Zwangerschapsmasker na de bevalling
Een gezonde huid maakt pigment aan. Gelukkig maar: pigment geeft je huid kleur en zorgt er tegelijkertijd voor dat je op natuurlijke wijze bent beschermd tegen de schadelijke invloeden van de zon. De huidcellen van zwangere vrouwen maken meer pigment aan, waardoor je tijdens de zwangerschap te maken kan krijgen met een vorm van hyperpigmentatie die gelinkt is aan de zwangerschap: het zwangerschapsmasker.
In dit artikel leggen we uit wat een zwangerschapsmasker is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.
Onschuldige pigmentvlekken
Een zwangerschapsmasker (ook wel melasma) is een ophoping van pigmentvlekken die in de meeste gevallen ontstaan tijdens de zwangerschap.

Deze bruine verkleuringen zijn te danken aan de hormonale schommelingen waar je als zwangere vrouw last van hebt.
Vooral in het tweede en derde trimester van de zwangerschap maakt de huid aanzienlijk meer pigment aan, wat de kans op een zwangerschapsmasker vergroot.
Toch komt een zwangerschapsmasker – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – ook bij niet-zwangere vrouwen voor. Een zwangerschapsmasker kan namelijk ook het gevolg zijn van pilgebruik, te lange blootstelling aan de zon of erfelijkheid.
Deze vorm van hyperpigmentatie wordt zwangerschapsmasker genoemd, omdat de pigmentvlekken vooral zichtbaar zijn op het voorhoofd, de wangen en rondom de mond.
Hoewel een zwangerschapsmasker onschuldig is en in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnt, kunnen (zwangere) vrouwen de bruine vlekken als behoorlijk onprettig ervaren.
Hoe voorkom ik een zwangerschapsmasker?
Omdat de zon de aanmaak van melanine stimuleert, worden ook pigmentvlekken aangewakkerd door zonlicht. Wie veel in de zon zit, zal sneller te maken krijgen met hyperpigmentatie. Voor zwangere vrouwen geldt dat de kans op een zwangerschapsmasker vele malen groter is wanneer je regelmatig (onbeschermd) in de zon zit.
Dé manier om een zwangerschapsmasker te voorkomen? De zon vermijden. Of bescherm je gezicht met een zonbeschermingsproduct met de hoogst mogelijke factor, SPF 50. Draag daarbij een hoedje of pet om je gezicht te beschermen tegen direct zonlicht.
Wie gevoelig is voor hyperpigmentatie of simpelweg geen enkel risico wil lopen, kan het beste uit de zon blijven.
Ik heb een zwangerschapsmasker. Wat nu?
Tijdens de zwangerschap kun je de donkere vlekken het beste camoufleren met make-up. Door de huid egaal te maken met een dekkende foundation en/of concealer laat je het zwangerschapsmasker minder opvallen. Ben je bevallen? Dan is de kans heel groot dat het zwangerschapsmasker binnen enkele maanden verdwijnt. Helaas is dit niet altijd het geval.
Een zwangerschapsmasker ruim ná de bevalling behandelen
In sommige gevallen – en gelukkig zijn dit uitzonderingen – verdwijnt het zwangerschapsmasker niet. De hyperpigmentatie lijkt dan blijvend te zijn. Gelukkig zijn er behandelingen mogelijk. Pigmentvlekken en een zwangerschapsmasker zijn te behandelen met huidblekende crème, lasertherapie of een chemische peeling.
Huidblekende crème met hydrochinon
Een effectieve stof tegen huidverkleuring is hydrochinon (of hydroquinone). Hydrochinon onderdrukt de aanmaak van melanine, het stofje dat ervoor zorgt dat er pigment wordt geproduceerd door de huid. Hierdoor ontstaan er geen nieuwe pigmentvlekken. Ook is hydrochinon in staat bestaande pigmentvlekken op te lichten, wat de vlekken minder zichtbaar maakt. Het oplichtende stofje wordt gebruikt in huidblekende crèmes tegen pigmentvlekken en zwangerschapsmasker.
Crèmes met hydrochinon zijn alleen te verkrijgen via de huisarts of dermatoloog. In Nederland mag er 2 tot 4% van het stofje aanwezig zijn in een crème. Het smeren met een huidblekende crème tegen een zwangerschapsmasker is dan ook niet zonder risico.
Huidblekende crèmes met hydrochinon kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Ook kunnen pigmentvlekken juist donkerder worden wanneer het stofje hydrochinon te lang of in overvloed wordt gebruikt.
Om het gewenste effect te bereiken, dien je de crème met mate en in een lage dosering te gebruiken. Breng huidblekende crème in een flinterdun laagje aan op de huid. Je kunt hiervoor je vingers gebruiken, maar een wattenstaafje volstaat ook.
Het blekende effect is na vier tot acht weken zichtbaar. Stop – indien het zwangerschapsmasker nog niet is verdwenen – na zes maanden met de crème: te lang gebruik van hydrochinon is niet goed voor de huid.
Lasertherapie tegen een zwangerschapsmasker
Bij lasertherapie wordt het pigment in de huidcellen kapot gemaakt met laserflitsen, wat ervoor zorgt dat de donkere vlekken worden opgelicht.
De eerste dagen na de behandeling zal het zwangerschapsmasker donkerder ogen, maar daarna worden de vlekken lichter en zal het zwangerschapsmasker niet meer opvallen. Hiervoor zijn meestal wel meerdere laserbehandelingen nodig.
Chemische peeling tegen een zwangerschapsmasker
Zie je lasertherapie niet zitten, maar wil je wel graag van je zwangerschapsmasker af? Een alternatief is een chemische peeling.
Een peeling verwijdert de pigmentkorrels die in huidcellen zitten, waardoor de donkere vlekken verdwijnen. Behalve dat een chemische peeling effectief tegen een zwangerschapsmasker is, pakt het ook rimpels en een oneffen huid aan.
Tot slot
Een zwangerschapsmasker is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie die optreedt tijdens de zwangerschap, ten gevolge van de verhoogde aanmaak van hormonen.
Je kunt een zwangerschapsmasker voorkomen door de zon te mijden. Heb je toch een zwangerschapsmasker opgelopen? Geen nood: in de meeste gevallen verdwijnen de donkere pigmentvlekken na de zwangerschap. Wanneer dit niet het geval is, zijn een huidblekende crème, lasertherapie en een chemische peeling opties om van het zwangerschapsmasker af te komen.
Cynthia
@ 16:06