Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Onderzoek

Borstimplantaten vaak geen belemmering voor diagnose van borstkanker

Borstimplantaten vormen in veel gevallen geen belemmering bij de vaststelling van borstkanker. Bij vrouwen met implantaten is de borstkanker gemiddeld zelfs kleiner van formaat op het moment dat deze ontdekt wordt, dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. Dit melden artsen in een onderzoek dat gepubliceerd is in het aprilnummer van het medische tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Borstkanker komt erg veel voor. In Nederland krijgen 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Voor een vroegtijdige diagnose van borstkanker is het belangrijk dat er goed onderzoek naar de borsten kan worden gedaan.

In Nederland hebben bijna 200.000 vrouwen borstprotheses. Er bestaan zorgen dat borstprotheses het moeilijker maken om de borsten te onderzoeken, waardoor borstkanker eerder gemist zou kunnen worden. In het MedStar Georgetown University Hospital in Washington is nu onderzoek gedaan naar de detectie van borstkanker bij vrouwen met en zonder borstimplantaten.

Video over borstkanker en de soorten borstonderzoek.

De artsen onderzochten 48 patiënten die borstkanker ontwikkelden na een borstvergroting met borstimplantaten (siliconen- en salineimplantaten). Daarnaast deden ze hetzelfde bij 302 vrouwen met borstkanker die geen borstimplantaten hadden. De gegevens van de twee groepen werden geanalyseerd om vast te stellen of en hoe de aanwezigheid van borstimplantaten de diagnose en behandeling van borstkanker beïnvloeden.

Uit het onderzoek blijkt dat borstkanker gemiddeld vanaf een kleiner formaat lijkt te worden gedetecteerd bij vrouwen met implantaten. Gemiddeld was de tumor bij vrouwen met borstimplantaten 1,4 cm groot en bij vrouwen zonder borstimplantaten 1,9 cm groot bij ontdekking. De borstkanker is vooral beter detecteerbaar door middel van lichamelijk onderzoek of zelfonderzoek. Borstkanker wordt daarentegen minder snel ontdekt met een mammografie (een röntgenfoto van de borst) bij vrouwen met borstimplantaten.

Het onderzoek laat ook verschillen zien in de gekozen behandeling van de borstkanker. Vrouwen met borstimplantaten en borstkanker kiezen er vaker voor om hun borst te laten amputeren, dit was bij 73% van de vrouwen met borstimplantaten het geval versus 57% van de vrouwen zonder borstimplantaten. Een borstsparende behandeling werd bij 27% van de vrouwen met borstimplantaten uitgevoerd tegenover 43% van de vrouwen zonder borstimplantaten.

Geen grotere kans op borstkanker voor vrouwen met borstimplantaten

De onderzoekers onderstrepen in het onderzoek dat er geen reden is om aan te nemen dat borstimplantaten de kans op borstkanker vergroten. Meerdere grote studies hebben laten zien dat borstprotheses de kans op borstkanker niet verhogen.

Vrouwen met borstprotheses hebben wel een licht verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, genaamd ALCL.

Bron: Breast Cancer following Augmentation Mammaplasty: A Case-Control Study