Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Onderzoek, behandelmethoden

Patiënten zeer tevreden met resultaat van borstvergroting met eigen vet

Het vergroten van de borsten met lichaamseigen vet (lipofilling) is een veilige en effectieve behandelmethode die bovendien tot een hoge patiënttevredenheid leidt. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek naar de toepassing van lipofilling bij verschillende behandelingen, waaronder borstreconstructies en borstvergrotingen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een promovendus die verbonden is aan het Maastricht UMC.

Lipofilling is een relatief nieuwe behandeltechniek in de plastische chirurgie. Bij deze behandeling wordt lichaamseigen vet door middel van liposuctie weggezogen van een lichaamsdeel met veel vet, en vervolgens ingespoten in een ander lichaamsdeel.

Met lipofilling kunnen onder andere borsten en billen vergroot worden. Ook kan volume in het gezicht hersteld worden en wordt de behandeling toegepast om borsten te reconstrueren na borstkanker.

Het lipofilling onderzoek werd uitgevoerd aan het Maastricht UMC

Om de veiligheid en efficiënte van lipofilling te onderzoeken heeft een promovendus van het Maastricht UMC internationale onderzoeken naar lipofilling met elkaar vergeleken. Daarnaast nam hij vragenlijsten af onder Europese plastisch chirurgen en patiënten. De promovendus wilde zo bepalen of lipofilling een aanvulling op, of een alternatief voor, de reeds bestaande vormen van borstreconstructie en borstvergroting kan zijn. Daarnaast onderzocht hij ook of lipofilling een veilige en efficiënte behandeling is voor het reconstrueren van littekens en het verjongen van het gezicht.

Hoge patiënttevredenheid na lipofilling

De promovendus vroeg artsen om het resultaat van lipofilling-behandelingen te beoordelen. Daarnaast vroeg hij de patiënten hoe tevreden zij waren met het resultaat. Zowel patiënten als plastisch chirurgen zijn over het algemeen zeer tevreden met het resultaat van een lipofilling-behandeling.

Van de vrouwen die een borstvergroting met lipofilling ondergingen was 92% tevreden met het resultaat. Van de chirurgen die gevraagd werden het resultaat te beoordelen was 89% tevreden met de uitkomst. Maar liefst 93% van de patiënten die een borstreconstructie met lipofilling ondergingen, waren tevreden. Van de artsen die het resultaat van de reconstructies met lipofilling beoordeelden, was 90% tevreden.

Ook de patiënten die de behandeling ondergingen voor het reconstrueren van littekens waren tevreden (84%). Net als de mensen waarbij lipofilling werd toegepast om het gezicht te verjongen (81%).

Lipoffling nog relatief weinig toegepast in Nederland

Lipofilling wordt wereldwijd steeds meer toegepast. Nederland loopt echter nog achter in de toepassing en vergoeding van lipofilling. Zo wordt de behandeling voor vrouwen die een borstreconstructie ondergaan nog maar deels vergoed. Zowel de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) als de Borstkankervereniging Nederland (BVN) zijn al jaren bezig om lipofilling vaker vergoed te laten worden, ook voor een volledige borstreconstructie na borstkanker.

De NVPC laat in een reactie weten blij te zijn met de resultaten van het onderzoek: “Dit onderzoek levert een positieve bijdrage aan de discussie in Nederland omtrent de vergoeding vanuit het basispakket voor lipofilling. De resultaten laten zien dat lipofilling de proeffase ontgroeid is en een effectief en veilig alternatief is bij plastisch chirurgische en reconstructieve behandelingen.”

De promovendus denkt dat lipofilling de potentie heeft om andere plastisch chirurgische technieken te complementeren of vervangen. In de toekomst zou lipofilling mogelijk zelfs de ‘gouden standaard’ kunnen worden bij borstreconstructies, zo schrijft hij in zijn proefschrift.

Meer informatie lipofilling

Gemiddelde prijs € 3791,25

Aantal klinieken 5