Bijgewerkt: | Ola Kareem

De voordelen en nadelen van cosmetische chirurgie

Even een paar nieuwe borsten, wat vet laten wegzuigen of een paar rimpels straktrekken? Cosmetische chirurgie vinden we allang niet meer iets geks. Zowel beroemdheden als ‘normale mensen’ hebben er steeds meer voor over om dichterbij dat haast onbereikbare, perfecte uiterlijk te komen. Maar moeten we er wel zo luchtig over doen?

In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van cosmetische chirurgie.

Voordelen cosmetische chirurgie

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen met een mooi uiterlijk meer voor elkaar krijgen, beter in de markt liggen en eerder aangenomen worden voor een baan. Mooie mensen zijn mede daarom gelukkiger en rijker. Geen wonder dus dat we er alles aan willen doen om mooi gevonden te worden.

Mooi zijn geeft ons drie hele grote voordelen:

 1. Een beter en/of jonger uiterlijk
  Door middel van plastische chirurgie kun je iets magisch doen: hetgeen waar je mee bent geboren veranderen en ook nog eens de tijd terugdraaien om er jonger uit te zien.
 2. Zelfvertrouwen
  Een mooi resultaat van een behandeling kan je enorm veel zelfvertrouwen geven. Vooral als dat specifieke uiterlijke aspect je hele zelfbeeld negatief beïnvloedde.
 3. Meer succes en geluk
  Meer zelfvertrouwen, maar ook meer succes, kan een positief gevolg zijn van een cosmetische correctie. En meer zelfvertrouwen en succes zijn onlosmakelijk verbonden met meer geluk.

Nadelen cosmetische chirurgie

Het is geweldig dat je van plastische chirurgie niet alleen een mooier, maar ook een gelukkiger mens kunt worden. Het is fijn dat mensen die met alledaagse onzekerheden kampen wegens een uiterlijke afwijking, geholpen kunnen worden naar een leven met een beter zelfbeeld.

Het is een luxe dat we wat betreft ons uiterlijk eindeloze keuzemogelijkheden hebben. We kunnen kiezen wat we dragen, we kunnen kiezen wat voor kapsel we nemen en wat voor gezicht of lijf we willen creëren. Maar ondanks al deze positieve aspecten, zijn er ook nadelen die goed onder de loep moeten worden genomen. Plastische chirurgie moet zeker niet gezien worden als iets kleins, wat je zomaar even doet. De nadelen die je kunt ondervinden zijn namelijk niet klein.

 1. Het kan mis gaan
  Niet elke cosmetische ingreep verloopt succesvol of geeft het gewenste resultaat. Veel hangt af van de kwaliteit en ervaring van de plastische chirurg. Een onervaren plastisch chirurg zou de ingreep helemaal kunnen verpesten zodat je je verminkt voelt. Daarom is het belangrijk om altijd naar een goede plastisch chirurg te gaan. Maar hoe onderscheid je een goede arts van een minder goede? Doe altijd uitgebreid research naar ervaringen die mensen hebben bij de desbetreffende chirurg en vraag de arts naar zijn opleiding en ervaring. Voer ook gesprekken waarbij je zoveel mogelijk vragen over de behandeling aan de chirurg stelt en luister daarbij naar je gevoel over hem of haar. Het is belangrijk dat je je op je gemakt voelt bij de arts die je gaat behandelen.
 2. Kosten
  Plastische chirurgie is duur, dus of je moet veel geld hebben of heel lang sparen. Omdat cosmetische behandelingen duur zijn kun je ook in de verleiding komen om naar goedkope(re) chirurgen te gaan, die misschien niet zo goed zijn. Hierbij is oplettendheid en het doen van research aan te raden. Uiteraard hoeft een goedkopere chirurg niet minder goed te zijn, maar het is wel een risico.
 3. Hersteltijd
  Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de herstelperiode die na de operatie volgt. Na de meeste comsetische operaties heeft een patiënt veel tijd nodig om te herstellen. Vaak moet er veel rust worden gehouden en is werken of bewegen slechts beperkt, of helemaal niet, mogelijk. Het kan noodzakelijk zijn dat er iemand in de buurt is die voor de patiënt kan zorgen zoals familie, vrienden of buren. Je zult dus misschien dagelijkse bezigheden zoals sporten en werken op een lager pitje moeten zetten. Uiteraard hangt het herstel af van het soort operatie en zal de arts daar altijd duidelijke instructies over geven.
 4. Risico’s en complicaties
  Tegenwoordig zijn de technieken zo goed dat de kans klein is dat er iets mis gaat, maar complicaties liggen altijd op de loer. Daarom is het belangrijk dat de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren en gecertificeerde plastisch chirurg. Je kunt kijken of jouw behandelend arts is aangesloten bij één of beide beroepsverenigingen: De Nederlandse Vereniging voor Plastische Esthetische Chirurgie (NVEPC) en/of De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).
 5. Littekens
  Na een chirurgische behandeling kan er littekenvorming ontstaan. Het komt voor dat bepaalde littekens niet of nauwelijks helen. Deze littekens kunnen weer voor nieuwe uiterlijke onzekerheden zorgen.
 6. Verslavend
  Plastische chirurgie kan enorm verslavend zijn. Sommige mensen zien na iedere behandeling weer iets nieuws wat kan worden veranderd. Het realistische zelfbeeld vervaagt steeds meer en men slaat door in het willen verbeteren en perfectioneren van het gehele uiterlijk. Het resultaat is vaak spijt, omdat het uiterlijk zo vervormd is en ze zichzelf niet meer herkennen. Hier vind je een paar voorbeelden van celebs die zijn doorgeslagen in plastische chirurgie.

Tot Slot

Weeg goed de voordelen en nadelen van plastische chirurgie voordat je besluit onder het mes te gaan. Een operatie kan namelijk niet meer worden teruggedraaid. Een goede informatiewinning is van groot belang voordat je onder het mes gaat. Het beste is om dit proces niet in je eentje te doorstaan, maar met een objectief persoon aan je zijde die met je meedenkt.