Nieuws

Op IdealBody.nl lees je het laatste plastische chirurgie nieuws, waaronder de laatste feiten, cijfers, trends en onderzoeken die te maken hebben met plastische chirurgie en cosmetische ingrepen.

Iets nieuwswaardigs te melden? Tips en suggesties kunnen worden gestuurd naar redactie@idealbody.nl!

Steeds meer jonge mensen willen op hun met filters bewerkte selfies lijken. Zij stappen vaker met de bewerkte foto's naar de plastisch chirurg met het verzoek iets in hun gezicht aan te passen. Deze trend signaleren artsen in het medische vakblad JAMA Facial Plastic Surgery.

Snapchat dysmorfie: grotere vraag naar plastische chirurgie door filters

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) waarschuwen voor de risico's van het vergoten van de billen met eigen vet. Ook komen zij met nieuwe richtlijnen voor plastisch chirurgen die deze ingreep uitvoeren.

Nieuwe richtlijnen voor bilvergroting met eigen vet wegens grote risico’s

Voor het eerst heeft een hyaluronzuurfiller goedkeuring ontvangen van de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit (FDA) voor de behandeling van volumeverlies bij de handen. De goedkeuring volgt op een onderzoek bij 89 patiënten die succesvol behandeld werden met de filler.

Eerste hyaluronzuurfiller ontvangt FDA-goedkeuring voor behandeling van de handen

Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen die kiezen voor een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) tevreden zijn met het resultaat. Ook vrouwen waarbij lipofilling wordt toegepast om de borsten te reconstrueren na borstkanker zijn in hoge mate tevreden.

Patiënten zeer tevreden met resultaat van borstvergroting met eigen vet

Op YouTube is het een trend: het afbinden van littekenweefsel om dit zo te verwijderen. Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van elastiekjes of rubberbandjes om het littekenweefsel te laten afsterven. Door experts wordt de methode zeer gevaarlijk genoemd en ten strengste afgeraden.

Experts waarschuwen tegen gevaarlijke elastiekjes-methode bij littekens

Medisch toerisme, bijvoorbeeld het in het buitenland uit laten voeren van plastische chirurgie en cosmetische ingrepen, is uitgegroeid tot een snel groeiende industrie van vele miljarden dollars. Een goedkope ingreep in een ontwikkelingsland laten uitvoeren kan echter leiden tot klachten en een aanzienlijke kans op complicaties bij thuiskomst, zo blijkt uit recent onderzoek.

Medisch toerisme zorgt vaak voor kosten en complicaties na thuiskomst

Uit de laatste statistieken van de Amerikaanse vereniging voor Plastische Chirurgen (ASPS) blijkt dat de vraag naar cosmetische ingrepen in Amerika blijft groeien. Het aantal “kleine” cosmetische ingrepen, zoals botox, fillers, laserbehandelingen en peelings is in totaal met bijna 200% toegenomen sinds 2000. Ook in Nederland neemt de interesse in dit type behandelingen steeds meer toe.

De plastische chirurgie trends van 2017 in de VS en in Nederland

Endangered Bodies onderzocht een jaar lang verschillende (gratis) apps voor cosmetische chirurgie die zich richten op kinderen en tieners. In een onlangs gelanceerde petitie roept de organisatie de grote techbedrijven Google, Apple en Amazon op om met regels te komen die dit soort apps voor kinderen verbieden.

Oproep tot het verbieden van plastische chirurgie apps voor kinderen