Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Overig, technologie

Oproep tot het verbieden van plastische chirurgie apps voor kinderen

De organisatie Endangered Bodies heeft een petitie gelanceerd die de grote techbedrijven oproept om apps voor cosmetische chirurgie, die gericht zijn op kinderen en tieners, te verbieden.

Apps voor plastische chirurgie
Plastic Surgery Simulator wordt als voorbeeld genoemd van een app die de organisatie als ongewenst beschouwt.

Endangered Bodies onderzocht een jaar lang verschillende (gratis) apps voor cosmetische chirurgie die zich richten op kinderen en tieners. Psycholoog en directeur van BodyMatters Australië, Sarah McMahon, zegt dat de app-makers zich richten op hele jonge kinderen, soms al vanaf 3 jaar.

In de onlangs gelanceerde petitie (#surgeryisnotagame) roept de organisatie de grote techbedrijven Google, Apple en Amazon op om met regels te komen die dit soort apps voor kinderen verbieden.

Onschuldige spelletjes

Psycholoog McMahon raadt ouders aan om goed op te letten wat voor apps hun kinderen gebruiken. Vaak wordt het “gevaar” van dit soort apps niet gezien door ouders, die de apps als onschuldige spelletje beschouwen.

Volgens McMahon worden kinderen met deze apps aangeleerd om al vroeg over lichamelijke imperfecties na te denken. Dit zou kunnen leiden tot obsessies. De apps zouden cosmetische chirurgie er bovendien uit laten zien als iets normaals en glamoureus.

McMahon: “Jonge kinderen zijn niet in staat om te onderscheiden wat echt is en wat denkbeeldig is. Wanneer kinderen blootgesteld worden aan dit soort apps dan bestaat de kans dat ze van jongs af aan leren om hun eigen lichamen te bekritiseren. Ook raken ze gewend aan een zeer beperkt idee van wat schoonheid echt is.”

Het doel van de petitie is om in samenspraak met de techgiganten te komen tot betere regelgeving aangaande apps voor kinderen en tieners. De bestaande regels richten zich voornamelijk op het type advertenties dat aan kinderen en tieners getoond mag worden. Dit zou volgens Endangered Bodies moeten worden uitgebreid naar de inhoud van de apps.

De petitie is gelanceerd door de acht divisies van Endangered Bodies uit Argentinië, Australië, Brazilië, Duitsland, Ierland, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Je kunt de petitie hier ondertekenen.