Collageen in beautyproducten: wat is het en wat doet het voor de huid?
Pak de nieuwste innovaties van de grote beautymerken erbij en de kans is groot dat je het woord ‘collageen’ op het etiket ziet staan. Collageen is namelijk hot. Maar wat is dit voor stofje? En wat doet het voor huid? In dit artikel gaan we dieper in op de stof collageen, laten we je weten in welke vorm je collageen aan de huid kunt toedienen én hoe je het collageen van de huid kunt stimuleren.
Wat is collageen?
Collageen is een eiwit dat in een grote hoeveelheid is terug te vinden in ons lichaam. De stof komt voor in de botten, tanden, kraakbeen en dus in de huid. In onze huid heeft collageen een bindende functie; het zorgt ervoor dat huidweefsel bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor houdt het de huid stevig.
Afname van collageen
Het eiwit collageen is dus nodig voor een stevige huid. Helaas is het de waarheid dat de hoeveelheid collageen in de huid al vanaf het twintigste levensjaar afneemt. Dit zorgt voor een slappere huid door de jaren heen. Ook ontstaan er rimpels als gevolg van de afname van collageen.
Waardoor neemt collageen af?
Niet alleen de natuur is verantwoordelijk voor de afname van collageen in de huid en het lichaam. De natuurlijke productie van collageen kan ook worden afgeremd door een ongezonde levensstijl. Mensen die roken, drinken, veel in de zon zitten en ongezond eten, lopen een groter risico dat het collageen in de huid sneller afneemt. Het resultaat? Een huid die eerder verslapt en rimpels vertoont.
Collageen: in alle soorten en maten
De ene soort collageen is de andere niet. Collageen kan afkomstig zijn van dieren (bijvoorbeeld runderen), planten en mensen. Het soort collageen afkomstig van planten verschilt te veel van het menselijk collageen, waardoor in beautyproducten eigenlijk altijd dierlijk collageen wordt gebruikt. Ook bestaat er kunstmatig collageen. Deze vormen van collageen worden verwerkt in crèmes en gezichtsmaskers, maar ook in supplementen, poeders en drankjes. Tot slot is er een vorm van collageen die direct in de huid kan worden geïnjecteerd. We bespreken de soorten collageen hieronder.
Collageen in crèmes en gezichtsmaskers
Hoewel fabrikanten er in groten getale gebruik van maken, is er geen enkel bewijs voor het verjongende effect van collageen in crèmes. Experts beweren dat collageen simpelweg niet in staat is om in de huid door te dringen en te binden met het reeds aanwezige collageen. Hierdoor heeft collageen in crèmes geen effect en zal het geen rimpels verminderen. Sommige van deze crèmes kunnen er wel voor zorgen dat de huid er steviger en gezonder uitziet, doordat ze werken als hydraterend laagje. Dit effect verdwijnt echter - net als bij alle hydraterende crèmes - zodra je stopt met smeren.

Collageen als supplement (tabletten, pillen, poeders, drankjes)
Je zou een tekort aan collageen kunnen aanvullen door collageen in te nemen als pil, capsule, poeder of drankje. Er zijn geen keiharde wetenschappelijke bewijzen voor collageensupplementen, maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het innemen van collageen wel degelijk een mimimaal effect heeft. Zo bleek de huidconditie van een testgroep die collageen had ingenomen verbeterd ten opzichte van een placebogroep. Toch zijn de uitkomsten van deze kleinschalige onderzoeken te summier om te kunnen stellen dat collageensupplementen zoals pillen en poeders werken.
Collageen als injectie
Collageen direct in de huid injecteren komt steeds minder voor. Veel klinieken zijn overgestapt op fillers op basis van hyaluronzuur, omdat deze betere resultaten laten zien. Wat wél veel voorkomt, zijn injectablebehandelingen waarbij de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Deze injectables zijn bewezen effectief bij huidveroudering en -verslapping.
Collageenproductie stimuleren
Direct collageen aan de huid toevoegen, lijkt dus een illusie. Immers: crèmes met collageen zijn niet bewezen effectief en ook de werking van collageensupplementen zijn twijfelachtig. De optie? De natuurlijke collageenaanmaak stimuleren. Dit kun je onder meer doen door:
- De juiste voeding te eten.
- Te smeren met crèmes die stoffen bevatten die de collageenproductie stimuleren.
- Een collageenstimulerende fillerbehandeling te ondergaan.
De juiste voeding voor een goede collageenproductie
Hoewel het direct consumeren van (pure) collageen geen bewezen effect heeft, is het wél aan te raden om in je voeding rekening te houden met stoffen die de collageenaanmaak kunnen stimuleren. Natuurlijk is het voor een jonge, mooie huid altijd aan te raden om gevarieerd en gezond te eten, maar wie extra op haar collageen wil letten, doet er verstandig aan voldoende van de volgende vitamines, mineralen en antioxidanten in te nemen:
- Vitamine C
Staat bekend als collageenstimulerende vitamine en zit in onder meer citrusvruchten, tomaten, bloemkool, peterselie, boerenkool en chilipepers. - Omega 3-vetzuren
Deze essentiele vetzuren verhogen de collageenproductie van binnenuit en komen voor in vette vis, lijnzaad, noten en avocado’s. - Vitamine A
Alweer zo’n vitamine die bijdraagt aan de aanmaak van natuurlijk collageen. Je vindt vitamine A in wortels, lever, vis en margarine.
Smeren met collageenstimulerende crèmes
In tegenstelling tot crèmes waaraan direct collageen is toegevoegd, heeft het wél zin om te smeren met crèmes die stoffen bevatten die de aanmaak van collageen stimuleren. Zo is van vitamine A bewezen dat het de afbraak van collageen kan remmen en verantwoordelijk is voor de aanmaak van nieuw collageen. Hierdoor kunnen crèmes met vitamine A worden gezien als echte anti-aging crèmes.
Minpunt: crèmes met een dosering vitamine A die daadwerkelijk effectief is, is alleen te verkrijgen op doktersrecept. De moisturizers waaraan retinol (een milde vorm van vitamine A) is toegevoegd, zijn van mindere kwaliteit wanneer je streeft naar een gladde, rimpelloze huid.
Injectables die de collageenproductie stimuleren (fillers)
Wanneer je de collageenaanmaak een boost wil geven, is een filler op basis van collageenstimulerende stoffen een aanrader. Er zijn verschillende fillers die de collageenproductie stimuleren, waaronder Sculptra en Radiesse.
Sculptra voor meer collageen
Een van de meest gebruikte fillers om de collageenaanmaak te stimuleren is Sculptra. Sculptra is een biologisch afbreekbaar polymelkzuur dat de huid direct aanzet meer collageen aan te maken. Een Sculptra-filler maakt de huid hierdoor voller, steviger en gladder. De filler is tijdelijk; dit houdt in dat het stofje over een periode van een paar maanden weer wordt afgebroken door de huid. De aanmaak van collageen is blijvend. Hierdoor geeft Sculptra langdurige goede resultaten.
Radiesse voor meer collageen
Nog een filler die verantwoordelijk is voor een hogere collageenproductie: Radiesse. In deze filler zit calciumfosfaat, een stofje dat de aanmaak van collageen stimuleert. Radiesse laat direct resultaat zien, maar werkt ook langer door nadat de stof uit het lichaam is verdwenen. Het calciumfosfaat zorgt er namelijk voor dat het collageen gedurende de weken en maanden na een behandeling wordt aangemaakt.
Een cosmetisch arts kan adviseren of een filler met Sculptra of Radiesse de beste optie is voor jou. Beide fillers stimuleren de aanmaak van collageen, maar hebben verschillende voor- en nadelen.
Lees elders op onze website alles over een filler behandeling.
Tot slot
Collageen is een lichaamseigen eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van onze huid. Na ons twintigste levensjaar neemt de collageenproductie van de huid af, waardoor de huid naar verloop van tijd verslapt.
Veel fabrikanten geloven in de kracht van collageen en zeggen het in crèmes, poeders, pillen en drankjes te stoppen. Het is echter niet bewezen dat het smeren van crèmes waaraan collageen is toegevoegd zorgt voor een hogere collageenproductie en dus een jongere huid of het verminderen van rimpels. Ook de resultaten van collageensupplementen zijn heel minimaal.
Wat wel werkt? Collageenstimulerende voedingsmiddelen eten. Onder meer vitamine A en C en omega 3-vetzuren kunnen zorgen voor een hogere collageenproductie. Ook is het aan te raden om te smeren met crème die de collageenproductie een boost geven, zoals moisturizers met vitamine A.
Daarnaast zijn er fillers die de natuurlijke collageenproductie stimuleren. Sculptra en Radiesse zijn fillerbehandelingen die de aanmaak van collageen direct en langdurig stimuleren, met als resultaat een stevigere, gladdere en vollere huid. Het nadeel van deze behandelingen is dat ze vrij prijzig zijn en slechts tijdelijk werken. De veroudering van je huid is een proces wat je helaas niet tegen kan houden, hooguit uitstellen of vertragen.
Heb je ervaring met collageenstimulerende middelen? Deel ze met ons en onze bezoekers via de reacties hieronder!