B. Holwerda (Redactie) | Onderzoek, regelgeving
Artsen bezorgd over risico's bij opvullen van rimpels en lippen met fillers
Artsen en cosmetisch chirurgen waarschuwen dat de langetermijneffecten van het gebruik van tijdelijke fillers voor het opvullen van de lippen of rimpels, onvoldoende bekend zijn. Ook maken artsen zich zorgen over het toezicht op de kwaliteit van fillers op de Europese markt. Dit meldt RTL Nieuws.
Het opvullen van de lippen of rimpels met een filler is een populaire cosmetische behandeling. Alleen al in 2016 werden er 140.000 behandelingen met fillers uitgevoerd in Nederland.
Sinds 2015 mag er in Nederland alleen nog gebruik worden gemaakt van fillers met een tijdelijk effect. De permanente fillers, die met name in het begin van deze eeuw werden gebruikt, leidden tot veel complicaties en zijn daarom inmiddels verboden.
Zorgen over tijdelijke fillers
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er zorgen zijn over het massale gebruik van tijdelijke fillers voor cosmetische ingrepen. De Inspectie en het ministerie van Volksgezondheid plaatsten al in 2013 vraagtekens bij het gebruik van tijdelijke fillers voor cosmetische doeleinden.
Een recent onderzoek van het Erasmus UMC toont aan dat er relatief veel complicaties optreden na het plaatsen van tijdelijke fillers. Tussen 2011 en 2016 moesten 590 mensen behandeld worden nadat zij last kregen van complicaties na het plaatsen van fillers. De gerapporteerde klachten variëren van ontstekingen, bobbels in het gezicht en uitslag tot vullingen die keihard worden.
Europese regels niet streng genoeg
Voordat een filler in Nederland gebruikt mag worden, moet deze eerst een certificaat hebben, het Europese CE-keurmerk. Meer dan 100 fillers hebben dit keurmerk inmiddels ontvangen.

Artsen melden aan RTL Nieuws dat het CE-keurmerk te makkelijk wordt afgegeven. Het keurmerk zegt niet genoeg over de mogelijke gezondheidseffecten van de fillers. De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) vindt dat fillers eerst grondiger onderzocht moeten worden voordat ze toegelaten worden. Volgens de wet zijn fillers slechts een ‘medisch hulpmiddel’. De Europese regels voor medische hulpmiddelen worden pas over twee jaar aangescherpt. De artsen vinden dat dit te lang duurt.
Sommige klinieken raden aan om alleen voor fillers te kiezen die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit, de FDA. De normen voor het verkrijgen van een FDA-goedkeuring zijn streng, daarom zou dit keurmerk meer zeggen over de kwaliteit en veiligheid van een filler.
“Veel mis in de cosmetische sector”
Volgens de door RTL Nieuws ondervraagde artsen gaat er te veel mis in de cosmetische sector. Niet alleen kunnen slechte producenten te weinig geteste fillers te makkelijk op de markt brengen, ook zijn er teveel onbekwame artsen en schoonheidsspecialisten die fillers plaatsen. Experts zeggen dat ze denken dat een groot aantal klachten 'onder de radar' blijft. De Inspectie doet alleen aan 'risicotoezicht': er wordt pas onderzoek gedaan als er een melding of klacht is over een zorgaanbieder.
Het CDA heeft de minister inmiddels gevraagd om nader onderzoek te laten doen naar het gebruik van fillers en de risico’s.