B. Holwerda (Redactie) | Behandelmethoden, technologie
Laser beste optie voor behandeling van complicaties bij fillers
Complicaties die optreden na een behandeling met fillers, waaronder allergische reacties en ontstekingen, kunnen het beste behandeld worden met een laserbehandeling. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek dat werd uitgevoerd door artsen van het Rotterdamse Erasmus MC.
In Nederland laten steeds meer mensen zich behandelen met fillers. Fillers zijn injectables waarmee volume in het gezicht of andere delen van het lichaam hersteld kan worden. Populaire toepassingen van fillers zijn bijvoorbeeld het opvullen van de lippen of het toevoegen van volume aan de wangen.

Onderzoekers maakten eerder een inschatting van het aantal behandelingen in Nederland. Daaruit bleek dat er in 2016 bij Nederlandse vrouwen zo’n 140.000 fillerbehandelingen werden uitgevoerd.
Complicatiespreekuur
De afdeling dermatologie van het Erasmus MC heeft sinds 2013 een speciaal spreekuur voor de behandeling van complicaties van cosmetische behandelingen. Zij richten zich daarbij vooral op complicaties van fillers. Complicaties bij een injectable-behandeling komen niet vaak voor, maar kunnen wel optreden. De meeste complicaties treden op bij permanente fillers, deze werden tot eind 2006 vaak in Nederland gebruikt, maar zijn inmiddels verboden. Permanente fillers worden nog wel vaak gebruikt in het buitenland.
De complicaties die optreden na een behandeling met fillers zijn voornamelijk allergische reacties, zwellingen en ontstekingen. In het geval van permanente fillers treden deze complicaties vaak pas jaren na het inspuiten op.
Drie behandelmethodes bij complicaties van fillers
Tot op heden werden twee behandelingen geadviseerd om klachten na fillers te behandelen: medicijnen en opereren. Om te kijken of laser (Intralesional Laser Treatment) een alternatief is voor opereren en medicijnen, werd bij 242 patiënten met complicaties na een fillerbehandeling, een laserbehandeling uitgevoerd. Bij 92% van deze patiënten werd een verbetering gezien na de laserbehandeling, in 9% werd de complicatie verholpen en in 3% van de gevallen was er geen verbetering zichtbaar. Van de rest was de uitkomst onbekend.
Volgens de onderzoekers is laser een effectievere behandeling dan opereren of medicijnen voorschrijven. Met medicijnen kunnen de bijwerkingen onderdrukt worden, maar worden de complicaties zelf niet opgelost. Met een operatie kan de complicatie vaak goed verholpen worden, maar kunnen er littekens ontstaan. Volgens de onderzoekers is laser daarom vaak de meest geschikte behandelmethode bij complicaties.
Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar fillers en de complicaties die kunnen optreden. Dat komt onder andere doordat deze cosmetische behandelingen nog vrij nieuw zijn. Het onderzoek dat nu gepubliceerd is geeft meer inzicht in de behandelmogelijkheden van complicaties na een fillerbehandeling.
Bron: Intralesional Laser Treatment for Dermal Filler Complications