Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Vergoeding zorgverzekering voor plastische chirurgie in 2016

Het einde van het jaar nadert, en dat betekent niet alleen dat sinterklaas en kerst voor de deur staan, maar ook dat je weer kunt beslissen waar je het aankomende jaar voor zorg verzekerd zult zijn. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er zorgverzekeringen zijn die cosmetische ingrepen vergoeden, óók als deze niet medisch noodzakelijk zijn. Voor mensen die overwegen in 2016 een dure cosmetische ingreep te ondergaan, kan een dergelijke verzekering geld schelen.

Vergoeding voor plastisch chirurgie vanuit de basisverzekering

Iedere Nederlander heeft een verplichte basisverzekering voor zorg. Deze zorgverzekering dekt in principe alle medisch noodzakelijke ziekenhuiszorg. Ook plastische chirurgie met een medische noodzaak valt daarmee in de meeste gevallen onder de basisverzekering.

Plastische chirurgie en medische noodzaak

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering moet je voldoen aan strenge eisen. Er is sprake van een medische noodzaak in de volgende gevallen:

 • Een aandoening met een aantoonbare lichamelijke klacht die je fors beperkt.
 • Verminkingen door een ziekte, ongeval of een geneeskundige verrichting.
 • Verlamde of verslapte bovenoogleden.
 • Aangeboren misvormingen.
 • Correctie van uiterlijke primaire geslachtskenmerken bij een vastgestelde transseksualiteit.

Ingrepen die vanuit de basisverzekering vergoed worden vanwege een medische indicatie zijn bijvoorbeeld:

 • Een borstverkleining voor vrouwen (en in uitzonderlijke gevallen mannen)
 • Een bovenooglidcorrectie (als gevolg van verlamming, aangeboren afwijking of ernstig trauma)
 • Een borstreconstructie (na amputatie als gevolg van een trauma of borstkanker)
 • Littekencorrectie (lang niet in alle gevallen)

In het verleden werd psychisch lijden soms ook als een medische indicatie voor plastische chirurgie gezien. Inmiddels zal geen enkele verzekeraar psychisch lijden echter meer zien als een valide reden om over te gaan tot een vergoeding.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je in Nederland kiezen voor een aanvullende verzekering. Vanuit de aanvullende zorgverzekering worden niet-medisch noodzakelijke zorg en diverse para-medische zorg vergoed. Ook een cosmetische ingreep wordt in een enkel geval vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Welke aanvullende verzekering vergoed mijn ingreep, en hoeveel kan ik krijgen?

Er zijn diverse verzekeraars die plastische chirurgie vergoeden vanuit de aanvullende verzekeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ooglidcorrectie. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding zal zul je wel moeten voldoen aan relatief strenge regels. Zo zal in het geval van een ooglidcorrectie bijvoorbaald vaak meer dan de helft van de pupil bedekt moeten worden door het bovenooglid, wil je verzekeraar overgaan tot een vergoeeing.

Er zijn echter ook drie verzekeraars die cosmetische chirurgie vanwege esthetische redenen (ingrepen om mooier te worden) vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Dit zijn Delta Lloyd, Avéro Achmea en Zilveren Kruis Achmea. In onderstaande tabel vind je een vergelijking van deze drie aanvullende verzekeringen en in welke gevallen ze een behandeling vergoeden.

Delta Lloyd Avero Achmea Zorgverzekering van Zilveren Kruis Achmea
Aanvullende verzekering Delta Lloyd Top Avero Achmea Excellent Zilveren Kruis
Aanvullend ****
Premie voor aanvullende verzekering € 133,02 per maand
 • 18 t/m 34 jaar:
  € 47,- per maand
 • 35 t/m 54 jaar:
  € 59,95 per maand
 • Vanaf 55:
  € 64,- per maand
 • 18 t/m 29 jaar:
  € 42,- per maand
 • 30 t/m 44 jaar:
  € 57,- per maand
 • 45+:
  € 62,- per maand
Vergoeding voor cosmetische ingreep 100% voor alle cosmetische ingrepen, max. € 1.500,- (eenmalig)
+ 100% Vervangen van borstprothese
+ 100% Flapoorcorrectie (maximaal één ingreep in de gehele verzekeringsperiode)
100% voor de meeste cosmetische ingrepen (zie voorwaarden hieronder), max. € 500,- (per jaar)
+ 100% Flapoorcorrectie
100% voor de meeste cosmetische ingrepen (zie voorwaarden hieronder), max. € 250,- (per 3 kalenderjaren).
Fysiotherapie
Extra voordeel
100% tot maximaal het gebruikelijke (marktconform) tarief Afhankelijk van indicatie: van 20 behandelingen tot 100% vergoeding per kalenderjaar 40 behandelingen per jaar
Alternatieve geneeswijzen
Extra voordeel
Totale vergoeding € 1.500,-, maximaal € 50,- per dag Vergoeding tot maximaal € 1200,- per kalenderjaar Totale vergoeding: € 850,- per kalenderjaar, maximaal € 40,- per dag
Brillen en Lenzen
Extra voordeel
Maximaal € 500,- per twee jaar Vergoeding tot € 300,- (incl. montuur) per 3 kalenderjaren Maximaal € 250,- per 3 kalenderjaren
Ooglaseren
Extra voordeel
100%, max. € 500,- 1 x p. 2 jr. Vergoeding max. € 750,- Vergoeding eenmalig € 750,-
Voorwaarden
 • Geen medische selectie
 • Toestemming voor vergoeding is noodzakelijk bij cosmetische ingrepen
 • Medische selectie (vragenlijst voor acceptatie)
 • Geen vergoeding voor botox, fillers, (autologe) lipofilling, peeling, laser- of refractiechirurgie en sclerocompressietherapie (spataderbehandeling)
 • Medische selectie (vragenlijst voor acceptatie)
 • Cosmetische vergoeding geldt niet voor botox, fillers, (autologe) lipofilling, peeling, laser- of refractiechirurgie en sclerocompressietherapie (spataderbehandeling)
Korting 4% online korting
Nu overstappen Meer informatie
7,5% via Zorgkiezer
Nu overstappen Meer informatie
Nu overstappen Meer informatie

De aanvullende premie is hoger dan het bedrag dat ze vergoeden, hoe kan ik dan toch besparen?

Er liggen mogelijkheden tot besparen voor mensen die gebruik maken van zorg die niet onder de basisverzekering valt. Heb je bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie nodig, een nieuwe bril/lenzen, of wil je eventueel zelfs je ogen laten laseren? Ook voor deze ingrepen ontvang je met deze aanvullende zorgverzekering hogere vergoedingen.

Een rekenvoorbeeldje voor de Top polis van Delta Lloyd:

€ 1500 - Vergoeding ingreep € 300 - Nieuwe bril (voll. vergoed) 15 × fysiotherapeut (voll. vergoed) ------------------------------------ € 1596,24 per jaar (€ 133,02 p/mnd)

Je verzekert je voor € 1596,24 per jaar (€ 133,02 p/mnd) aanvullend bij. Hiervoor ontvang je een vergoeding van € 1500 voor een cosmetische ingreep. Tegelijkertijd heb je een nieuwe bril nodig. Je kiest voor een merkmontuur voor € 300,- (volledig vergoed) en je gaat 15 keer naar de fysiotherapeut (volledig vergoed).

Je betaalt zo dus € 1583,40 extra, krijgt hiervoor 1500 + 300 + fysiotherapie terug. Zo kun je ondanks de hoge premie in totaal toch enkele honderden euro’s besparen op je ingreep.

Korting op cosmetische ingrepen

Diverse verzekeraars hebben afspraken gemaakt met klinieken en behandelcentra voor kortingen. Vaak heb je recht op die kortingen als je een basisverzekering of aanvullende verzekering hebt. Deze kortingen kunnen een reden zijn om over te stappen.

Overweeg je bijvoorbeeld om een ooglidcorrectie te ondergaan in 2016? Dan kun je door een zorgverzekering af te sluiten bij Menzis gebruik maken van een speciale ledenactie en beide ogen laten corrigeren voor € 1000,-

Zie onderstaande tabel voor een overzicht van alle kortingen en voorwaarden per verzekeraar. Geeft jouw zorgverzekeraar een korting die hier nog niet tussen staat? Laat het even weten via een reactie onderaan deze pagina.

Verzekeraar Korting Voorwaarden
Achmea Groep *
(o.a. Agis, Avero Achmea, OZF Achmea, Interpolis)
Korting bij Bergman Klinieken:
 • 10% korting op ooglaseren of lensimplantatie
Korting Bij Eyescan:
 • 20% korting op ooglaseren
 • 10% korting op vervanglenzen
 • 10% korting op voorzetlenzen
Alleen bij aanvullende zorgverzekeringen
OHRA *
Informatie & overstappen
15% Korting bij Laser Company: permanent ontharen, tatoeages verwijderen, pigmentvlekken verwijderen, natural hairimplant en ooglaseren
Speciale tarieven bij Oogziekenhuis Zonnestraal
Op vertoon van ZorgPas.
Menzis *
Informatie & overstappen
Korting op ooglidchirurgie. 2 ogen voor € 1000 bij de volgende ziekenhuizen:
 • Slingeland Ziekenhuis (De Plastische Kliniek bv), Doetinchem
 • Gelderse Vallei Vivre, Ede
Op vertoon van Menzis Zorgpas + vermelding van Speciale Ledenactie.
Zilveren Kruis Achmea
Nu overstappen
Korting bij Bergman Klinieken:
 • 10% korting op ooglaseren of lensimplantatie
Korting Bij Eyescan:
 • 20% korting op ooglaseren
 • 10% korting op vervanglenzen
 • 10% korting op voorzetlenzen
Alleen bij aanvullende zorgverzekeringen

*Sommige verzekeraars hebben hun kortingen voor 2016 nog niet bekend gemaakt. Vermoedelijk blijven deze echter hetzelfde. Zodra we meer weten updaten we uiteraard deze informatie.

Welke polis is geschikt voor jou?

Dat hangt van verschillende facturen af. O.a. van welke ingreep je verwacht te ondergaan.

 • Overweeg je een relatief dure chirurgische ingreep zoals een borstvergroting, buikwandcorrectie, facelift of neuscorrectie dan kun je het beste overstappen naar Delta Lloyd met de Top aanvullende verzekering. Bij deze polis krijg je tot € 1500,- euro vergoeding voor je cosmetische ingreep. Ook wanneer je borstprotheses vervangen dienen te worden is de top polis een uitstekende keuze, omdat deze ingreep voor 100% vergoed wordt.
 • Overweeg je een kleinere ingreep, zoals het verwijderen van een moedervlek of litteken of overweeg je om je ogen te laten laseren? Dan is de Avéro Achmea Excellent polis waarschijnlijk een goede keuze voor je.

Tot slot

Door de marktwerking in de zorg zijn er voor slimme consumenten voordeeltjes te behalen. Wie zorg gebruikt die buiten de basisverzekering valt, of een nieuwe bril nodig heeft, kan zo met een aanvullende zorgverzekering een mooie korting krijgen op een cosmetische ingreep.

Wanneer je overweegt een ingreep in 2016 te ondergaan dan is nu het moment om over overstappen na te denken!