Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Regelgeving

Arenborghoeve krijgt aanwijzing van Inspectie en mag niet meer opereren

Arenborghoeve, een privékliniek voor plastische chirurgie en cosmetische behandelingen in Venlo, mag geen operaties meer uitvoeren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Arenborghoeve een aanwijzing gegeven. Pas wanneer de Inspectie vaststelt dat Arenborghoeve op tien punten verbeteringen heeft gemaakt, mag de kliniek weer operaties uitvoeren.

Het besluit van de inspectie volgt op een bezoek aan Arenborghoeve. Daarbij werden in totaal 22 tekortkomingen vastgesteld. Hierdoor zou de veiligheid van patiënten in het geding zijn.

De Inspectie IGJ

De Inspectie maakt zich onder andere zorgen over de kwaliteit en veiligheid van de zorg, de dossiervoering, het verstrekken van medicijnen, het zorgproces en de infectiepreventie in de kliniek.

Operaties op meerdere locaties

De problemen bij Arenborghoeve werden al in december 2017 vastgesteld. De kliniek besloot naar aanleiding van de vastgestelde gebreken om niet meer te opereren in Venlo. Uit het verslag van de aanwijzing voor Arenborghoeve blijkt dat de kliniek wel operaties uitvoerde op andere locaties, in Nederland en Duitsland. Deze operaties op andere locaties werden uitgevoerd zonder dat de kliniek kon aantonen dat op die locaties wel werd voldaan aan de voorwaarden van goede zorg. De Inspectie meld dat het vertrouwen ernstig geschaad is.

Openbaarmaking aanwijzing

De Inspectie heeft besloten om de aanwijzing op 16 juli 2018 openbaar te maken.

Arenborghoeve krijgt een aanwijzing. Er mogen geen operaties worden uitgevoerd tot er op tien punten verbeteringen zijn gedaan: https://t.co/tf9edh4paN

Bij de afweging voor het openbaar maken van de aanwijzing, heeft de Inspectie het algemeen belang, waaronder het belang van de cliënten, zwaarder laten wegen dan het eventuele nadelige gevolg van de openbaarmaking voor Arenborghoeve. Daarom zijn de aanwijzing, het inspectierapport van het bezoek (uitgevoerd op 23 april 2018) en een begeleidend persbericht integraal gepubliceerd op de inspectiewebsite.

3 maanden

Arenborghoeve krijgt 3 maanden om de vastgestelde gebreken te herstellen. Mocht de kliniek dit niet op tijd doen, dan kan de Inspectie een dwangsom opleggen aan Arenborghoeve.