Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Onderzoek

The Implant Files: toezicht op de veiligheid van medische implantaten onvoldoende

Overheden doen onvoldoende om de veiligheid van medische implantaten te waarborgen, waardoor patiënten gevaar lopen. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar de veiligheid van medische implantaten, genaamd The Implant Files, dat op initiatief van het televisieprogramma Radar en dagblad Trouw is uitgevoerd.

Volgens de onderzoekers zijn er wereldwijd honderdduizenden letselgevallen ten gevolge van onveilige medische hulpmiddelen die te gemakkelijk zijn toegelaten tot de markt. Het gaat daarbij onder andere om gescheurde borstprotheses, ondeugdelijke pacemakers en andere medische hulpmiddelen die schade toebrengen aan organen en ander weefsel. In het ergste geval kunnen complicaties het leven van de patiënt in gevaar brengen.

Te snelle introductie en te weinig toezicht

Uit het onderzoek blijkt dat de eisen die wereldwijd gesteld worden aan medische hulpmiddelen laag zijn. Hierdoor kunnen medische hulpmiddelen, zoals borstimplantaten, pacemakers en bekkenbodemmatjes, snel worden geïntroduceerd en geplaatst bij patiënten. Dit in tegenstelling tot medicijnen, die uitgebreid getest moeten worden voordat ze goedgekeurd worden.

Na introductie van medische hulpmiddelen op de markt worden bijwerkingen vaak niet opgemerkt en te beperkt bijgehouden. Bovendien communiceren landen onderling onvoldoende over de mogelijke risico's. Ook in Nederland blijken belangrijke meldingen over veiligheid van medische implantaten niet altijd door te komen bij de toezichthouder.

The Implant Files

Het onderzoek naar medische implantaten is uitgevoerd door een groep van ruim 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen onder de gezamenlijke naam The Implant Files.

Radar over het onderzoek en The Implant Files.

De journalisten die meewerken aan dit onderzoek komen uit de internationale journalistieke onderzoeksgroep ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists). Deze onderzoeksgroep is vooral bekend van de Panama en Paradise Papers. Onder andere het Amerikaanse NBC, de Franse krant Le Monde, de Britse mediaorganisatie BBC en de Duitse krant Suddeutsche Zeitung zijn partners van de ICIJ.

De journalisten verzamelden voor dit onderzoek bijna acht miljoen documenten en deden honderden verzoeken bij fabrikanten en overheden voor meer informatie. De onderzoeksresultaten zijn online terug te vinden op de website van het ICIJ.

1 miljoen implantaten per jaar in Nederland

Het is onbekend hoeveel implantaten er in Nederland geplaatst zijn bij patiënten. Trouw meldt dat er naar schatting een miljoen implantaten per jaar worden geplaatst in Nederland. Harde cijfers ontbreken, omdat er geen landelijke registratie is. Er zijn ook geen gegevens bekend over het aantal bijwerkingen en complicaties na plaatsing van een medisch implantaat.

In Nederland zijn artsen vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht om medische implantaten te registreren in het nationale implantatenregister. De minister roept artsen op om ook bijwerkingen en complicaties te registreren in dit register.

Bron: The Implant Files op radar.avrotros.nl