Bijgewerkt: | Ola Kareem

Bariatrie: de voorwaarden voor obesitaschirurgie

Ernstig overgewicht kan een grote belemmering vormen in je dagelijks leven. Als je overgewicht hebt kun je sneller last krijgen van bepaalde lichamelijke kwaaltjes en ziektes. Ook kun je door ernstig overgewicht flink onzeker worden en in de ergste gevallen zelfs in een sociaal isolement belanden. Overgewicht heeft dus effect op zowel de gezondheid als de psyche van een persoon. Veel mensen met ernstig overgewicht willen daarom graag een behandeling, zoals een maagverkleining ondergaan.

Bariatrie

Voor behandeling van mensen met ernstige overgewicht is er de bariatrie. De bariatrie is een specialisme binnen de geneeskunde dat zich richt op de oorzaken, preventie en behandeling van obesitas. In de bariatrie wordt overgewicht behandeld door toepassing van diëten, oefeningen, gedragstherapie of in ernstige gevallen chirurgische gewichtsafname.

Bariatrie (WLS): chirurgische ingrepen bij overgewicht

Voor diegenen die alles al geprobeerd hebben om af te vallen, is er gelukkig de optie om af te vallen door middel van een operatie. Er zijn vier verschillende soorten bariatrische operaties:

 • Maagband
  Een maagband is een middel dat wordt toegepast bij ernstig overgewicht en eetstoornissen. Een maagband is een siliconenbandje dat om de bovenkant van de maag wordt aangebracht. De hoeveelheid voedsel die je in één keer kunt eten wordt hierdoor kleiner. Je krijgt bovendien eerder een vol gevoel.
 • Gastric Bypass / Maagomleiding
  Een Gastric Bypass is een operatie waarbij de maag verkleind wordt en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Gastric Bypass betekent letterlijk ‘omzeilen van de maag’. Met deze methode kunnen ernstige vormen van overwicht worden behandeld. Het is een ingewikkelde en ingrijpende operatie, waarbij de maag wordt verkleind, soms tot slechts een tiende van wat het was. Daarnaast wordt de aansluiting van de maag een stuk verplaatst naar verder op de dunne darm. Een Gastric Bypass is heftiger dan een maagverkleining, want daarbij wordt de maag enkel verkleind.
 • Gastric Sleeve
  Een Gastric Sleeve is een maagoperatie waarbij een deel van de maag verwijderd wordt. De grote uitbochting van de maag wordt verwijderd waardoor er nog maar een smal stuk overblijft. De overgang tussen de twaalfvingerige darm en de maag blijft hetzelfde, daar wordt niet gesneden.
 • Duodenal Switch
  Een duodenal switch operatie is een combinatie van een Gastric Bypass en een Gastric Sleeve. Dus een combinatie van een maagomleiding en een maagverkleining.

De criteria om in aanmerking te komen voor een bariatrische operatie (WLS)

Bovenstaande chirurgische ingrepen zijn niet zomaar voor iedereen weggelegd. Gewichtsverliesoperaties zijn over het algemeen veilig, maar er kleven altijd risico’s aan vast. En afvallen na zo’n operatie gaat verre van automatisch. Er is veel toewijding voor nodig; men moet de leefstijl ernstig veranderen om af te vallen. Daarom zijn er een aantal strenge criteria om in aanmerking te komen voor zo’n operatie.

De criteria om in aanmerking te komen voor een gewichtsverliesoperatie (WLS) zijn als volgt:

 • Je bent tussen de 18 en 60 jaar oud
 • Je weegt bijna het dubbele of zelfs meer, van wat je zou moeten wegen. Je BMI is groter dan 35
 • Je hebt al minstens vijf jaar overgewicht
 • Andere serieuze pogingen om af te vallen zijn niet gelukt
 • Je hebt gezondheidsproblemen die door je overgewicht komen, zoals suikerziekte of hart- en gewrichtsklachten
 • Je hebt geen ziekte die je overgewicht veroorzaakt
 • Je hebt geen eetstoornis of ander psychologisch probleem
 • Je wilt je best doen om je eet- en leefpatroon te veranderen
 • Je hebt al verschillende pogingen ondernomen om af te vallen zonder operatie

Let op: als je aan bovenstaande criteria voldoet, dan betekent dat nog niet automatisch dat de zorgverzekeraar de ingreep vergoedt. Dit moet je altijd navragen bij je zorgverzekeraar.

Het overgrote deel van de mensen die een bariatrische operatie ondergaan vallen blijvend af en zijn zeer tevreden na de ingreep.

Heb jij een bariatrische operatie ondergaan? Deel je verhaal hieronder (eventueel anoniem) in de reacties!