Bijgewerkt: | Ola Kareem

Zweetvoeten - tips en behandelingen tegen stinkvoeten

Zweetvoeten, oftewel natte, plakkerige en stinkende voeten, vormen voor veel mensen een gênant probleem. Vooral als je regelmatig je voeten wast en elke dag schone sokken aan doet, kan het frustrerend zijn dat het probleem blijft bestaan. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen tegen stinkende zweetvoeten.

De oorzaak van stinkvoeten

Bacteriën zijn de grote veroorzaker van stinkende voeten. De voeten vormen voor bacteriën een perfecte leefomgeving. Bacteriën leven namelijk graag in een warme en vochtige omgeving zoals onder de oksels, in sokken en in schoenen. En hoe meer bacteriën er op een plek aanwezig zijn, hoe eerder die plek begint te stinken. Het sleutelwoord tot het verminderen van een vieze zweetgeur is daarom ook: hygiëne.

Zweetvoeten: wat kun je zelf doen?

Er zijn behoorlijk wat acties die je zelf kunt ondernemen om je stinkende zweetvoeten te verminderen of helemaal te verhelpen.

Voeten wassen en drogen

afbeelding botox

Hoe minder bacteriën, hoe minder last je zult krijgen van stinkende voeten. Daarom doe je er goed aan om je voeten zowel ’s ochtends als ’s avonds even te wassen met water en (antibacteriële) zeep. Vervolgens moet je ze goed afdrogen, zodat er geen vocht overblijft waar zich weer bacteriën in kunnen gaan verzamelen.

Voetverzorging

Wekelijks je voeten peelen en scrubben draagt bij aan een betere hygiëne. Laat ook regelmatig je voeten eens een opknapbeurt krijgen door middel van een pedicure. Hierbij wordt eelt van je voeten verwijderd, hetgeen je voeten ook weer ‘schoner’ maakt. Dit kun je overigens ook zelf thuis doen.

Schoenenzolen of schoenen wassen

Vooral wanneer je schoenen al een tijdje meegaan kan er een vieze stinkvoeten-geur in gaan hangen. Op het moment dat je met schone voeten in die stinkschoenen stapt, zullen je voeten automatisch weer gaan stinken. Daarom is het aan te raden om je schoenen eens in de paar maanden in de wasmachine te wassen.

Tot 30 graden kunnen de meeste schoenen in de wasmachine zonder hiervan schade te ondervinden (tip: doe je schoenen in een kussensloop om eventuele schade door de gaatjes in de trommel te voorkomen). Heb je schoenen die echt niet in de wasmachine kunnen, dan kun je ook alleen de zool wassen. Draag daarnaast elke dag schone sokken.

Blote voeten

Bacteriën houden van donkere, warme en vochtige omgevingen. Als jij veel op blote voeten loopt door je huis, dan krijg je minder snel warme en vochtige voeten en is er ook geen donkere omgeving aanwezig voor de bacteriën. Probeer daarom thuis zo min mogelijk sokken te dragen.

Draag natuurlijke stoffen

Natuurlijke stoffen zoals leer, linnen, wol, katoen en zijde zorgen ervoor dat je minder snel zweet. Dit in tegenstelling tot synthetische stoffen als polyester, rubber, acryl, lycra en nylon.

Behandelingen tegen zweetvoeten

Als bovenstaande tips allemaal niet werken, dan zijn er nog altijd sprays, lotions en poeders verkrijgbaar die kunnen helpen.

  • Pedispray
    Pedispray is speciaal ontwikkeld om stinkvoeten tegen te gaan. Zo bevat de spray ingrediënten die het zweten verminderen. Daarnaast doodt deze spray bacteriën waardoor je voeten ook minder gaan stinken.
  • Jodium
    Smeer je voeten 1 a 2 keer per dag in met jodium. Jodium maakt bacteriën dood, waardoor je stinkvoeten-geur vermindert.
  • Aluminium
    Je huisarts kan je aluminiumzout voorschrijven in de vorm van een spray, poeder of oplossing. Dit remt de zweetproductie.

Naast deze sprays en poeders die je zelf kunt toepassen, zijn er ook behandelingen die je kunt ondergaan om van je stinkvoeten af te komen.

Iontoforese

illustratie stinkvoeten
Een Iontoforese behandeling van de voeten.

Iontoforese is een behandeling waarbij met behulp van een zwakke elektrische stroom diverse klachten behandeld kunnen worden. Het is een effectieve en veilige methode om overmatig zweten te verminderen.

De iontoforese-behandeling voor voeten en handen worden gedaan in de vorm van hand- en voetenbaden. Voor de oksels, het gezicht, de nek of de rug, worden er sponzen gebruikt. Er zijn ongeveer 15 behandelingen nodig om het overmatig transpireren te verhelpen.

Iontoforese is geen permanente oplossing, de behandeling zal wekelijks (1 a 2 keer) herhaald moeten worden. Hiervoor dient het apparaat thuis te worden aangeschaft. Iontoferose kan voorgeschreven worden door een arts. De kosten voor een apparaat voor thuis gebruik, worden soms vergoed. Dit hangt af van de zorgverzekeraar.

Botox

Een injectable behandeling met Botox blokkeert de zenuwen die zweetklieren prikkeren, waardoor je dus minder of niet meer zweet. Zo’n anti-transpiratie behandeling met Botox kan worden toegepast op diverse delen van het lichaam waar men veel transpireert. Het meest behandeld worden de oksels, maar ook de voeten kunnen worden behandeld.

Er kleeft wel een groot nadeel aan behandeling van de voeten met Botox. In de voeten zijn veel zenuwen aanwezig, waardoor de behandeling soms pijnlijk kan zijn.

De behandeling zelf duurt erg kort. Nadat de arts de prikplaatsen heeft afgetekend begint deze met de injectable behandeling. Het effect hiervan houdt maximaal een half jaar aan, dus men moet de behandeling ongeveer twee keer per jaar ondergaan. Ook hierbij geldt dat het van de zorgverzekeraar afhangt of de behandeling vergoed wordt of niet.

Hieronder tref je de prijzen voor een Botox behandeling tegen zweetvoeten bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

Hyperhidrosis behandeling Botox - 2 Voeten (Botox behandeling zweetvoeten)
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Boerhaave Medisch Centrum
Amsterdam, Utrecht
Afspraak maken Logo ZKN 9,1 € 600,00 Consult
NCPC
Alphen aan den Rijn
Logo ZKN 9,2 € 595,00
Kliniek Veldhoven
Veldhoven
Logo ZKN 9,4 € 695,00

Tot Slot

Mocht je al heel lang last hebben van ernstige zweetvoeten, ga dan langs bij je huisarts of neem contact op met een gespecialiseerde kliniek. Bijvoorbeeld een van de klinieken hierboven.

Een huisarts of arts in een gespecialiseerde kliniek kan je advies geven om de klachten te doen verminderen. Ook kan hij of zij een onderzoek instellen naar een eventuele onderliggende oorzaak van het overmatige transpireren.

Heb jij ervaring met (stinkende) zweetvoeten of heb jij juist tips? Deel deze door onderaan dit artikel te reageren.