Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Wat zijn de zeven schoonheden? En hoe krijg of benadruk je ze?

Ben je gezegend met heel lange wimpers of kuiltjes in je wangen? Gefeliciteerd: je hebt één van de zeven schoonheden. De zeven schoonheden zijn zeven gezichtskenmerken die aan de zeldzame kant zijn. Ze zijn niet-standaard en worden gezien als kenmerken van schoonheid. We zetten de zeven schoonheden voor je op een rij én vertellen je hoe je ze kunt benadrukken (of indien mogelijk krijgen – met behulp van een cosmetische ingreep).

Schoonheid 1: lange, gekrulde wimpers

Lange wimpers die ook nog eens mooi in de krul zitten: je hebt ze of je hebt ze niet. Lange, gekrulde wimpers maken van je ogen echte blikvangers en zorgen ervoor dat je weinig make-up nodig hebt. Niet gezegend met volle wimpers? Met een wimperkrultang en een goede mascara kom je een heel eind. Investeer in een goede volumemascara, het liefst zwart.

Truc voor extra lange wimpers.

Behandeling voor lange, gekrulde wimpers

Met wimperextensions krijg je in relatief korte tijd volle, lange en gekrulde wimpers. Steeds meer salons bieden een techniek aan waarbij op elke wimperhaar een (langere) nepwimper wordt geplaatst. Een speciale lijm zorgt ervoor dat de wimperextensions drie tot vier weken blijven zitten. Wanneer je wimperextensions hebt, is het vaak overbodig om mascara en/of andere oogmake-up te dragen.

Schoonheid 2: sproetjes

Wie sproetjes heeft, is er vaak niet zo blij mee. Zonde, want de lichtgekleurde vlekjes – vaak in het gezicht – kunnen juist heel charmant zijn. Sproeten zijn niets meer dan melanine-ophopingen. Of je ze krijgt, hangt samen met onder meer erfelijkheid, je huids- en haarkleur en de mate van blootstelling aan de zon.

Behandeling om sproeten te krijgen

In tegenstelling tot behandelingen om sproeten te verwijderen, zijn er eigenlijk geen ingrepen om sproeten te creëren. Sinds enige tijd zijn er tatoeëerders en permanente make-upspecialisten die sproetjes kunnen tatoeëren, maar het effect is vrij onnatuurlijk.

Wie wél sproeten heeft en ze graag wil benadrukken, doet er verstandig aan weinig tot geen make-up te gebruiken. Foundation, concealer en poeder verdoezelen de sproeten alleen maar. Laat je huid naturel en je sproetjes zullen spreken.

Schoonheid 3: kuiltjes in de wangen

‘Schattig’, ‘lief’ en ‘aantrekkelijk’ zijn nog maar drie van de kenmerken die we al gauw toekennen aan het hebben van kuiltjes in de wangen. Of je kuiltjes in je wangen hebt, is genetisch bepaald. Fysiek gezien ontstaat er een (lach)kuiltje wanneer er een verbinding is tussen de wangspier en de huid.

Behandeling voor kuiltjes in de wangen

Het is mogelijk om het effect van kuiltjes in de wangen na te bootsen door een chirurgische ingreep te laten uitvoeren. Steeds meer plastische chirurgen krijgen het verzoek kuiltjes in de wangen te creëren, vooral in het buitenland. Bij een ingreep om kuiltjes in de wangen te krijgen, wordt de wangspier vastgehecht aan de onderste huidlaag. Kleine kanttekening: de kuiltjes zijn óók zichtbaar wanneer je niet lacht. Ook is het risico op onnatuurlijke, te diepe kuiltjes groot.

Schoonheid 4: donker haar en lichte ogen of omgekeerd

Blauwe of groene ogen bij donker haar vallen op. Net als bruine ogen bij een blonde coupe. Deze combinatie wordt dan ook gezien als één van de zeven schoonheden. Net zoals kuiltjes in de wangen en sproeten is ook het hebben van donker haar bij lichte ogen of vice versa genetisch bepaald.

Behandeling voor donker haar en lichte ogen of omgekeerd

De makkelijkste manier om van haarkleur te veranderen, is je haar in een andere tint laten verven. Dit gaat bij donker haar iets lastiger: om van brunette naar blondine te gaan, dient je haar eerst ontkleurd te worden. Na het ontkleuren, kun je je haar in iedere gewenste kleur verven.

In deze Engelstalige video zie je hoe het is voor mensen om gedurende een week een andere oogkleur te hebben.

Ben je tevreden met je haarkleur en zijn het juist je ogen die je van kleur wil veranderen? Kleurlenzen zijn er in allerlei kleuren en motieven en geven je in korte tijd een ander uiterlijk.

Met een chirurgische ingreep de kleur van je ogen laten veranderen, is niet mogelijk. Al is er een Amerikaanse arts die momenteel experimenteert met het uitvoeren van een laserbehandeling waarbij bruine ogen blauw kunnen worden gemaakt. De eerste resultaten zijn positief, maar of de behandeling ooit officieel goedgekeurd gaat worden, is de vraag.

Schoonheid 5: moedervlek boven je lip

Misschien wel de meest zeldzame van alle zeven schoonheden: een moedervlek op je bovenlip. Het is het kenmerk van voormalig topmodel Cindy Crawford en ook Marilyn Monroe was de trotse eigenaresse van het schoonheidsvlekje.

Moedervlek boven de lip
Cindy Crawford heeft haar succes mede te danken aan de moedervlek boven haar lip. (Foto © Ian Smith)

Je hebt weinig invloed op hoeveel moedervlekken je ontwikkelt en zelfs helemaal geen invloed op de plek waar ze ontstaan. Heb je een moedervlek rechts of links boven je lip? Dan is dat puur geluk.

Behandeling voor een moedervlek boven je lip

Een moedervlek boven je lip is niet na te bootsen. Je hebt ‘m of je hebt ‘m niet. Natuurlijk kun je wel zelf aan de slag met een oogpotloodje.

Het is verstandig je moedervlekken altijd goed in de gaten te houden. Mocht je merken dat je moedervlek van kleur of vorm verandert, dan is het raadzaam een huisarts te raadplegen. Heb je last van je moedervlek? Dan is het mogelijk je moedervlek te laten verwijderen. In dit artikel lees je er meer over.

Schoonheid 6: spleetje tussen je voortanden

Een spleetje tussen je tanden (diasteem) is vrij eenvoudig te corrigeren. Dit kan door een beugel te dragen, of het spleetje te laten opvullen. Maar wist je dat een spleetje tussen de voortanden in veel landen wordt gezien als hét schoonheidsideaal? Het is dus niet zo gek dat het één van de zeven schoonheden is.

Je kunt een spleetje tussen je voortanden krijgen wanneer er ruimteoverschot in je mond is (omdat je tanden en kiezen bijvoorbeeld aan de kleine kant zijn), wanneer je duimt of geduimd hebt of wanneer je regelmatig je tong (onbewust) naar buiten duwt. Of je het spleetje als storend of juist mooi ervaart, is heel persoonlijk.

Wil je het spleetje tussen je tanden benadrukken? Stift je lippen eens felrood. Gegarandeerd dat het spleetje tussen je tanden dan nog meer opvalt.

Behandeling voor een spleetje tussen je voortanden

Vrijwel iedere (esthetische) tandarts kan een spleetje tussen de voortanden opvullen. Maar een spleetje creëren? Dat is in Nederlandse praktijken geen gewoonte. Er zijn verhalen bekend van internationale modellen en acteurs die een spleetje tussen hun voortanden hebben laten maken, maar in ons land is dit niet aan de orde.

Schoonheid 7: amandelvormige ogen

Bij amandelvormige ogen loopt de buitenste ooghoek iets omhoog, terwijl de binnenste ooghoek naar beneden wijst. Juist: de vorm van een amandel. Met amandelvormige ogen zie je er vaak wakker uit.

Behandeling voor amandelvormige ogen

De vorm van je ogen is cosmetisch niet te veranderen. Wél kun je de vorm van je ogen iets beïnvloeden met make-up. Dit doe je door een donkere (grijs, bruin, zwart) tint oogschaduw te gebruiken in de buitenste ooghoek. Vaag goed uit, zodat je geen harde lijnen meer ziet. Breng vervolgens een dunne lijn eyeliner aan, waarbij je richting de buitenste ooghoek omhoog werkt (wing). Een laag zwarte mascara maakt het af.

Samenvatting

De zeven schoonheden zijn:

  • lange, gekrulde wimpers
  • sproetjes
  • kuiltjes in de wangen
  • donker haar en lichte ogen of omgekeerd
  • moedervlek boven de lip
  • spleetje tussen de voortanden
  • amandelvormige ogen

De meeste schoonheden zijn genetisch bepaald, al heb je voor sommige van de zeven schoonheden ook gewoon geluk nodig (moedervlek boven je lip).

Wanneer je niet gezegend bent met een van de schoonheden zijn er genoeg trucjes, behandelingen of ingrepen die je wél een van de zeven schoonheden bezorgt. Zo kun je wimperextensions laten zetten voor gekrulde wimpers, is het mogelijk sproetjes te laten tatoeëren en kun je bij plastische chirurgen terecht voor kuiltjes in de wangen.