Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Trends, opmerkelijk

1 op 52 Nederlandse vrouwen kiezen voor botox of fillers

In 2016 werden er naar schatting bijna 400.000 cosmetische injectable-behandelingen in Nederland uitgevoerd. Vooral vrouwen kiezen steeds vaker voor een cosmetische ingreep, 1 op de 52 vrouwen gaat voor een filler- of botoxbehandeling. Dit meldt De Telegraaf, die zich baseert op een lopend onderzoek van het Erasmus MC naar de cosmetische zorgsector in Nederland.

Nederlanders kiezen er massaal voor om hun lippen op te laten vullen of kraaienpootjes en fronsrimpels 'weg te laten spuiten'. In 2016 werden er naar schatting in Nederland zo’n 250.000 botox- en ongeveer 140.000 fillerbehandelingen uitgevoerd. In 86,5% van de gevallen ging het hierbij om behandelingen bij vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Aanstaande maandag wordt een deel van het onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Het onderzoek naar de cosmetische sector in Nederland wordt uitgevoerd door het Erasmus MC.

De artsen van het Erasmus MC besloten tot onderzoek over te gaan, omdat objectieve gegevens over cosmetische behandelingen in Nederland tot op heden ontbreken. Ook is onbekend wat de gevolgen zijn van de behandelingen en hoe vaak er complicaties optreden.

Er gaat volgens de onderzoekers nog vaak iets mis met botox- en fillerbehandelingen omdat de titel van cosmetisch arts niet beschermd is. Iedere arts mag in Nederland injectable-behandelingen, zoals botox- en fillerinjecties, uitvoeren.

Mensen die een injectable-behandeling overwegen doen er volgens de onderzoekers goed aan om de bekwaamheid van de arts te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat het voor mensen die een injectable-behandeling overwegen vaak onduidelijk is of een arts wel voldoende gekwalificeerd is.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers willen de cosmetische sector in Nederland, die zij "ondoorzichtig" noemen, de komende tijd beter in kaart brengen. Volgens de artsen is Nederland het eerste land waar dit gedaan zal worden. Op een later moment willen de artsen onder andere nog onderzoeken hoe vaak er iets mis gaat met cosmetische injectable-behandelingen.

Reactie Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG)

Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) over het onderzoek: “De cijfers van dit onderzoek laten zien hoe groot de markt van botox en fillers in Nederland is en onderstreept het belang dat de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) hoge kwaliteitseisen hanteert voor cosmetisch artsen.”

De vereniging onderstreept in de reactie de noodzaak om tot een titelerkenning van de cosmetisch artsen te komen. Zodat misstanden in de cosmetische sector voorkomen kunnen worden en het voor de patiënt duidelijk is dat hij door een arts met de juiste opleiding en expertise wordt behandeld.