Bijgewerkt: | Publicatie:
B. Holwerda (Redactie) | Onderzoek

Meer gevallen van zeldzame kanker bij vrouwen met borstimplantaten

Vrouwen met borstimplantaten hebben een grotere kans op een zeldzame vorm van kanker, BIA-ALCL genoemd. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) meldt dat er in het afgelopen jaar wereldwijd meer gevallen van deze zeldzame vorm van kanker geregistreerd zijn.

Het aantal gevallen steeg in het afgelopen jaar van 359 naar 414 gevallen. De cijfers van de FDA omvatten de Verenigde Staten en andere landen. De FDA geeft aan dat het totale aantal waarschijnlijk niet volledig is, aangezien ze werken met vrijwillige rapportage van artsen.

Ook een stijging in Nederland

In Nederland werd de ziekte tussen 1990 en 2017 gediagnosticeerd bij 32 patiënten. Gemiddeld 2 gevallen per jaar. Het aantal is echter stijgende, in 2017 werd de ziekte bij 11 vrouwen aangetroffen.

In Nederland hebben ongeveer 200.000 vrouwen één of twee borstimplantaten.

ALCL: zeldzame kankersoort

ALCL is geen borstkanker, maar een vorm van kanker van het immuunsysteem, ook wel lymfeklierkanker genoemd. De kanker is een reactie op het voor het lichaam vreemde materiaal van de prothese.

Informatievideo van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie over ALCL.

Naarmate vrouwen met borstimplantaten ouder worden neemt de kans op deze vorm van kanker toe. Vrouwen van 50 jaar hebben een kans van 1 op 35.000 op BIA-ALCL, vrouwen van 70 jaar 1 op 12.000 en vrouwen van 75 jaar 1 op 7.000. Hoe langer een vrouw leeft met borstimplantaten, hoe groter de kans op deze vorm van kanker. Zo bleek eerder dit jaar uit een Nederlands onderzoek.

De kankersoort is te herkennen door het groter worden van een borst met een borstimplantaat. Ook een pijnlijke knobbel bij het borstimplantaat kan een symptoom van de ziekte zijn. Wanneer vrouwen last hebben van deze klachten, zal er slechts in een enkel geval sprake zijn van ALCL. Last van een zwelling of pijn in de borst? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts.

Wanneer de ziekte vroegtijdig wordt opgemerkt dan is deze vaak goed te genezen door het implantaat en het omliggende weefsel te verwijderen. Bij sommige vrouwen is een uitgebreidere behandeling nodig, met bijvoorbeeld chemotherapie en/of bestraling. De kans op genezing is erg groot, maar de ziekte kan dodelijk zijn wanneer deze niet op tijd gedetecteerd wordt.

Vervolgonderzoek nodig

De Inspectie Gezondheidszorg melde eerder dit jaar dat zij "de uitkomst van dit onderzoek serieus nemen. Wij overleggen met experts en andere Europese toezichthouders over gezamenlijk vervolgonderzoek en mogelijk andere stappen."

De Inspectie vindt de kankersoort ALCL te zeldzaam om alle borstimplantaten van de markt te halen.