Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Behandelmethoden, opmerkelijk

Eerste maagverkleining zonder operatie in Nederland

In het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is voor het eerst zonder een operatie de maag van een patiënt verkleind. Via een in de mond geplaatste flexibele buis slaagde maag-darm-leverarts Robert Laheij erin om een maag van binnenuit te verkleinen.

Dokter Laheij tijdens de maagverkleining zonder operatie

Tot nu toe werden in Nederland maagverkleiningen altijd uitgevoerd door middel van een operatie. Niet iedere patiënt is echter een geschikte kandidaat voor een operatie. Voor deze groep patiënten zou deze nieuwe techniek, die ook wel maagverkleining via de slokdarm of ESG genoemd wordt, uitkomst kunnen bieden.

Bij deze nieuwe ingreep brengt de chirurg via de mond en de slokdarm een camera in een flexibele buis (gastroscoop) in de maag. Zodoende kan de arts de maag door middel van hechtingen verkleinen. De maag blijft hierbij volledig intact, er wordt dus geen stuk maag weggenomen. Hierdoor zijn er bijna geen complicaties. Door deze techniek vallen mensen met (extreem) overgewicht gemiddeld zo'n twintig tot dertig kilo af.

Volgens dokter Laheij biedt deze nieuwe endoscopische techniek extra mogelijkheden bij de behandeling van obesitas. “Het is een mooie, patiëntvriendelijke techniek, omdat we niet in de buik hoeven te snijden. Alles in en rond de maag blijft intact, zonder littekens.”

In België wordt de maagverkleining zonder operatie al vaak uitgevoerd in dagbehandeling. Of de ingreep nu ook in Nederland vaker zal worden uitgevoerd is nog onduidelijk. Tot op heden wordt de ingreep niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars.

Bron: ETZ.nl