als je zelf ook wat foto's meeneemt van een resultaat dat je wenst, dan kun je deze vergelijken.
  • De arts zal vertellen over de risico's en complicaties die samenhangen met de ingreep. Als je het gevoel hebt dat de arts je te weinig informatie geeft, schroom dan niet om vragen te stellen.

Financieel

Het eerste consult is een goed moment om te vragen naar de kosten van de ingreep. Als het goed is bespreek je in elk geval de volgende zaken met de arts/kliniek:

  • Wat er allemaal inbegrepen zit in de prijs die gevraagd wordt voor de ingreep.
  • Of er mogelijke extra kosten zijn.
  • Of je verzekering (een deel van) de behandeling vergoed.
  • Hoe de ingreep betaald zal worden.
  • Welke regelingen er zijn met betrekking tot kosten die kunnen optreden als gevolg van complicaties.

Tot slot

Het eerste consult is een perfect moment om te kijken hoe je je voelt bij de behandelend arts. Het gevoel is belangrijk, maar ook de feiten. Vraag daarom of de arts ervaring heeft met de ingreep en of hij deze regelmatig uitvoert.

Het kan verstandig zijn om bij meerdere klinieken en met meerdere artsen een afspraak te maken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Het gaat tenslotte om je lijf.

Deze blogpost maakt onderdeel uit van een serie (deel 2):