Bijgewerkt: | Publicatie:
J.N. van Oosten (Redactie) | Overig, onderzoek

Medisch toerisme zorgt vaak voor kosten en complicaties na thuiskomst

Jaarlijks reizen veel mensen naar het buitenland om daar een cosmetische behandeling uit te laten voeren. Met de belofte van goedkope procedures is medisch toerisme uitgegroeid tot een groeiende industrie van vele miljarden dollars. Maar hoewel de in het buitenland uitgevoerde ingreep misschien goedkoop is, kan dit door slecht uitgevoerde behandelingen bij thuiskomst leiden tot extra kosten voor het verhelpen van klachten.

Nieuw onderzoek door onderzoekers van het academische ziekenhuis Brigham and Women's Hospital in Boston beschrijft de omvang van medische complicaties die kunnen voortvloeien uit cosmetisch medisch toerisme. Hun onderzoek is gepubliceerd in het aprilnummer van het vooraanstaande medische tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Artikel over medisch toerisme in het tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery

Het onderzoek richt zich op mensen die naar (ontwikkelings)landen zoals Brazilië, Argentinië, Colombia, Mexico of Turkije afreizen voor cosmetische behandelingen voor een lagere prijs dan in hun thuisland. De onderzoekers, onder leiding van Kimberly Ross en Dennis Orgill, onderzochten gedurende een periode van 7 jaar patiënten die waren behandeld voor complicaties of klachten gerelateerd aan plastische chirurgie uitgevoerd in een van deze landen. De meest uitgevoerde behandelingen waren buikwandcorrecties, borstvergrotingen, injectables en liposuctie.

Klachten en complicaties na medisch toerisme

Van de 78 patiënten kwamen de meeste complicaties voor na buikwandcorrecties (35 patiënten) en borstvergrotingen (25 patiënten). Het populairste land voor medisch toerisme was de Dominicaanse Republiek, waar 75 procent van de patiënten in de studie zich liet behandelen. Dit laatste is gerelateerd aan de hoge concentratie mensen van Dominicaanse afkomst in Boston, de stad waar het onderzoek plaats vond.

De complicaties en klachten waarmee men thuis kwam, bestonden onder meer uit infecties, problemen bij het wondherstel, pijn, lekkende implantaten en ontevredenheid over het resultaat. Veertien patiënten hadden een infectie opgelopen bij hun bezoek aan de kliniek in het buitenland, waaronder infecties met bacteriën die slecht of niet op antibiotica reageerden.

Twaalf patiënten moesten in hun thuisland worden opgenomen. Acht patiënten moesten opnieuw onder het mes - soms meerdere keren - om beschadigd weefsel en problemen rondom de wond te herstellen. Ook waren er patiënten die na een buikwandcorrectie last kregen van hernia's. Opmerkelijk is het geval waarbij een van de patiënten niet door had dat ze borstimplantaten had gekregen. Vier patiënten in het onderzoek gaven toe dat ze - ondanks complicaties - naar hun oorspronkelijke chirurg waren teruggekeerd voor een tweede chirurgische ingreep in het buitenland.

De auteurs van het onderzoek hopen dat deze studie de aandacht vestigt op dit steeds groter wordende probleem en dat het daarnaast artsen en patiënten aanmoedigt complicaties gerelateerd aan goedkope ingrepen in het buitenland te rapporteren.

Bron: Plastic Surgery Complications from Medical Tourism Treated in a U.S. Academic Medical Center

afbeelding Medisch toerisme zorgt vaak voor kosten en complicaties na thuiskomst
Fragment van RTL EditieNL van 22 juni 2018. Een vrouw die naar Turkije ging voor een bilvergroting, kwam thuis met borstimplantaten in haar billen. (linkt naar RTL video speler)