Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Technologie

Duits bedrijf wil borstimplantaten veiliger maken met biotechnologie

Het Duitse biotech bedrijf AMSilk heeft een op eiwitten gebaseerd omhulsel voor medische en cosmetische (borst)implantaten ontwikkeld. Onderzoekers denken dat er minder sprake zal zijn van afstotingsreacties door gebruik te maken van dit biotech-omhulsel in plaats van een siliconenomhulsel. Dit zou het aantal complicaties bij borstreconstructies en borstvergrotingen aanzienlijk kunnen verlagen.

Het product dat AMSilk gebruikt voor het omhulsel (de coating) wordt gemaakt door genetisch gemodificeerde E. coli bacteriën. Na fermentatie ontstaan er zijde-achtige eiwitten, die door het lichaam als een natuurlijke substantie worden herkend.

AMSilk is de producent van de SILKline borstprotheses.

Veiligere borstimplantaten?

Samen met één van de grootste producenten van borstimplantaten in Europa, het bedrijf POLYTECH Health & Aesthetics, heeft AMSilk de SILKline borstimplantatenlijn ontwikkeld. De SILKline borstimplantaten worden op dit moment klinisch getest, hiervoor hebben de bedrijven de POSIS studie opgezet.

Het is voor het eerst dat biotechnologisch ontwikkelde zijde in het menselijk lichaam gebruikt zal worden. De zijde coating van AMSilk zal dienen als een dunne en flexibele huls tussen de siliconenprothese en de lichamelijke weefsels. Het lichaam herkent de zijde coating als een natuurlijke substantie, waardoor de biocompatibiliteit een stuk beter zou moeten zijn.

Uit de preklinische onderzoeken blijkt dat dit tot een veel betere verdraagbaarheid leidt. De bedrijven verwachten daarom dat kleine complicaties na de operatie zullen afnemen en dat pijnlijke klachten die na een ingreep met siliconenprotheses soms optreden, waaronder kapselcontractie, zullen afnemen.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze producten beschikbaar zullen zijn voor de consument.

Borstprotheses, met name siliconenprotheses, zijn de laatste jaren veelvuldig in het nieuws. Er wordt onder andere veel bericht over vrouwen die klachten ondervinden. Op IdealBody.nl houden we een uitgebreid dossier bij over de veiligheid van siliconenprotheses. Je kunt dit dossier hier bekijken.

Bron: POLYTECH and AMSilk Announce Start of Joint International Clinical Study for Silk-Coated Medical Implants