Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Voorbereiding op plastische chirurgie - vóór het eerste consult

Een cosmetische ingreep kan ingrijpend en duur zijn en de nodige risico’s met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je beslist om over te gaan tot een cosmetische of plastische ingreep. In dit artikel lees je hoe je je kunt voorbereiden op plastische chirurgie, nog voordat je een eerste afspraak maakt voor een consult bij een kliniek.

Denk na over mogelijke ingrepen en lees je in

Als je plastische chirurgie overweegt dan stoor je je waarschijnlijk aan een onderdeel van je lichaam én heb je een bepaalde ingreep in je hoofd die je zou willen ondergaan. Lees je op het internet in over de ingreep die je overweegt. Zoek ook op of er alternatieve ingrepen zijn. Zo kan je rimpels laten behandelen met een facelift, maar zou je ook kunnen kiezen voor injectables of een s-lift. Probeer uit de informatie die je op internet vindt te halen welke ingreep voor jou het beste resultaat zou kunnen geven.

Pas wel op, op het internet staat veel onzin en informatie die niet gecontroleerd is. Naast de informatie over behandelingen op IdealBody.nl raad ik je aan de informatie van bijvoorbeeld de site van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie te halen.

Wees reëel over de te verwachten resultaten

Op internet staan vooral foto’s van geslaagde ingrepen en ‘ideale patiënten’. Bedenk goed of de resultaten die je op foto’s ziet ook bij jou haalbaar zijn. Denk ook goed na over de ingreep. Is de operatie die je wilt ondergaan echt de beste ingreep voor je?

  • Wellicht overweeg je een borstvergroting omdat je graag grotere borsten wilt, maar heb je tegelijkertijd last van hangende en slappe borsten. Is een borstvergroting in dit geval wel echt de beste optie, of is het misschien toch beter om voor een borstlift met opvolgende borstvergroting te gaan (ondanks dat er dan veel meer zichtbare littekens achterblijven)?
  • Misschien spreken injectables je aan omdat je op deze manier geen operatie hoeft te ondergaan, maar is het uiteindelijke resultaat niet veel mooier als je kiest voor een s-lift?

Uiteraard weten artsen vaak goed welke ingreep het beste resultaat geeft. Voor het gesprek met de arts is het echter handig als je zelf ook al het een ander weet over alternatieve ingrepen. Ga ook goed voor jezelf na waarom je een ingreep wilt ondergaan. Doe het voor jezelf en voor niemand anders!

Wat kost de ingreep en hoe financier je de ingreep?

Heb je enig idee wat de ingreep die je graag zou willen ondergaan kost? Zoek wat prijslijsten van klinieken op om een globaal beeld te krijgen van de kosten. Kun je je de ingreep veroorloven, of betrap je jezelf er al op dat je op zoek gaat naar de allergoedkoopste kliniek?

Zoals ik in een andere blogpost al heb beschreven zijn er zeer veel variabelen die de prijs van een ingreep beïnvloeden. Vaak geldt hierbij dat kwaliteit voor een hogere prijs zorgt. Enkel kiezen voor een kliniek of arts omdat deze de ingreep voor een zeer lage prijs aanbiedt is daarom vaak een onverstandige keuze. Mocht je niet beschikken over voldoende financiële middelen om een ingreep te ondergaan, spaar dan liever nog even langer door.

Ook zou je kunnen overwegen om geld te lenen voor je ingreep. Er zijn speciale instellingen die kredieten verstrekken voor plastische chirurgie. Ook zijn er mensen die hun hypotheek verhogen om met dit geld een ingreep te financieren. Let op: al deze constructies brengen (soms erg hoge!) kosten en financiële risico’s met zich mee. (Meer informatie over geld lenen voor een cosmetische ingreep)

Een eerste consult plannen

Weet je zeker dat een cosmetische ingreep de juiste keuze voor jou is nadat je bovenstaande informatie hebt opgezocht? Maak dan een afspraak voor een eerste consult. Wellicht heb je al een idee bij welke arts en kliniek je een consult zou willen hebben, maar misschien ook totaal niet. Kies in zo’n geval eerst een kliniek uit die voorzien is van het keurmerk ZKN. Op de website van ZKN kun je filteren op specialisatie en plaats. Zo kun je gemakkelijk een kliniek in de buurt vinden.

Vraag altijd om een afspraak met de arts die de behandeling ook uiteindelijk zal uitvoeren. Sommige klinieken bieden een (gratis) consultatie aan met bijvoorbeeld een speciaal getrainde verpleegkundige. Zo'n consult is op zich prima, maar biedt je niet de mogelijkheid om te beoordelen of je je vertrouwd voelt bij de arts die de ingreep zal uitvoeren. Ik raad je daarom aan om nadrukkelijk te vragen om een consult met de arts die de operatie ook zal uitvoeren. zodra je belt om een afspraak te maken.

In een toekomstige blogpost zal ik verder ingaan op hoe je een goede arts en kliniek kiest.

Tot slot

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt met een plastische chirurg, overweeg dan om een vriend/vriendin of je partner mee te nemen. Zo kun je na afloop van het consult nog met iemand over het gesprek napraten. Het kan ook verstandig zijn om bij een paar klinieken een consultatie aan te vragen, zo kun je nagaan bij welke aanpak en arts je het beste gevoel krijgt, en ook prijzen vergelijken.

Deze blogpost maakt onderdeel uit van een serie (deel 1):